Formule1start
Formule1 - Formule1start
 
Max Verstappen

Bevrijdingsdag

In de ochtend van 5 mei werd officieel bekend gemaakt dat Max Verstappen de overstap maakt van Toro Rosso naar Red Bull. Onze landgenoot vervangt Daniil Kvyat die bij Toro Rosso de plaats van Vertappen inneemt. Max Verstappen verlengde meteen zijn contract bij Red Bull tot en met 2019. Verstappen wordt dus vanaf heden teamgenoot van de Australiër Daniel Ricciardo.

Direct na deze toch wel verrassende persmededeling van Red Bull begon het speculeren over deze plotselinge en ingrijpende ommezwaai van Red Bull op de sociale media. Na vier races wordt Max gepromoveerd en Daniil gedegradeerd, zo kan je het wel stellen. De exacte reden van deze manoeuvre zullen we waarschijnlijk nooit precies te weten komen, maar daar zullen de fans van Max zich weinig zorgen over maken. De pas 18-jarige talentvolle coureur is neergestreken bij een topteam in de Formule 1, en dat is buitengewoon snel te noemen.

Er zijn diverse theorieën in omloop , waarom Red Bull deze ingrijpende beslissing heeft genomen. Het is een publiek geheim dat er halverwege 2015 spanningen begonnen te ontstaan binnen Toro Rosso tussen Carlos Sainz en Max Verstappen. De spanningen namen daarna eerder toe dan af. Misschien niet tussen de coureurs maar wel tussen de twee kampen en met name de technici van Toro Rosso. Vlak voor de GP van Rusland dit jaar, werd John Booth binnengehaald als 'racing director'. Booth moest waarschijnlijk, met zijn ervaring, alle neuzen weer dezelfde kant op zien te krijgen. Wie weet had hij al snel in de gaten dat dit op korte termijn niet mogelijk was, en dat men daarom heeft besloten tot deze radicale ingreep. Dit vermoeden wordt versterkt doordat Verstappen zijn race-engineer, de Spanjaard Xevi Pujolar, meteen dezelfde dag werd ontslagen.

Het verhaal dat Daniil Kvyat, vanwege zijn aanrijdingen met Sebastian Vettel in de GP van Rusland, het veld moet ruimen voor Verstappen is ook een theorie. Hoewel deze theorie mijns inziens minder voor de hand ligt. Het lijkt het erop dat Kvyat jammerlijk het kind van de rekening is geworden door de ontstane onrust binnen het team van Toro Rosso. Verder wil Red Bull snel aansluiting met Mercedes en Ferrari. Daniil Kvyat is goed, maar niet goed genoeg voor Red Bull. De 22-jarige Rus past waarschijnlijk niet in dat plaatje. Hoe het ook zij, Kvyat zal zich in ieder geval minder prettig voelen door deze maatregelen van het Oostenrijkse team.

Red Bull vang door deze actie twee vliegen in één klap. De kans is groot dat de rust terug keert bij Toro Rosso, en Verstappen is meteen vast gelegd voor een langere periode. Red Bull ziet mogelijkheden voor de toekomst met Verstappen en Ricciardo. Het plan om volgend jaar met deze twee rijders voor de titel te gaan is, mede door de oorzaken van afgelopen maanden, in een stroomversnelling gekomen. Er zullen nog wel lang geruchten blijven omtrent de actie van Red Bull. Max Verstappen zal zich daar weinig van aantrekken. Voor Verstappen was 5 mei misschien wel een persoonlijke Bevrijdingsdag, zeker voor zijn carrière in de Formule 1. De toekomst zal het leren.

 Terug
Geplaatst: 06-05-2016 12:52:36

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

GP van Australië

31 Mrt 2023
03:30 -04:30 Eerste vrije training
07:00 -08:00 Tweede vrije training
01 Apr 2023
03:30 -04:30 Derde vrije training
07:00 -08:00 Kwalificatie
02 Apr 2023
07:00 Race

  Stand Coureurs 19-03
 
  01. Verstappen    44 pnt
  02. Perez    43 pnt
  03. Alonso    30 pnt
  04. Sainz    20 pnt
  05. Hamilton    20 pnt
  Stand Teams 19-03
 
  01. Red Bull    87 pnt
  02. Aston Martin    38 pnt
  03. Mercedes    38 pnt

         Volledige stand 2023

Laatste wijziging: 23-03-2023