Formule1start

Kevin, het zwarte schaap

Een week na de GP van Monaco 2024, moet ik nog steeds terugdenken aan deze ‘race’. En dan vooral aan de start van deze Grand Prix. Sainz die lek rijd en zijn auto parkeert en weet dat de GP over is. De enorme klapper even later met Perez en Magnussen waar Hulkenberg ook het dupe van werd. En weer even later de domme actie van Ocon die zijn teamgenoot blokkeert bij het aansnijden van de bocht richting tunnel. Het betekent een uitvalbeurt voor Ocon, een rode vlag en puinruimen voor de F1 marshals. De race wordt herstart met een Carlos Sainz als lachende derde, hij kon weer deelnemen aan de race.

Ik denk vooral terug aan Kevin Magnussen. Na afloop va de race legt hij de schuld van die klapper neer bij Perez. De stewards van dienst geven aan dat dit ongeluk een race-incident was, geen straffen dus voor de rijders. De ‘kenners’ zijn er niet echt over uit, maar geven de stewards gelijk. Magnussen wilde rechts inhalen en Perez week daadwerkelijk uit naar rechts op het moment dat Magnussen al met zijn voorwiel naast het achterwiel zat van Perez zijn bolide. Oké, daar kan ik mee leven, zij het met een raar onderbuik gevoel.

De gemiddelde leeftijd van het huidige deelnemersveld in de F1 is 29 jaar en 2 maanden. Kevin Magnussen is 31 jaar en rijd zijn tiende seizoen in de Formule 1. Hoewel je zijn uitslagen in al die jaren nu niet geweldig kan noemen, is Kevin wel een ‘oude rot in het vak’. Iemand die de kneepje van het racen kent, weet welke gevaren de autosport met zich meebrengt en capabel genoemd mag worden als het gaat om een snelle raceauto te besturen.

Kevin Magnussen is volgens velen een aardige kerel en goede collega. Dat is mooi maar bij mij rijst wel de vraag wie Kevin is wanneer hij zoals heden ten dagen op het circuit rond scheurt in zijn F bolide. De meeste coureurs, zoal niet allemaal, willen niet graag in de buurt van hem racen. Kevin verdedigd zichzelf heel fanatiek, en gaat daarbij wel eens over het alom bekende randje. Ook aanvallend is Kevin niet bang om rare capriolen uit te halen met opnieuw dat eerder genoemde randje. Dat is zijn ‘rijstijl’ en dat zit nu eenmaal in het racekarakter van Kevin.

Toch vraag ik mij af of dit wel allemaal nodig is om in de Formule 1 te kunnen en mogen rijden. Ik krijg het idee dat Kevin alles in huis heeft om een goed coureur te zijn maar hij mist iets. Ik vermoed, en nu begeef ik mij op het randje, dat hij een paar grijze racehersencellen mist. Het vermogen om bepaalde situaties in te schatten die wellicht door anderen coureurs wel op juiste waarde wordt ingeschat. Kevin doet wat bij hem opkomt zonder daar de gevolgen van in te zien. Je kam het racen met het hart noemen, maar het bezorgd veel rijders en teams hoofdbrekens op. In Monaco zelfs zijn eigen team Haas. Kevin moet oppassen dat coureurs en teams hem niet gaan zien als het zwarte schaap in de Formule 1. Hoewel mijn gevoel zegt dat dit al het geval is.

Kevin lijkt bezig te zijn aan zijn laatste jaar als Formule 1  coureur. Ik denk dat de meesten coureurs hem niet gaan missen, al zullen ze dat niet laten blijken. Mocht Kevin in 2025 niet meer aan de start verschijnen dan wens ik hem en zijn gezin een hele fijne toekomst toe. Kevin is getrouwd met de Deense  Louise Gjørup en hebben samen twee dochtertjes. Privé lijkt alles in kannen en kruiken. Kevin alsjeblieft, het is mooi geweest. Relax en ga genieten van het leven.

Steiner op straat gezet!

Op 14 april 2014 werd officieel bekendgemaakt dat Steiner de teammanager werd van het nieuwe Amerikaanse Haas F1 team. Het team kwam voor het eerst aan de start van een F1 race in seizoen 2016. In de totaal acht seizoen onder leiding van Steiner werd er in honderdzestig races geen enkele podiumplaats behaald en stond het team de laatste seizoenen op de negende of tiende plaats in het kampioenschap. Op 10 januari 2024  kwam er een bericht vanuit Haas F1. Teambaas Günther Steiner per direct weg bij Team Haas. Voor velen kwam het bericht dat Steiner weg moest bij Haas als een donderslag bij heldere hemel. Toch gezien de resultaten van het team lag het wel voor de hand.

Aangezien er nog weinig naar buiten komt over het vertrek van Steiner is alles wat je schrijft niet altijd gebaseerd op harde feiten. Zo wordt geschreven dat Steiner niet is ontslagen maar dat zijn contract eind 2023 was afgelopen en niet is verlengd. Maar dan nog komt het snelle vertrek van Steiner wel heel plotseling uit de lucht vallen. Zo kan je lezen bij diverse media dat Steiner niet eens afscheid heeft kunnen nemen van het team. Steiner heeft dat inmiddels ook bevestigd. De reden van het op straat zetten van Steiner zal een geschil om de ‘centen’ zijn geweest. Steiner wilde dat eigenaar Gene Haas meer zou gaan investeren in het team. Volgens schrijven van verschillende media zou Haas ook in 2023 ver onder het budgetplafond zijn gebleven, en dat Steiner daarom om meer geld heeft gevraagd. Naar de buitenwereld toe laat Gene Haas verstaan dat er een andere aanpak noodzakelijk is, omdat de voorbije jaren de resultaten serieus tegenvielen. En over dat laatste valt niet te redentwisten, dat feit liegt niet.

Volgens Graig Slater en David Croft, die verslaggevers zijn bij Sky Sports, getuigt de manier waarop Günther Steiner de deur is gewezen bovendien van bijzonder weinig respect tegenover de inmiddels ex-teambaas van Haas F1. Steiner stond vanaf het begin aan het roer van het team en heeft het Haas F1 team, mede naar de buitenwereld toe, op de kaart gezet. Als je stil blijft staan dan ga je in de F1 achteruit. Dat past volgens Gene Haas niet in de toekomstvisie van het team. Maar aan de andere kant kan je ook zeggen dat het Haas F1 Team stilstaat omdat er niet genoeg geïnvesteerd  wordt. Gene Haas liet zich waarschijnlijk niet de les lezen door Steiner, en besloot hem daarop geen nieuw contract te geven en te vervangen voor Ayao Komatsu.

Misschien komt de waarheid wel boven water, maar Steiner kan ook de eer aan zichzelf houden. Feit is wel dat de Formule 1 een markant persoon kwijt is geraakt. Hij werd mede door de Netflix serie Drive to Survive een beroemdheid door zijn soms harde kritiek en zijn gulle lach. Een open persoonlijkheid die zijn mening niet onder tafel en stoelen stak. Dat laatste heeft hem waarschijnlijk de kop gekost. Moeten we nu medelijden hebben met Günther Steiner? Nee hoor, deze man zien we wel weer ergens opduiken in de autosport. Want zelfs alle ‘Gene Haasen’ van deze wereld kunnen hem dat niet beletten.

F1 '23

Max Verstappen 2023

In een jaar van oorlogen, natuurrampen en nog veel meer ellende, was er een sportorganisatie die de wereld over ging. We hebben het hier over de Formule 1, die in 2023 weer miljoenen mensen over de gehele wereld aan de buis gekluisterd hield. De Formule 1 was voor veel mensen een afleiding in deze roerige wereld. Een sportspektakel waar veel mensen zich even konden verbazen en afreageren over de prestaties van teams en coureurs in de Koningsklasse van de autosport. Waar men zich heerlijk kon ergeren aan beslissingen van de wedstrijdleiding, waar men zich kon vergapen aan prachtige races met hoogtepunten en dieptepunten. Waar men zich niet altijd in de F1 kon vinden waren de meningen van analisten of journalisten die, gezien hun kennis en ervaring, denken alles beter te weten. Het blijkt dat sport te zien en te beleven veel doet met de geest van mensen, al zijn wij daar ons niet altijd van bewust.

In 2023 viel er veel te genieten in de Formule 1, al was het voor ons Nederlanders wel extra mooi. De niet Oranje bril dragende fans keken misschien dit jaar anders naar deze sport. Het woord ‘saai’ kwam veel bij deze groep Formule 1 volgers over de lippen. De dominantie van Red Bull, en met name van Max Verstappen was echter wel historisch te noemen. Max kwam, zag en overwon met een overtreffend gaspedaal. Iedereen in het deelnemersveld was het erover eens, Verstappen reed in een andere autosportklasse. Omdat hij zo overheersend was zijn er zelfs mensen die na afloop van het seizoen nog zeggen: ‘Jammer van die éne race in Singapore’. Max Verstappen heeft zich met zijn derde Wereldtitel gevoegd bij de groten der aarde, en veel records zijn door hem gebroken. Hoewel volgens, een opmerking van Mercedes baas Toto Wolff, deze alleen goed zijn voor Wikipedia. Je vraagt je nu toch wel af hoe Mercedes coureur Lewis Hamilton, met in zijn bezit zeven Wereldtitels, hier werkelijk over denkt.

De FIA, FOM en Liberty Media zijn de organen die de Formule 1 in goede banen moet leiden. En dat is absoluut geen gemakkelijke opgave. Alle reglementen die er zijn, en er elk jaar bijkomen, moet op papier staan en volgens de regels worden uitgevoerd. Zo zijn er regels beschreven voor het technische gedeelte, het financiële gedeelte en is er een sportief reglement. Dat er ieder jaar discussie ontstaat over de uitvoering en handhaving hiervan is niet verwonderlijk. Er zijn zoveel regels en sub-regels dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Natuurlijk zijn de teams daar mede verantwoordelijk voor. Zij zijn het immers, die altijd de grens opzoeken van het toelaatbare en zoeken naar mazen in de ‘Formule-1 wet’. Het geeft aan de andere kant ons ook voer voor argumentatie, en dat maakt het ook wel weer interessant. Al zal de FIA het daar natuurlijk niet altijd mee eens zijn. Zij voelen zich vaak bij elke beslissing aangevallen door teams en volgers van de Formule 1. Maar eerlijk is eerlijk, dikwijls maken ze het er zelf naar. Regels worden tijdens een seizoen aangepast of nieuw ingevoerd, en daarna ook soms weer net zo gemakkelijk teniet gedaan. Maar al met al kan ik niets anders dan respect opbrengen voor de organisatie van de Formule 1. Want in deze sport ,waar miljarden Euro’s in omgaan, is het absoluut voor hen geen ‘appeltje-eitje’.

2023 was een Formule 1 jaar waarin waarschijnlijk de suprematie van Max Verstappen en Red Bull in de herinnering zal blijven voortbestaan. Jammer was dat de GP van Emilia-Romagna wegens noodweer werd afgelast, maar wel begrijpelijk. Er vielen zelfs slachtoffers te betreuren onder de bevolking. Natuurlijk mogen we Nyck de Vries niet vergeten, die helaas niet een echte kans heeft gekregen bij AlphaTauri. Dat de meningen daarover verschillen, vind ik in dit gebeuren erg jammer. Ik had hem graag langer zien rijden in de Formule 1. Super Formula coureur Liam Lawson mocht nog opdraven en deed dit zeer verdienstelijk, hij heeft 5 races gereden als vervanger van Daniel Ricciardo en haalde in Singapore ook nog eens 2 punten binnen voor AlphaTauri. De opmars van McLaren was opmerkelijk, met een heel goed presterende rookie Oscar Piastri. De 22-jarige Australiër behaalde in zijn eerste seizoen een zege in de printrace van Qatar en eindigde met 97 punten als negende in het eindklassement. Sergio Perez wist voor Red Bull een één-tweetje te scoren in het eindklassement en stond behoorlijk onder druk het gehele jaar. Op zich mag de Mexicaan best tevreden zijn met het behaalde resultaat, ook al zag hij zichzelf als titelkandidaat voor het WK aan het begin van het seizoen. Lewis Hamilton eindigde als derde en wist meestal de pers te woord te staan met een wat negatieve houding. Ook zijn teamgenoot bij Mercedes George Russel kon geen potten breken dit jaar. Fernando Alonso was de oude Fernando van 10 jaar terug. Strijdend, lachend en mopperend gaf hij verschillende races kleur met de Aston Martin. Pechvogel van het jaar vind ik Carlos Sainz. De Ferrari coureur won in Singapore na een tactisch perfecte race, maar kwam vooral in het nieuws door de klap met een losgeschoten putdeksel in de GP van Las Vegas. Ook in Abu Dhabi zat het tegen, waardoor zijn zevende plaats in de eindrangschikking wat lager uitviel. Mooiste race was voor velen toch Zandvoort, wat mede te danken was aan de regenbuien tijdens de race.

We kunnen het hele seizoen wel gaan samenvatten, maar dat gaan we niet doen. Nee, we gaan alweer ons vizier richten op komend jaar. Een jaar dat 24 races en 6 sprintraces heeft staan op de kalender. Teams en coureurs vonden 2023 al zwaar voor het gestel, dus kunnen ze zich gaan voorbereiden op een nog langer Formule 1 seizoen. Of Max Verstappen meer tegenstand zal krijgen in 2024 is een veelgestelde vraag. Mijn gevoel zegt dat onze landgenoot wel zijn vierde Wereldtitel gaat ophalen. Of het net zo dominant gaat worden als 2023 zal nog moeten blijken. Verstappen gaf zelf al aan dat dit bijna niet mogelijk is. Op 2 maart 2024 vind de eerste race van het seizoen plaats in Bahrein. In 2024 staan dezelfde twintig coureurs als in 2023 aan de start. Alle teams rijden opnieuw op Pirelli banden. De naam AlphaTauri verdwijnt en gaat waarschijnlijk verder onder de naam Racing Bulls. Definitief is dit laatste nog niet. Formule1start.nl zal ook komend jaar weer verslag gaan uitbrengen van alle races die gaan plaatsvinden. Houdt de site voor meer informatie goed in de gaten.

Wie, wat, hoe en waar

Ik publiceer dit stukje op 1 januari 2023. Natuurlijk heb ik dit al eerder getikt, aangezien ik wel aanvoelde dat ik op de eerste dag van het nieuwe jaar niet al te fris en fruitig zal zijn. Ik wens jullie in ieder geval een gezond en gelukkig jaar toe, en dat we weer kunnen genieten van een mooi Formule 1 seizoen. Vanaf deze datum zijn er nog 62 dagen tot aan de eerste F1 race in Bahrein. Daar start het 74ste seizoen in de hoogste autosportklasse, zoals de FIA het liefkozend noemt. Het  aantal van 24 races staan er gepland op de kalender, waarvan 6 met een sprintrace. Vooraf aan de eerste race van dit jaar, zijn er nog de onthullingen van de nieuwe bolides en 3 testdagen voor de teams. In die periode gaan we weer volop speculeren hoe ze ervoor staan, en wie de grote favoriet is voor de Wereldtitel.   

Er staan 2 Nederlander aan de start komend seizoen. Dat 2-voudig Wereldkampioen Max Verstappen aan de start verschijnt kan je geen verrassing noemen. Van Nyck de Vries mag je dat eigenlijk wel zeggen. De Vries rijd komend seizoen bij AlphaTauri naast Yuki Tsunoda. Nyck is in de plaats gekomen voor Pierre Gasly die is overgestapt naar Alpine.  Nyck de Vries maakte in Monza zijn GP debuut bij het team van Williams, omdat Albon in het ziekenhuis lag met een blindedarmontsteking. Toen Helmut Marco en Franz Tost hem daar een uitmuntende prestatie zagen neerzetten, was de keuze al snel gemaakt. Twee Nederlanders in de Formule 1, hoe mooi is dat! Kan nog leuk worden met de GP van Nederland in Zandvoort, direct na de zomerstop op 27 Augustus.

Naast nieuwkomer Nyck de Vries zijn er dit jaar nog twee debutanten. De Australiër Oscar Piastri die voor McLaren gaat rijden en de Amerikaan Logan Sargeant die bij Williams zijn opwachting maakt. Maar wat misschien nog opvallender is, Nico Hulkenberg is terug op de startgrid. De 35-jarige Duitser vervangt Mick Schumacher bij Haas F1. Zijn laatste volledige seizoen was in 2019, toen in dienst van Renault F1. Bij dat team haalde hij in 2018 zijn hoogste eindklassering, een zevende plaats. Bij Haas wordt hij teamgenoot van de 30-jarige Deen Kevin Magnussen. Je kan dus stellen dat Haas bewust heeft gekozen voor ervaring bij zijn coureurs, in plaats van jeugdig elan.

Wie de inschrijflijst bekijkt van 2023 van de Formule 1 ziet iets opvallends. Bij Aston Martin staat de naam Fernando Alonso Diaz bij de coureurs vermeld. In Spanje is het gebruikelijk dat een kind de achternaam van de vader én de moeder krijgt, en dus besloot Alonso zijn moedersnaam erachter te plakken. Waarschijnlijk wil hij met de toevoeging 'Diaz' de band met zijn familie verder aanhalen. Het wordt het twintigste seizoen voor Alonso in de Formule 1 en dan mag je deze toevoeging wel laat en apart noemen. Maar ach, het is wel Alonso, die altijd wel ‘in’ is voor een beetje aandacht.

Wat echter nooit zal veranderen,  zijn de vragen vooraf aan een jaargang Formule 1. Zullen er nog tussentijdse reglementswijzigingen te noteren zijn? De FIA heeft haar ‘International Sporting Code’ in ieder geval al aangepast en die zal een serieuze invloed hebben op de boodschappen die de coureurs nog mogen brengen. De aanpassing zorgt ervoor dat de F1 rijders geen politieke, religieuze of persoonlijke boodschappen meer mogen brengen. De eerste commentaren op de regel zijn er al, en deze zijn behoorlijk negatief. En zullen de gemoederen opnieuw hoog oplopen als het budgetplafond weer ten sprake komt? Hoe zullen de stewards tijdens de raceweekenden omgaan met overtredingen van teams en coureurs, en de bijbehorende straffen in 2023. Dat laatste blijft elk jaar een discussiepunt in de Formule 1. En welk circuit wordt de vervanger van de GP van China, die voor het laatst werd verreden in 2019. China heeft nog steeds te maken met het hardnekkige Coronavirus.

Wie zullen er gaan strijden om de Wereldtitel bij de coureurs en de teams? Wordt het een strijd tussen Red Bull en Mercedes? Of krijgt de nieuwbakken teambaas Frédéric Vasseur van Ferrari het team wel goed georganiseerd en kan het zodoende een gooi doen naar het kampioenschap? En zo kan je nog wel tientallen vragen afvuren, zonder dat je daar nu al een antwoord op krijgt.

Laten we maar gewoon wachten tot 5 Maart, de eerste race van het jaar in Bahrein. Tot die tijd lekker de vragen over je heen laten komen. Wie, wat, hoe en waar worden vaak gaandeweg het seizoen beantwoord.

Hoe dan ook, ik wens jullie een geweldig mooi Formule 1 seizoen toe.

Menu 24

Zhou Guanyu

China telt ongeveer 3x zoveel inwoners als de Europese Unie. Er zijn ruw geschat 1.5 miljard chinezen woonachtig in de Volksrepubliek China. En eindelijk in 2022 is het dan zover, China heeft een F1 coureur. Zhou Guanyu is de naam, geboren in Shanghai op 30 mei 1999. Vorig jaar werd hij derde in de eindstand van de Formule 2 en dit jaar rijd hij voor het team van Alfa Romeo in de Formule 1. Toch bevreemd het je, dat er op zo’n enorme bevolkingsaantal, het zo lang geduurd heeft voordat China een coureur heeft kunnen voortbrengen die in de koningsklasse van de autosport uitkomt.

Ho-Pin Tung heeft even mogen ruiken aan de Formule 1. Tung heeft zowel een Chinese als Nederlandse nationaliteit. Hij besloot te gaan racen onder de Chinese vlag. In 2010 was Tung de derde rijder bij het Renault F1 Team. Maar tot een F1 race kwam het helaas voor hem en China niet. China is al gastheer van de Formule 1 sinds 2004, op het Internationale Circuit in Shanghai. Al 16 jaar lang organiseren ze daar een F1 race, hadden er meer kunnen zijn maar Corona verhinderde dat. Blijft dus de vraag, waar zijn ze dan? De jonge mannen die het talent hebben om te racen in de snelle bolides!

In China is de autosport nog relatief nieuw in vergelijking met bijvoorbeeld de VS of Europa. Ondanks dat China al jaren de grootste automarkt heeft ter wereld, is autosport nooit echt een speerpunt geweest. Vanaf dat de Formule 1 neerstreek in Shanghai werd er wel meer door jongeren gekeken maar kwam de autosport nog niet echt op gang. Volgens Ho-Pin Tung komt daar nu langzamerhand verandering in. Volgens hem zie je bij het karten een kleine aanwas van Chinezen. Een groep jongens die Internationaal proberen door te breken. Volgens Tung kan Zhou een voorbeeld zijn voor de jonge racesporters in China. “Hij zal zeker de geschiedenisboeken ingaan” aldus de Nederlandse Chinees.

De Formule 1 ziet de enorme waarde en potentie van de Chinese markt. Shanghai heeft mede daarom het contract met de Formule 1 verlengd tot en met 2025. In die komende jaren zullen er geen opvolgers klaar staan voor Zhou, daar is de tijd gewoon tekort voor. Tot 2025 moeten de Chinezen het hopelijk doen met Zhou. En natuurlijk de in China uiterst populaire, Max Verstappen. Maar wie weet komt er uit de lichting Chinese karters een tweede Formule 1 coureur uit China. Tot er meer Chinese coureurs doorbreken in de autosport kan de rest van de wereld voorlopig nog genieten van de huidige Formule 1 rijders. Vol spanning kijken naar het scherm met, bij een aantal races, een menu 24 van de afhaalchinees op schoot. O, laat dat nou net het racenummer van Guanyu Zhou zijn!

Eruit met die Grand Prix

Ik moet het even kwijt. Ik heb een hekel aan die Grand Prix van Monaco. Oké, dit jaar dan even minder vanwege de zege van Max Verstappen, maar over het algemeen is het de meest saaie race van het seizoen. Sterker nog, alleen de kwalificatie is leuk om naar te kijken op Zaterdag, maar de Zondag is het bijna twee uur kijken naar een parade van de F1 bolides. De oud coureurs vinden het zo bijzonder dat je op hoge snelheid mag rijden in smalle straten en langs muren en vangrails, dat ze er bijna een 'hoogtepunt' krijgen bij het zien van de beelden. Dat laatste mag dan wel wat ordinair klinken, maar feit is dat de meeste F1 volgers de televisie aanzetten, en tijdens de race van alles en nog wat doen om de tijd de doden. Ik zou er geen traan om laten als deze Grand Prix van de kalender gehaald wordt.

En dan die televisieregistratie. Man o man wat een drama. Jaar in jaar uit dezelfde beelden vanwege dezelfde opstelling van de camera’s. En dan weten ze ook nog vaak op de verkeerde momenten te schakelen naar waar nog enig actie is. En dan die prijsuitreiking! Close-ups van de fanfare, beelden van monteurs van diverse teams tijdens het gespeelde volkslied van de winnaar. Een shot van veraf op het podium waar je de drie coureurs amper kan herkennen is alles wat er in beeld komt. Uitreiking van de prijzen, ze beginnen met de winnaar, waarom niet met nummer drie?

Voor Monaco is het een reclamespotje, waarbij ik het idee heb dat de Formule 1 een bijzaak is. Prachtig landschap waar de rijken goed kunnen vertoeven in de dure hotels of op hun extreem veel kostende jachten. Monaco GP, trainingen op donderdag omdat ze zo de vrijdag kunnen gebruiken voor economische belangen. Cafés, restaurants en casino’s doen goede zaken op vrijdag. Winkels, en dan vooral de modezaken, draaien een top omzet. Wat moet je anders op de autoloze vrijdag! Het enige doel van Monaco is een lang weekend opvallen en toeristen trekken. Net iets anders zijn dan de overige races op de kalender.

En ben ik dan de enige die hier zo over denkt. Nee, absoluut niet. Ik spreek natuurlijk als F1 liefhebber die, net als zoveel fans, elk jaar de races in de Formule 1 volgen. Ook velen van voor het tijdperk Verstappen. En geloof me, dit wat ik nu tik is wat negentig procent denkt van diegenen die ik spreek. Het is in mijn ogen onbegrijpelijk waarom deze GP zo wordt opgehemeld. Waarom zien wij lijdzaam toe hoe elk jaar deze optocht weer wordt verreden in het kleine Vorstendom dat Monaco heet?

Daarom wil ik een actie opzetten om deze Grand Prix van de Formule 1 kalender te laten halen. Ach nee, laat maar zitten. Wij worden toch niet gehoord door de graaiende handen van Liberty Media, dochtermaatschappij Formula One Group en de FIA. Zij zijn het tenslotte die Monaco op de kalender houden vanwege het enorme bedrag dat zij jaarlijks bijgeschreven krijgen vanuit Monaco. En dus gaan we met ons allen de komende tig jaren nog verder met deze Grand Prix optocht. Gelukkig zijn er nog voldoende races over op de kalender om naar uit te kijken en ja, je kan altijd op de zondag van de F1 race in Monaco wat anders gaan doen, de samenvatting is wel ergens terug te zien en gelukkig ook in de verkorte versie.

Tot zover mijn ongenoegen over Monaco of Monte Carlo of hoe je dit paradijs ook wil noemen!
Met vriendelijke groet aan Prins Albert en familie.
Formule1start.nl

Teamlintje

Mercedes F1

Na Jack Brabham, Jackie Stewart (beiden drie wereldtitels) en Stirling Moss (geen titels!) is Lewis Hamilton de vierde Britse F1 coureur die door de Engelse Koningin Elizabeth is geridderd. De 35-jarige Hamilton mag zich door deze onderscheiding voortaan 'Sir Lewis' noemen. Het is de Brit van harte gegund en ik weet dat Hamilton deze eer en onderscheiding deelt met zijn team van Mercedes f1. Hij heeft het immers voor een groot deel te danken aan de Duitse autofabrikant.

Mercedes F1. Meer dan 1000 werknemers verdeeld over de thuisbasis Brackley – Verenigd Koninkrijk, waar zeven dagen in de week 24 uur per dag wordt gewerkt. En in Brixworth, waar de motoren worden ontworpen en  gebouwd. Mercedes F1 werkte in 2020 met een geraamd budget van €450,- miljoen Euro. Het team heerst sinds 2014 in de Formule 1 dankzij een mix van de beste technici, technologie en leidinggevenden. Mercedes heeft goede coureurs in dienst en Lewis Hamilton behoort zeker tot de top in de Formule 1. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat er 7 wereldtitels op rij zijn veroverd door het team, een unieke prestatie in de geschiedenis van de Formule 1.

Nu komt het! Ik heb persoonlijk een gruwelijke hekel aan lintjes en onderscheidingen die worden uitgereikt aan individuele sporters door vorstenhuizen van welk land dan ook. Misschien ben ik wel stik jaloers op al die sporters, die deze eer ten deel vallen omdat ze een begaafd atleet zijn. Of omdat ze een geboren talent zijn, of omdat ze rijke ouders hebben of toevallig zijn ontdekt. En dan ook nog een team om zich heen hebben die de sporter de kans geeft om zijn/haar topsport uit te oefenen met trainingen en begeleiding die daarbij horen, en vaak ook met een riant salaris/inkomen. O ja, ze moeten er hard voor werken, hoor je ze vaak zeggen. Dat is natuurlijk zeker waar, maar dat geldt ook voor een groot deel van de bevolking op deze aardkloot. Harde zwoegers die naamloos en roemloos werken voor een handvol Euro’s zonder alle faciliteiten die topsporters wel hebben.

Toen Lewis Hamilton, geveld door het COVID-19 virus, niet aan de start kon verschijnen in de 2020 grand Prix van Sakhir, mocht George Russel plaats nemen in de bolide van Hamilton. Zijn eerste race in een Mercedes bracht hem bijna de overwinning. Zegt dat wat over George Russel of over de Formule 1 auto van Mercedes. Feit is wel dat Hamilton dagenlang niets van zich liet horen na deze prestatie van de Williams coureur en Mercedes. Nu is het niet mijn bedoeling om Hamilton hier af te gaan kraken, want hij is een op en top sporter en waarschijnlijk ook wel een goed mens. Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat de sporter de eer krijgt, maar uit dit voorbeeld blijkt dat het team er omheen, wel degelijk een enorme invloed heeft op de prestatie van de sporter. En ja, er zijn altijd uitzonderingen.

Een lintje, een onderscheiding. In Nederland ben je na een wereldse sportprestatie in één klap ridder in de orde van Oranje Nassau. In Engeland mag je dan ‘Sir’ of ‘Dame’ voor je naam zetten. Geweldig mooi voor die sporters, en vermoedelijk staan de eerder genoemde harde zwoegers te klappen in hun handen voor deze atleten. Ik zeg, een sporter op deze wijze eren voor zijn geleverde prestatie is wat mij betreft uit den boze. Ook voor Lewis Hamilton en zijn mede topatleten op deze wereld. Dus hierbij een welverdiend applaus voor al die mensen rond de geëerde atleten. En wat mij betreft, een staande ovatie en een koninklijke onderscheiding voor het ‘Sir’ Mercedes team!

Schrijversblok?

Schrijversblok is het tijdelijke onvermogen van een schrijver om tot schrijven te komen. Het schrijfproces verloopt deels onwillekeurig. De schrijver is gedeeltelijk afhankelijk van factoren die niet onder zijn controle vallen, wat soms leidt tot een verlies van inspiratie (Wikipedia)

Inspiratie vinden. Dat laatste is een waarheid als een koe. Al een jaar of acht schrijf ik de voorbeschouwing van de Formule 1 races op deze website. Je bent bezig om iets op papier te zetten over iets wat nog moet plaats gaan vinden. Deels doe je dit met gebruikmaking van de geschiedenis van de race die gaat komen, en de resultaten die zijn gemaakt in het huidige jaar waar de competitie plaats vind. Wat de Formule 1 betreft is dat wel wat eentonig geworden. Je kan het Mercedes niet kwalijk nemen. Zeven jaar lang heersen ze nu al in de Koningsklasse van de autosport, met Hamilton als hun bijna onoverwinnelijke coureur. En geweldige prestatie van het Duitse merk, daar valt bijna niks op af te dingen. Elk begin van een seizoen denk je dat een ander team het gevecht kan aangaan, maar telkens blijkt Mercedes over de langste adem te beschikken. En dat maakt het voor ons schrijvers van de voorbeschouwingen er niet gemakkelijker op.

Het wordt voorspelbaar. Sommigen schrijven al over de historie in de voorbeschouwing op hun website. Anderen noemen alleen nog maar het nieuws en feiten op, voorafgaande de race. Er zijn zelfs autosportsites die helemaal zijn gestopt met de voorbeschouwing op een race. En dat is vrij logisch gezien het feit dat je hoopvol en vol verwachting een prognose wil doen, maar telkens moet erkennen dat tijdens het schrijven weer de naam Mercedes opdoemt. Het woord eentonig komt steeds vaker voor in je denkbeeld, wanneer je de letters en woorden die je typt in beeld verschijnen. Dat geeft je te denken, hoe los ik dit op?

Steeds probeer je iets te bedenken om de sleur van de voorbeschouwingen tegen te gaan. Denken en denken hoe je iets voor kan schotelen aan je lezers, zonder dat je alsmaar in herhaling valt. En in dit jaar, waar de races elkaar in hoog tempo opvolgen, wordt het er niet eenvoudiger op. Staren naar het scherm, prakkiseren over hoe en wat, en maar zien wat er zich uit die grijze massa ontpopt. Ondertussen nu al denkend hoe ik volgend seizoen iets op papier moet zetten. Dat laatste is natuurlijk wel weer afhankelijk hoe de teams presteren, en met name die teams die nu al een tijd naar de kont staren van een Mercedes bolide.

De Engelsen noemen het een ‘writer’s block’, wij een schrijversblok. Zover is het nog niet, maar voor mij persoonlijk geldt wel dat het steeds moeilijker wordt. Och, arme ik. Ik vraag u daarom vergiffenis, mochten de voorbeschouwingen van de afgelopen races wel erg op elkaar lijken dit seizoen. Ik hoop nog ergens dit seizoen enig inspiratie te vinden, en anders gooi ik het volgend seizoen het over een andere boeg. Hoe? Nog geen idee, maar het zal wel helpen als Mercedes wat minder dominant wordt of andere teams wat sneller. De Formule 1 probeert met nieuwe ideeën en regels de boel op gang te trekken, maar ze moeten wel opschieten. Straks zit ik niet in een schrijversblok, maar de Formule 1 met een ‘raceblok’.

1   |   2   |   3   |   4      »