Formule1start
Formule1 - Formule1start
 

Race 4

GP van Azerbeidzjan 2023

 

FORMULA 1 AZERBAIJAN GRAND PRIX 2023

28 Apr 2023
11:30 - 12:30 Eerste vrije training
15:00 - 16:00 Kwalificatie
29 Apr 2023
10:30 - 11:30 Sprint Shootout
15:30 - 16:30 Sprintrace
30 Apr 2023
13:00 Race

 

Race: Grand Prix van Azerbeidzjan
Actieve jaren: 2016 - 2019, 2021 - 2023
Aantal races: 6

Laatste 5 winnaars:
2022: M. Verstappen - Red Bull
2021: S. Perez - Red Bull
2019: Vallteri Bottas - Mercedes
2018: Lweis Hamilton - Mercedes
2017: Daniel Ricciardo - Red Bull

 

 

Voorbeschouwing

De eerste race in het land aan de Kaspische Zee werd de GP van Europa genoemd, maar tegenwoordig heet het de GP van Azerbeidzjan. Het stratencircuit in hoofdstad Bakoe is een wagenbreker. Op de krappe straatjes in de Azerbeidzjaanse hoofdstad is mogelijk nog minder ruimte voor een fout, dan in de straten van Monaco het geval is. Listige, haakse bochten worden opgevolgd door stukken waar de rijders hoge snelheden halen. Het laatste gedeelte is vrijwel compleet volgas, ondanks dat er toch nog wel een aantal keren aan het stuur moet worden gedraaid.

De Republiek Azerbeidzjan is het grootste en dichtstbevolkte land in de Kaukasus. Azerbeidzjan ligt op de grens van Oost-Europa en West-Azië. In de hoofdstad Baku vind de vierde race in het Formule 1 kampioenschap plaats. In 2016 werd er op het Baku stratencircuit voor het eerst gereden, toen nog onder de naam Grand Prix van Europa. Daarna volgden 5 races onder de huidige naam, de GP van Azerbeidzjan. Zes races zijn er verreden op dit circuit en zowel Mercedes als Red Bull wonnen er drie keer. In 2020 werd de race afgelast vanwege de Corona epidemie. Vorig jaar won Max Verstappen de race met overmacht. Nummer twee was Sergio Perez op 21 seconden en derde werd George Russel op 46 seconden. Opvallend in deze race was tevens dat de beide Ferrari ’s uitvielen met motorpech. Ook in deze editie van de Grand Prix van Azerbeidzjan mag Max Verstappen tot de grote favoriet worden gerekend voor de zege in de straten van Baku. In Baku vind ook de eerste sprintrace, van de zes die er gaan komen, van het seizoen plaats. De meningen zijn verdeeld of deze locatie wel geschikt is voor een sprintrace. In ieder geval heeft Verstappen laten weten dat hij geen voorstander is van een sprintrace, op welk circuit dan ook.

De Formule 1-teams willen een verandering in de opzet van een Grand Prix weekend waarin sprintraces worden afgewerkt. Unaniem pleiten de teams voor aparte kwalificaties voor de sprintrace en de hoofdrace. Volgens teambaas Frédéric Vasseur van Ferrari staan de tien renstallen in de Formule 1 allemaal achter deze wijziging. De internationale autosportfederatie FIA moet de eventuele aanpassing nog officieel bevestigen.

Vier weken hebben de teams de tijd gehad om te analyseren. De lange pauze werd veroorzaakt door de afmelding van de GP van China. Red Bull is het team waar op gejaagd wordt want het Oostenrijkse team is de concurrentie ruim te snel af. In de data van de afgelopen drie races komt dat goed naar voren. Aston Martin, Mercedes en Ferrari hopen dat deze rustpauze hun genoeg tijd heeft gegeven om te bedenken hoe ze de rest van het seizoen Red Bull kunnen gaan bijhouden of wellicht verslaan. De kenners denken echter dat dit de eerst helft van het seizoen moeilijk zal gaan worden, laat staan in Azerbeidzjan. De concurrenten moeten hopen dat Red Bul de komende races fouten gaan maken of problemen krijgt met de bolides. Zo niet, dan is de kans groot dat Verstappen en Perez verder zullen gaan uitlopen in de WK-stand. Er gaan al geluiden op dat het wel eens een saai seizoen kan gaan worden, dus aan de concurrentie de taak om deze geluiden in de kiem te smoren. Als het aan Max Verstappen ligt kiest hij zeker voor een eentonig seizoen en een derde Wereldtitel. De tijd zal het leren, te beginnen op het stratencircuit van Baku!

 

2022

Max Verstappen heeft op redelijk eenvoudige wijze de GP van Azerbeidzjan gewonnen. De Nederlander deed een uitstekende zaak in de titelstrijd, vooral ook omwille van de dramatische dubbele opgave voor Ferrari waarbij Carlos Sainz en Charles Leclerc technische problemen kregen. Sergio Perez zorgde voor een dubbel finish voor het Red Bull team, George Russel eindigde als derde. Lewis Hamilton eindige met veel pijn in de rug als vierde voor de sterk rijdende Pierre Gasly. Als zesde kwam over de finish Sebastiaan Vettel en Alpine coureur Fernando Alonso kwam als zevende over de meet. McLaren coureurs Daniel Ricciardo en Lando Norris eindigen respectievelijk als achtste en negende. Het laatste punt in Baku ging naar Estaban Ocon.

 
Voorbeschouwing GP van Azerbeidzjan

De race

Eerst nog maar even naar de sprintrace. De vraag is dus of de sprintrace een eigen kwalificatie krijgt. Deze komt dan in de plaats van Vrije Training 2 op Zaterdag. De sprintrace volgt dan in de middag van de Zaterdag. De aanvangstijden blijven in ieder geval ongewijzigd dit weekend. Hou de info maar in de gaten! De Grand Prix lijkt op het lijf geschreven van Red Bull. Immers het lange rechte stuk van 2.2 kilometer naar de finish is pure snelheid, en Red Bull heeft in de afgelopen drie races laten zien dat zij veruit de snelste zijn. Aston Martin geniet volop van het seizoen tot nu toe. Fernando Alonso presteert uitstekend met twee derde plaatsen en Lance Stroll weet aardig aan te haken. Mercedes heeft ‘good old’ James Allison weer aangesteld als technisch directeur. Allison was mede verantwoordelijk voor de successen van Hamilton. Mercedes hoopt met deze ingreep weer terug te komen aan het front. Ferrari hoopt snel uit te kunnen dokteren waar het geheim zit van de snelle Red Bull. Schoorvoetend geven ze aan dat ze misschien dit kunnen ontrafelen en kunnen toepassen op hun eigen rode bolides. Oftewel krijg je het idee dat ze het even niet weten bij de Italiaanse renstal. De middenmoot bestaat niet meer, zeggen de Formule 1 kenners. Na de vier eerder genoemde teams zijn er zes die strijden voor eer en vaderland. Alpine, Williams, Haas, McLaren, Alfa Romeo en AlphaTauri hopen op het sprokkelen van punten. Toch moet je deze teams niet onderschatten. Zij kunnen redelijk meekomen en soms voor verrassingen zorgen. Dat laatste maakt de F1 mede leuk om naar te kijken. Nyck de Vries staat samen met Logan Sargeant puntloos onderaan. Voor onze landgenoot is zijn eerste doel om zijn teamgenoot  Yuki Tsunoda te verslaan. Bij AlphaTauri zijn ze tevreden met hem, maar ook daar willen ze resultaten zien van de Vries. En eerlijk is eerlijk, dat is terecht gezien zijn kennis en kunde in de racerij. Zondag 30 April start de Grand Prix in Baku om 13.00 uur, en dat onze landgenoten zich maar positief in de kijker mogen rijden. Hoe dan ook, ik wens jullie een mooie GP van Azerbeidzjan toe.

 

 
Max Verstappen

Vrije training

De eerste en direct de laatste vrije training op het stratencircuit van Bakoe zit er alweer op. In de Azerbeidzjaanse straten werd de snelste tijd in deze sessie genoteerd door Max Verstappen. Achter hem werd de tweede tijd gereden door Charles Leclerc . De top drie werd compleet gemaakt door Sergio Perez. Nyck de Vries maakte indruk met de zesde tijd. Er was een rode vlag veroorzaakt door Pierre Gasly, zijn motor vloog in brand .....lees verder

 

 

CHARLES LERCLEC OP POLE

1. Charles Leclerc
2. Max Verstappen
3. Sergio Perez

Charles Leclerc heeft op indrukwekkende wijze poleposition gepakt voor de Grand Prix van Azerbeidzjan van zondag. De Ferrari-coureur noteerde een 1:40,203 en was daarmee bijna twee tienden sneller dan Max Verstappen. Sergio Pérez werd derde namens Red Bull, terwijl Nyck de Vries zondag als laatste moet starten door een crash in Q1......lees verder

 

 

 

CHARLES LECLERC OP POLE

1. Charles Lerclerc
2. Sergio Perez
3. Nax Verstappen

De allereerste Sprint Shootout uit de geschiedenis van de Formule 1 zit erop. Op het stratencircuit in Bakoe werd de snelste tijd genoteerd door Charles Leclerc, hij start de sprint dus vanaf de eerste startplaats. De tweede tijd werd genoteerd door Sergio Perez. De top drie werd compleet gemaakt door Max Verstappen....lees verder

 

 
Sergio Perez

Perez wint Sprintrace

Sergio Perez heeft na een ijzersterke race de GP van Azerbeidzjan gewonnen. De Mexicaan wist Max Verstappen achter zich te houden en nadert zo in het kampioenschap. Charles Leclerc bevestigde de vooruitgang bij Ferrari en veroverde de eerste podiumplaats van het seizoen voor Ferrari.

Voor het eerst dit F1-seizoen kregen we een sprintrace en daarin was het voor de rijders afwegen hoeveel risico ze zouden nemen voor toch wel een eerder beperkt aantal wk-punten. Gevolgen voor de startgrid op zondag heeft de race sowieso echter niet, tenzij je uiteraard je wagen ernstig beschadigd of crasht.

Charles Leclerc startte goed van op de pole en behield de leiding in de race, voor Sergio Perez. Max Verstappen kende van op de derde plaats een veel minder goede start en George Russell ging uiteindelijk na een gevecht van enkele bochten voorbij aan Verstappen. Verstappen deed zijn beklag daarover en schreeuwde het uit over de boordradio.

Even later kregen we eerst een virtuele safety car en vervolgens een safety car nadat Yuki Tsunoda met zijn AlphaTauri F1-bolide tegen de muur reed. Heel wat brokstukken op de baan en vooral ook een band die was losgekomen.

Na enkele ronden achter de safety car kregen we een rollende herstart. Daarbij speelde Leclerc het slim door op het rechte stuk langs start-finish zo lang mogelijk te wachten om volgas te gaan. Verstappen profiteerde van de herstart wel om George Russell opnieuw te passeren. Ook Lewis Hamilton maakte in de tweede Mercedes een slechte herstart.

Perez kon echter gebruikmaken van DRS om de aansluiting met Charles Leclerc te behouden. Vervolgens kon Sergio Perez met behulp van DRS Charles Leclerc inhalen en de leiding in de race veroveren.

Leclerc ondervond vervolgens moeilijkheden om de aansluiting met Perez te behouden terwijl Max Verstappen net dicht genoeg kwam om wel DRS te hebben. In plaats van Sergio Perez te kunnen aanvallen was het voor Leclerc vooral een kwestie van verdedigen tegenover Verstappen.

Uiteindelijk slaagde Sergio Perez erin om de sprintrace op redelijk eenvoudige wijze te winnen, voor Charles Leclerc en Max Verstappen. Perez nadert door zijn overwinning een handvol punten op teamgenoot en wk-leider Max Verstappen.

Na afloop van de race volgde er voorafgaand aan de interviews nog een stevige discussie tussen Max Verstappen en George Russell over de aanrijding bij de start. Verstappen schuwde daarbij duidelijk geen harde woorden. Dat belooft wat voor de race op zondag …

Met dank aan F1journaal.be

 

 

Startopstelling GP van Azerbeidzjan

 

 
Sergio Perez

Perez wint Azerbeidzjan

De Azerbeidzjaanse Grand Prix op het stratencircuit van Bakoe zit er weer op. In de straten van de hoofdstad van Azerbeidzjan ging de zege uiteindelijk naar Sergio Perez. Achter hem kwam Max Verstappen als tweede over de finishlijn. Het podium werd compleet gemaakt door Charles Leclerc.

Charles Leclerc kwam van op de polepositie goed weg maar de Monegask kreeg al snel Max Verstappen achter zich terwijl ook Sergio Perez in de tweede Red Bull zo dicht mogelijk probeerde te volgen. Max Verstappen bouwde al snel de druk op en enkele ronden ver in de race slaagde Verstappen er met DRS erg makkelijk in om Leclerc te passeren.

Verstappen aan de leiding dus terwijl Leclerc meteen ook Sergio Perez in de tweede Red Bull in zijn nek kreeg. Ook Perez slaagde vervolgens om snel Leclerc te passeren. Verstappen maakte even later zijn eerste pitstop maar die timing was niet goed want meteen daarna kregen we een safety car op de baan omdat Nyck de Vries tegen de muur reed en stil kwam te staan.

Bijna al de andere rijders maakten van de safety car gebruik om een pitstop te maken. Grote winnaar was Sergio Perez die daardoor de leiding in de race veroverde, voor Charles Leclerc, Max Verstappen en Carlos Sainz. Bij de herstart bleef Sergio Perez aan de leiding terwijl Charles Leclerc al snel zijn positie verloor aan Max Verstappen. Wat verderop zagen we Fernando Alonso met een mooi manoeuvre voorbij gaan aan Carlos Sainz.

Wat later zagen we Lance Stroll de binnenkant van de muur raken, Lewis Hamilton reed op de zesde plaats. Stroll ontsnapte aan een eventuele opgave en kon doorrijden. Sergio Perez en Max Verstappen gingen in hun Red Bull allebei voluit. Om zijn titelambities kracht bij te zetten moest de Mexicaan absoluut proberen om deze race te winnen. Verstappen probeerde echter dichterbij te komen en allebei reden ze regelmatig de snelste ronde.

Dat voluit gaan van beide Red Bulls zorgde ervoor dat Charles Leclerc in de Ferrari niet kon volgen en vooral ervoor moest zorgen dat hij voor Alonso bleef en zo de laatste podiumplaats kon behalen. Verstappen en Perez reden allebei op de limiet en dat zorgde ervoor dat ze allebei op een bepaald moment zelfs de muur raakten.

Echt veel spektakel kregen we echter niet te zien, iets minder dan vijftien ronden voor het einde van de race moest Guanyu Zhou opgeven en zijn Alfa Romeo F1-bolide in de garage parkeren. Lewis Hamilton was ondertussen aan het naderen op Carlos Sainz. Slaagde Hamilton er alsnog in om Carlos Sainz te passeren voor de vijfde plaats?

Dat Lukte uiteindelijk niet en ook vooraan veranderde niets. Sergio Perez wint de GP van Azerbeidzjan na een ijzersterke race. Max Verstappen en Charles Leclerc vervolledigden het podium. Voor Ferrari en Leclerc was het de eerste podiumplaats van het seizoen. Perez doet door zijn overwinning tijdens zowel de sprintrace als de grand prix een uitstekende zaak in de titelstrijd. De Mexicaan nadert immers negen punten op Verstappen.

Met dank aan F1journaal .be