Formule1start.nl
Formule1 - Formule1start

Menu 24

Zhou Guanyu

China telt ongeveer 3x zoveel inwoners als de Europese Unie. Er zijn ruw geschat 1.5 miljard chinezen woonachtig in de Volksrepubliek China. En eindelijk in 2022 is het dan zover, China heeft een F1 coureur. Zhou Guanyu is de naam, geboren in Shanghai op 30 mei 1999. Vorig jaar werd hij derde in de eindstand van de Formule 2 en dit jaar rijd hij voor het team van Alfa Romeo in de Formule 1. Toch bevreemd het je, dat er op zo’n enorme bevolkingsaantal, het zo lang geduurd heeft voordat China een coureur heeft kunnen voortbrengen die in de koningsklasse van de autosport uitkomt.

Ho-Pin Tung heeft even mogen ruiken aan de Formule 1. Tung heeft zowel een Chinese als Nederlandse nationaliteit. Hij besloot te gaan racen onder de Chinese vlag. In 2010 was Tung de derde rijder bij het Renault F1 Team. Maar tot een F1 race kwam het helaas voor hem en China niet. China is al gastheer van de Formule 1 sinds 2004, op het Internationale Circuit in Shanghai. Al 16 jaar lang organiseren ze daar een F1 race, hadden er meer kunnen zijn maar Corona verhinderde dat. Blijft dus de vraag, waar zijn ze dan? De jonge mannen die het talent hebben om te racen in de snelle bolides!

In China is de autosport nog relatief nieuw in vergelijking met bijvoorbeeld de VS of Europa. Ondanks dat China al jaren de grootste automarkt heeft ter wereld, is autosport nooit echt een speerpunt geweest. Vanaf dat de Formule 1 neerstreek in Shanghai werd er wel meer door jongeren gekeken maar kwam de autosport nog niet echt op gang. Volgens Ho-Pin Tung komt daar nu langzamerhand verandering in. Volgens hem zie je bij het karten een kleine aanwas van Chinezen. Een groep jongens die Internationaal proberen door te breken. Volgens Tung kan Zhou een voorbeeld zijn voor de jonge racesporters in China. “Hij zal zeker de geschiedenisboeken ingaan” aldus de Nederlandse Chinees.

De Formule 1 ziet de enorme waarde en potentie van de Chinese markt. Shanghai heeft mede daarom het contract met de Formule 1 verlengd tot en met 2025. In die komende jaren zullen er geen opvolgers klaar staan voor Zhou, daar is de tijd gewoon tekort voor. Tot 2025 moeten de Chinezen het hopelijk doen met Zhou. En natuurlijk de in China uiterst populaire, Max Verstappen. Maar wie weet komt er uit de lichting Chinese karters een tweede Formule 1 coureur uit China. Tot er meer Chinese coureurs doorbreken in de autosport kan de rest van de wereld voorlopig nog genieten van de huidige Formule 1 rijders. Vol spanning kijken naar het scherm met, bij een aantal races, een menu 24 van de afhaalchinees op schoot. O, laat dat nou net het racenummer van Guanyu Zhou zijn!

Eruit met die Grand Prix

Ik moet het even kwijt. Ik heb een hekel aan die Grand Prix van Monaco. Oké, dit jaar dan even minder vanwege de zege van Max Verstappen, maar over het algemeen is het de meest saaie race van het seizoen. Sterker nog, alleen de kwalificatie is leuk om naar te kijken op Zaterdag, maar de Zondag is het bijna twee uur kijken naar een parade van de F1 bolides. De oud coureurs vinden het zo bijzonder dat je op hoge snelheid mag rijden in smalle straten en langs muren en vangrails, dat ze er bijna een 'hoogtepunt' krijgen bij het zien van de beelden. Dat laatste mag dan wel wat ordinair klinken, maar feit is dat de meeste F1 volgers de televisie aanzetten, en tijdens de race van alles en nog wat doen om de tijd de doden. Ik zou er geen traan om laten als deze Grand Prix van de kalender gehaald wordt.

En dan die televisieregistratie. Man o man wat een drama. Jaar in jaar uit dezelfde beelden vanwege dezelfde opstelling van de camera’s. En dan weten ze ook nog vaak op de verkeerde momenten te schakelen naar waar nog enig actie is. En dan die prijsuitreiking! Close-ups van de fanfare, beelden van monteurs van diverse teams tijdens het gespeelde volkslied van de winnaar. Een shot van veraf op het podium waar je de drie coureurs amper kan herkennen is alles wat er in beeld komt. Uitreiking van de prijzen, ze beginnen met de winnaar, waarom niet met nummer drie?

Voor Monaco is het een reclamespotje, waarbij ik het idee heb dat de Formule 1 een bijzaak is. Prachtig landschap waar de rijken goed kunnen vertoeven in de dure hotels of op hun extreem veel kostende jachten. Monaco GP, trainingen op donderdag omdat ze zo de vrijdag kunnen gebruiken voor economische belangen. Cafés, restaurants en casino’s doen goede zaken op vrijdag. Winkels, en dan vooral de modezaken, draaien een top omzet. Wat moet je anders op de autoloze vrijdag! Het enige doel van Monaco is een lang weekend opvallen en toeristen trekken. Net iets anders zijn dan de overige races op de kalender.

En ben ik dan de enige die hier zo over denkt. Nee, absoluut niet. Ik spreek natuurlijk als F1 liefhebber veel fans die elk jaar de races in de Formule 1 volgen. Ook velen van voor het tijdperk Verstappen. En geloof me, dit wat ik nu tik is wat negentig procent denkt van diegenen die ik spreek. Het is in mijn ogen onbegrijpelijk waarom deze GP zo wordt opgehemeld. Waarom zien wij lijdzaam toe hoe elk jaar deze optocht weer wordt verreden in het kleine Vorstendom dat Monaco heet?

Daarom wil ik een actie opzetten om deze Grand Prix van de Formule 1 kalender te laten halen. Ach nee, laat maar zitten. Wij worden toch niet gehoord door de graaiende handen van Liberty Media, dochtermaatschappij Formula One Group en de FIA. Zij zijn het tenslotte die Monaco op de kalender houden vanwege het enorme bedrag dat zij jaarlijks bijgeschreven krijgen vanuit Monaco. En dus gaan we met ons allen de komende tig jaren nog verder met deze Grand Prix optocht. Gelukkig zijn er nog voldoende races over op de kalender om naar uit te kijken en ja, je kan altijd op de zondag van de F1 race in Monaco wat anders gaan doen, de samenvatting is wel ergens terug te zien en gelukkig ook in de verkorte versie.

Tot zover mijn ongenoegen over Monaco of Monte Carlo of hoe je dit paradijs ook wil noemen!
Met vriendelijke groet aan Prins Albert en familie.
Formule1start.nl

 

Teamlintje

Mercedes F1

Na Jack Brabham, Jackie Stewart (beiden drie wereldtitels) en Stirling Moss (geen titels!) is Lewis Hamilton de vierde Britse F1 coureur die door de Engelse Koningin Elizabeth is geridderd. De 35-jarige Hamilton mag zich door deze onderscheiding voortaan 'Sir Lewis' noemen. Het is de Brit van harte gegund en ik weet dat Hamilton deze eer en onderscheiding deelt met zijn team van Mercedes f1. Hij heeft het immers voor een groot deel te danken aan de Duitse autofabrikant.

Mercedes F1. Meer dan 1000 werknemers verdeeld over de thuisbasis Brackley – Verenigd Koninkrijk, waar zeven dagen in de week 24 uur per dag wordt gewerkt. En in Brixworth, waar de motoren worden ontworpen en  gebouwd. Mercedes F1 werkte in 2020 met een geraamd budget van €450,- miljoen Euro. Het team heerst sinds 2014 in de Formule 1 dankzij een mix van de beste technici, technologie en leidinggevenden. Mercedes heeft goede coureurs in dienst en Lewis Hamilton behoort zeker tot de top in de Formule 1. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat er 7 wereldtitels op rij zijn veroverd door het team, een unieke prestatie in de geschiedenis van de Formule 1.

Nu komt het! Ik heb persoonlijk een gruwelijke hekel aan lintjes en onderscheidingen die worden uitgereikt aan individuele sporters door vorstenhuizen van welk land dan ook. Misschien ben ik wel stik jaloers op al die sporters, die deze eer ten deel vallen omdat ze een begaafd atleet zijn. Of omdat ze een geboren talent zijn, of omdat ze rijke ouders hebben of toevallig zijn ontdekt. En dan ook nog een team om zich heen hebben die de sporter de kans geeft om zijn/haar topsport uit te oefenen met trainingen en begeleiding die daarbij horen, en vaak ook met een riant salaris/inkomen. O ja, ze moeten er hard voor werken, hoor je ze vaak zeggen. Dat is natuurlijk zeker waar, maar dat geldt ook voor een groot deel van de bevolking op deze aardkloot. Harde zwoegers die naamloos en roemloos werken voor een handvol Euro’s zonder alle faciliteiten die topsporters wel hebben.

Toen Lewis Hamilton, geveld door het COVID-19 virus, niet aan de start kon verschijnen in de 2020 grand Prix van Sakhir, mocht George Russel plaats nemen in de bolide van Hamilton. Zijn eerste race in een Mercedes bracht hem bijna de overwinning. Zegt dat wat over George Russel of over de Formule 1 auto van Mercedes. Feit is wel dat Hamilton dagenlang niets van zich liet horen na deze prestatie van de Williams coureur en Mercedes. Nu is het niet mijn bedoeling om Hamilton hier af te gaan kraken, want hij is een op en top sporter en waarschijnlijk ook wel een goed mens. Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat de sporter de eer krijgt, maar uit dit voorbeeld blijkt dat het team er omheen, wel degelijk een enorme invloed heeft op de prestatie van de sporter. En ja, er zijn altijd uitzonderingen.

Een lintje, een onderscheiding. In Nederland ben je na een wereldse sportprestatie in één klap ridder in de orde van Oranje Nassau. In Engeland mag je dan ‘Sir’ of ‘Dame’ voor je naam zetten. Geweldig mooi voor die sporters, en vermoedelijk staan de eerder genoemde harde zwoegers te klappen in hun handen voor deze atleten. Ik zeg, een sporter op deze wijze eren voor zijn geleverde prestatie is wat mij betreft uit den boze. Ook voor Lewis Hamilton en zijn mede topatleten op deze wereld. Dus hierbij een welverdiend applaus voor al die mensen rond de geëerde atleten. En wat mij betreft, een staande ovatie en een koninklijke onderscheiding voor het ‘Sir’ Mercedes team!

Schrijversblok?

Schrijversblok is het tijdelijke onvermogen van een schrijver om tot schrijven te komen. Het schrijfproces verloopt deels onwillekeurig. De schrijver is gedeeltelijk afhankelijk van factoren die niet onder zijn controle vallen, wat soms leidt tot een verlies van inspiratie (Wikipedia)

Inspiratie vinden. Dat laatste is een waarheid als een koe. Al een jaar of acht schrijf ik de voorbeschouwing van de Formule 1 races op deze website. Je bent bezig om iets op papier te zetten over iets wat nog moet plaats gaan vinden. Deels doe je dit met gebruikmaking van de geschiedenis van de race die gaat komen, en de resultaten die zijn gemaakt in het huidige jaar waar de competitie plaats vind. Wat de Formule 1 betreft is dat wel wat eentonig geworden. Je kan het Mercedes niet kwalijk nemen. Zeven jaar lang heersen ze nu al in de Koningsklasse van de autosport, met Hamilton als hun bijna onoverwinnelijke coureur. En geweldige prestatie van het Duitse merk, daar valt bijna niks op af te dingen. Elk begin van een seizoen denk je dat een ander team het gevecht kan aangaan, maar telkens blijkt Mercedes over de langste adem te beschikken. En dat maakt het voor ons schrijvers van de voorbeschouwingen er niet gemakkelijker op.

Het wordt voorspelbaar. Sommigen schrijven al over de historie in de voorbeschouwing op hun website. Anderen noemen alleen nog maar het nieuws en feiten op, voorafgaande de race. Er zijn zelfs autosportsites die helemaal zijn gestopt met de voorbeschouwing op een race. En dat is vrij logisch gezien het feit dat je hoopvol en vol verwachting een prognose wil doen, maar telkens moet erkennen dat tijdens het schrijven weer de naam Mercedes opdoemt. Het woord eentonig komt steeds vaker voor in je denkbeeld, wanneer je de letters en woorden die je typt in beeld verschijnen. Dat geeft je te denken, hoe los ik dit op?

Steeds probeer je iets te bedenken om de sleur van de voorbeschouwingen tegen te gaan. Denken en denken hoe je iets voor kan schotelen aan je lezers, zonder dat je alsmaar in herhaling valt. En in dit jaar, waar de races elkaar in hoog tempo opvolgen, wordt het er niet eenvoudiger op. Staren naar het scherm, prakkiseren over hoe en wat, en maar zien wat er zich uit die grijze massa ontpopt. Ondertussen nu al denkend hoe ik volgend seizoen iets op papier moet zetten. Dat laatste is natuurlijk wel weer afhankelijk hoe de teams presteren, en met name die teams die nu al een tijd naar de kont staren van een Mercedes bolide.

De Engelsen noemen het een ‘writer’s block’, wij een schrijversblok. Zover is het nog niet, maar voor mij persoonlijk geldt wel dat het steeds moeilijker wordt. Och, arme ik. Ik vraag u daarom vergiffenis, mochten de voorbeschouwingen van de afgelopen races wel erg op elkaar lijken dit seizoen. Ik hoop nog ergens dit seizoen enig inspiratie te vinden, en anders gooi ik het volgend seizoen het over een andere boeg. Hoe? Nog geen idee, maar het zal wel helpen als Mercedes wat minder dominant wordt of andere teams wat sneller. De Formule 1 probeert met nieuwe ideeën en regels de boel op gang te trekken, maar ze moeten wel opschieten. Straks zit ik niet in een schrijversblok, maar de Formule 1 met een ‘raceblok’.

Terug in de toekomst.....

Zittend aan de tafel, kijk ik al roerend in mijn glas Kotof om mij heen. Mijn dochter zit te lezen op haar tablet/pc/telefoon ding of zo. Mijn schoonzoon is buiten bezig met de garagedeur, die wil niet goed sluiten. Mijn kleinzoon kijkt naar het grote t.v. scherm. Hij vergroot één van de beeldjes om te kijken naar de herhaling van de Formule1-S race op het Kiwikirk circuit in Nieuw Zeeland, die vanmorgen heel vroeg plaatsvond. Mijn gedachten dwalen op dat moment af naar de tijd van de Coronacrisis in 2020. In April van dat jaar verloor ik mijn vrouw aan deze onzichtbare vijand, zij overleed op het IC van ons plaatselijke ziekenhuis. Die pijn voel ik nog elke dag, vooral omdat wij geen afscheid konden nemen van haar zoals ik het had gewild. 2020 was het jaar waarin de wereld op zijn kop stond, waarin het leven in een soort van slow motion aan ons voorbij trok. Voor mijn gezin was het een hele moeilijke tijd.

Ik ben altijd al een echte Formule 1 fan geweest. Senna, Prost, Schumacher, Lauda, Hamilton om zo maar eens een paar namen te noemen. Man, wat heb ik daarvan genoten. En dan natuurlijk de opkomst van Max Verstappen, onze enig Nederlandse wereldkampioen Formule 1 tot nu toe. Ik zie me nog eind December 2020 zitten voor de televisie, terwijl het buiten in ons land eindelijk weer eens echt sneeuwde. Verstappen die in de laatste race in Abu Dhabi, na een 14 tal knotsgekke races, de titel binnenhaalde. Even vergat ik alles om mij heen, en voor het eerst na het overlijden van mijn eega stond ik te lachen en te juichen middenin de kamer. Kippenvel moment was dat, zeker omdat het verkorte seizoen leek voorbestemd voor Lewis Hamilton. De Brit kwam net een paar punten tekort om zijn titel te prolongeren, en moest lijdzaam toezien hoe de jonge Nederlander zijn eerste titel, van de drie in het totaal, binnenhaalde. Het was overigens de enige race in dat seizoen die werd verreden met publiek. Het was een prachtig moment, waar de impact van Corona werd vergeten. Daar dank ik vandaag de dag onze Nederlandse Formule 1 held nog steeds voor.

Ik voel een hand op mijn arm. Kleinzoon is naast mij komen zitten en vraagt of alles goed gaat. Ik kijk naar dat lieve koppie van hem en antwoord dat alles in orde is. “Zullen we samen naar de rest van de F1-S race kijken, opa” vraag hij. Ik aai hem over zijn bol, en zonder wat te zeggen sta ik op. Mijn kleinzoon begint te lachen en te juichen en pakt mijn hand om plaats te nemen op de bank. Ik kijk even naar mijn dochter, die opkijkt vanachter dat ‘ding’ van haar,  en een knikje geeft en een glimlach op haar gezicht tovert. Op dat moment komt mijn schoonzoon binnen met de mededeling dat de garagedeur weer prima werkt. Ik kijk naar mijn kleinzoon die al gespannen en onrustig wacht tot ik ga zitten. Ik neem plaats naast hem en samen kijken we naar de rest van de race in Nieuw Zeeland.

Als de race af is verlaat de familie de woning om af te reizen naar hun eigen plekje. Alleen achtergebleven neem ik nog even plaats op de bank. Het scherm vraagt of ik nog wat wil zien. Ik hoef niet lang na te denken en spreek de opdracht om de F1 race van Abu Dhabi van 2020 in zijn geheel uit te zenden. Het scherm start op en de historische opname van de race vangen aan. En jawel, twintig jaar na dato komt er opnieuw een brede grijns op mijn gezicht bij het zien van de beelden. En zachtjes mompel ik….bedankt Formule 1.

Arme Clair

Clair Williams

Ze was zo positief aan de vooravond van de start van het Formule 1 seizoen. Ze vertelde aan iedereen die het maar wilde horen dat Williams F1 in 2020 zal opstaan en zelfs zou gaan wedijveren met de teams uit de middenmoot van 2019. Maar het COVID-19 virus kan wel eens behoorlijk roet in het eten gooien. Het Coronavirus verlamd zo’n beetje de gehele wereld. En daar maakt ook de Formule 1 deel van uit. Inmiddels zijn er 7 races uitgesteld en Monaco heeft zelfs de GP van de 2020 kalender geschrapt. Voor een sport als de Formule 1, die draait op astronomische bedragen, betekent dat natuurlijk een enorm inkomstenverlies en, net zoals overal, zullen de zwakke broertjes daar ‘t eerst het slachtoffer van worden.

Williams is zo’n zwak broertje. Hoe mooi alles werd voorgespiegeld door Claire in februari, de financiën zijn in verhouding klein in vergelijking met de grote teams zoals Mercedes, Ferrari en Red Bull. Het huishoudboekje van Claire is gebaseerd op het komende seizoen. Maar dit boekje kan overboord, nu de inkomsten al voor een deel wegvallen. Natuurlijk zal er nu worden bespaard op de reis en verblijfkosten van en naar de diverse circuits, maar ook Claire kan niet weten of deze nog worden ingehaald tijdens of na de zomer. Ook de sponsors zullen niet staan te juichen bij Williams, immers komen zij voorlopig niet in beeld. Net zoals veel bedrijven over de gehele aardbol, zal ook Williams de klap voelen.

Je kan vinden en zeggen wat je wilt over Bernie Ecclestone, maar toen hij de macht had over de Formule 1, lette hij wel op de ‘kleintjes’. Wanneer hij voelde dat er een team in zwaar weer terecht kwam, probeerde Bernie wel voor ze te zorgen. Of Liberty Media daar ook een regeling voor klaar heeft liggen, dat weet ik niet. Maar voor Claire en haar team zou dat wel eens een reddingsboei kunnen zijn. Williams slaagt er al een aantal seizoenen nog maar net in om het hoofd boven water te houden, en dit virus dat zich over de wereld uitzaait, kan voor Claire en het team wel eens verstrekkende gevolgen hebben.

Natuurlijk heb ik Williams als voorbeeld, maar ook voor Racing Point en Haas zullen dit geen gemakkelijke tijden zijn. Kleinere teams die veelal het moeten hebben van geldschieters. Maar als de teams zodanig veel verlies gaan lijden in deze barre tijden, bestaat de kans dat deze mannen met hun slinkende portemonnees ook wel eens zullen afhaken. Wil de Formule 1 een levensvatbaar bestaan behouden, dan zal Liberty Media miljoenen dollars moeten gaan investeren in deze teams. En geloof me, de grote teams zullen daar weinig bezwaar tegenin brengen. Zonder kleintjes kan de Formule 1 niet bestaan.

En dus zal Claire waarschijnlijk snel gaan aankloppen bij de Formule 1 bazen, of zij bij haar. Clair Williams zal rond deze tijd veel aan tafel bivakkeren bij Papa Frank. Steun zoeken bij hem om te kijken of hij een oplossing weet voor dit immense probleem wat boven het hoofd hangt van de Britse renstal. Laten we hopen dat Claire, Frank en Liberty een oplossing gaan vinden voor het voortbestaan van Williams. Want het zou toch vreselijk zijn als Williams het na ruim 40 jaar Formule 1 het voor gezien houdt. Het team bracht 7 individuele wereldkampioenen voort en won 9 keer het constructeurs-kampioenschap. Echt hoor, ik hoop dat het niet zover komt en dat er een oplossing komt. Maar tot die tijd voel ik met je mee, ‘arme Clair’.

Lijstjes

Lijstjes

Lijstjes,

In het nieuwe Formule 1 seizoen verschijnen er 13 Nationaliteiten aan de start, namelijk: 4 Britten, 3 Fransen, 2 Finnen, 2 Canadezen en verder 1 Deen, 1 Duitser, 1 Italiaan, 1 Mexicaan, 1 Monogask, 1 Mexicaan, 1 Rus, 1 Australiër en 1 Nederlander. Twintig coureurs verdeelt over tien teams.

Ook dit jaar geen Braziliaan aan de start. De Brazilianen moeten het doen met herinneringen aan grote namen zoals Carlos Pace, Emerson Fittipaldi, Nelson Piquet, Rubens Barrichello, Felipe Massa en natuurlijk Ayrton Senna. In 2017 nam Massa afscheid van de Formule 1 en een opvolger laat op zich wachten. Een dus zullen de Braziliaanse F1 fans het moeten doen met ‘de vliegende Hollander’ zoals hij al liefkozend wordt genoemd in het Zuid-Amerikaanse land. 

Ook geen Belg aan de start. Stoffel Vandoorne reed nog in 2018 in de F1, maar zijn contract bij McLaren werd niet verlengd. En dus moeten onze Zuiderburen het doen met oude beelden van Jacky Ickx, Thierry Boutesen en Jerome D’Ambrosio. Maar ook hier geldt, net als voor de Brazilianen, Max Verstappen dan maar volgen. Verstappen is dan wel een Nederlander maar geboren in België. En dus kijkt menig Belg naar zijn prestaties, want hij is toch een klein beetje van hen!

Waarom dit geschreven? Gewoon omdat ik lijstjes zat door te nemen. Je moet toch wat in de winterbreak. Oké, wij hebben gelukkig ons eigen Max Verstappen. In 2020 moet Verstappen de strijd aangaan met Mercedes en Ferrari om de Wereldtitel. Is Max Verstappen kanshebber? Jazeker, al zeggen Hamilton, Vettel, en Leclerc ook dat zij goede kansen hebben op de titel in 2020. In de afgelopen 20 jaar ging de Wereldtitel in de Formule 1: 10 keer naar een Duitser, 7 keer naar een Brit, 2 keer naar een Spanjaard en één keer naar een Fin (mooi lijstje). De namen: Schumacher, Vettel, Rosberg, Button, Hamilton, Alonso en Raikkonen. Maar vier nationaliteiten in de afgelopen 20 jaar.

Ondanks dat Hamilton een geweldig coureur is, en hij in 2020 veel records kan evenaren of zelfs kan verbreken (ook daar is een lijstje van), mag wat mij betreft een andere Nationaliteit dit jaar de titel opeisen. Een rijder uit Monaco of nog beter, een rijder uit Nederland. Max Verstappen zal zeker niet misstaan in het lijstje van F1 Wereldkampioenen.

Veel plezier nog de komende weken met het opzoeken naar al die lijstjes met cijfers en feiten uit de Formule 1….

Jonge honden

Max & Charles

Op 2 november 2008 werd Lewis Hamilton de jongste wereldkampioen Formule 1 na een spectaculaire laatste race van dat seizoen in Brazilië. Hamilton was toen 23 jaar en bijna 10 maanden oud. Anno 2019 rijd Hamilton, met inmiddels 5 wereldtitels op zak, nog steeds in de Formule 1. Dit geldt overigens ook voor Kimi Raikkonen, Sebastian Vettel en Robert Kubica, die ook in 2008 aan de start stonden in die memorabele race in Brazilië.

Of Max Verstappen op 2 november 2008 voor de televisie zat te kijken als net 11 jarig jochie is niet bekend. Wat we wel weten is dat Verstappen in 2008 in 3 verschillende kart-klassen reed en in alle drie kampioen werd. Charles Leclerc was 11 jaar en kampioen geworden in het Franse PACA-kampioenschap karten. Lance Stroll was een paar dagen voor de zege van Hamilton in 2008 net 10 jaar oud geworden. In dat jaar wist Lance in zijn kart klasse in Canada ook eerste te worden. Lando Norris was toen nog 9 jaar oud. Ook Norris was een hele goede kart rijder en wist ook in 2008 het kampioenschap in zijn leeftijdsklasse binnen te halen. De 10 jarige George Russel werd in 2008 kampioen in de kart bij de British Kartmasters. Alexander Albon was op dat moment 12 jaar en wist in de kart in zijn klasse ook het Britse kampioenschap op te eisen. De 12 jarige Pierre Gasly reed in dat jaar het Franse kart kampioenschap en eindigde in 2008 als vierde.

Dit was even een opsomming van de nog steeds ‘snotneuzen’, die nu in 2019 racen in de Formule 1 samen met de nu 34 jarige Lewis Hamilton. Zeven jonge gasten die al van kinds af aan met snelle bolides omgaan en weten wat winnen is. Zeven jonge coureurs die allen een droom hebben: Wereldkampioen worden in de Formule 1. Om dit te bereiken heb je behalve je talent ook nog een uitmuntende auto nodig. De zeven hebben het talent, maar of ze ook op het goede moment in het juiste team zitten is wat anders. Van de zeven jongelingen zijn er twee die nadrukkelijk genoemd worden als potentieel Wereldkampioen voor de toekomst. Max Verstappen en Charles Leclerc. De eerstgenoemde is Red Bull coureur en de tweede rijd bij Ferrari. De twee teams als zowel beide jongelingen zijn dit seizoen aardig aan elkaar gewaagd en presteren uitstekend.

De ‘oudjes’ voelen de hete adem in de nek van de jonge garde die thans in de Formule 1 rijden. Na de GP van Oostenrijk dit jaar was er het jongste podium ooit in de Formule 1 met Verstappen (1ste), Leclerc (2de) en Bottas (3de). Lewis Hamilton en Sebastian Vettel, samen goed voor 9 wereldtitels in de afgelopen 11 jaren, weten dat de jonge garde hen op de hielen zit. In 2010 stootte Vettel concurrent Hamilton van de troon als jongste winnaar van het WK Formule 1. De kans is aannemelijk dat hij dit record gaat verliezen aan Leclerc of Verstappen. De vraag is aan wie en wanneer? Nou dan, als ik dan toch een voorspelling moet doen, chauvinistisch als ik ben….2020, Max Verstappen!  Kom maar op met die jonge honden in de Formule 1.

1   |   2   |   3      »