Formule1start
Formule1 - Formule1start
 

Race 9

GP van Oostenrijk 2023

 

FORMULA 1 GROSSER PREIS VON ÖSTERREICH 2023

30 Juni 2023
13:30 - 14:30 Eerste vrije training
17:00 - 18:00 Kwalificatie
01 Juli 2023
12:00 - 13:00 Sprint Shootout
16:30 - 17.30 Sprintrace
02 Juli 2023
15:00 Race

 

Race: Grand Prix van Oostenrijk
Actieve jaren: 1964, 1970-1987, 1997-2003, 2014-2023
Aantal races: 34

Laatste 5 winnaars:
2022: C. Leclerc - Ferrari
2021: M. Verstappen - Red Bull
2020: V. Bottas - Mercedes
2019: M. Verstappen - Red Bull
2018: M. Verstappen - Red Bull

 

 

Voorbeschouwing

De Grand Prix van Oostenrijk werd voor de eerste keer gehouden in 1964 op Zeltweg. Van 1970 tot 1987 werd er gereden op de Österreichring en van 1997 tot 2003 op de hertekende Österreichring die hernoemd werd naar A1 Ring. Vanaf 2014 wordt er na een onderbreking van elf jaar opnieuw een grand prix gereden in Oostenrijk, opnieuw op de A1 Ring die sinds 2011 omgedoopt werd tot de Red Bull Ring. Het circuit telt slechts twee linkerbochten, tegenover zeven afbuigingen naar rechts. Alain Prost en Max Verstappen zijn met drie overwinningen recordhouders van deze race.

De negende race van het WK Formule 1 2023 vind plaats op de Red Bull Ring nabij het plaatsje Spielberg in Oostenrijk. Het circuit is tevens het toneel van de tweede sprintrace van het seizoen. Oostenrijk is een land met een grote geschiedenis, en veel beroemdheden zijn hier geboren. Om er zo maar een aantal te noemen: Arnold Schwarzenegger, Wolfgang Amadeus Mozart, Sigmund Freud en Niki Lauda. De laatstgenoemde werd vooral bekend in onze sport, de Formule 1. Hij is een drievoudig Wereldkampioen die in 1976 een angstaanjagend ongeluk overleefde op de Nürburgring, waarbij hij zeer ernstige brandwonden opliep. Verder was hij tot het laatst toe de stille kracht achter het huidige Mercedes F1 team. Hij was tegen de komst van Max Verstappen in de F1 omdat hij de Nederlander veel te jong vond. Een jaar later, na de ongelooflijke winst van Verstappen in de GP van Spanje, trok hij zijn woorden in. Sportief gaf hij dit aan en melde meteen dat hij in Verstappen een meervoudig Wereldkampioen zag. Niki Lauda overleed in 2019 op zeventigjarige leeftijd. Of Max Verstappen komend weekend aan Lauda zijn woorden zal terugdenken, is maar de vraag. Er zal eerder een herinnering opgehaald worden aan de Oostenrijker Dietrich Mateschitz, de mede oprichter van het alom bekende Red Bull drankje en het Formule 1 team van Red Bull. Hij overleed vorig jaar Oktober op de leeftijd van 78 jaar. Het is voor Max Verstappen een soort van thuisrace in Oostenrijk. De tribunes zullen vooral oranje gekleurd zijn, dat is al jaren het geval. Verstappen won van de laatste vijf races op de Ring er drie, en hij is dit jaar de te kloppen man. Na zijn winst in de GP van Canada was er weer veel lof van de Media, maar deze hadden ook oog voor de teams als Mercedes, Aston Martin en Ferrari. Bij die teams zelf klinkt er weer een klein beetje optimisme over de vooruitgang. Of dat genoeg is om Verstappen en Red Bull van hun titel af te houden lijkt onwaarschijnlijk. Wie weet is na de race in Oostenrijk de voorzichtige hoop die ze in Canada hebben opgedaan, meteen alweer teniet gedaan.

 

2022

Vreugde en verdriet bij Ferrari tijdens de GP van Oostenrijk. Charles Leclerc won immers de race maar teamgenoot Carlos Sainz moest met een brandende Ferrari opgeven. Max Verstappen beperkte met zijn tweede plaats de schade terwijl Lewis Hamilton opnieuw op het podium wist te finishen. Sergio Perez viel uit na een een botsing in de eerste ronde met Russel. Russell werd ondanks zijn tijdstraf voor het moment met Perez vierde. Esteban Ocon sleepte een prima vijfde plaats in de wacht voor Alpine. Mick Schumacher maakte indruk door zesde te worden. Lando Norris eindigde als zevende. Kevin Magnussen, Daniel Ricciardo en Fernando Alonso scoorden de overige punten in de Grand Prix van Oostenrijk.

 

 
GP van Oostenrijk

De race

Er zijn dit weekend dus maximaal 34 punten te behalen. Dan moet de coureur wel de Grand Prix winnen (25 pnt), de snelste ronde rijden in deze race (1 pnt) en de Sprintrace winnen (8 pnt). Wat betreft de Sprintrace: klik op link voor de uitleg. Superlatieven komen we tekort om de prestatie van Verstappen te benoemen. Feit is wel dat steeds meer sites te vinden zijn die alle records uit de Formule 1 bijna wekelijks tevoorschijn toveren. Het geeft aan dat Verstappen en natuurlijk Red Bull sterk bezig zijn. Misschien dat Sergio Perez wat achterblijft, maar Perez is een goed coureur die dit seizoen nog veel kan betekenen voor Red Bull. Saai is het woord dat veel valt, en of dat terecht is laat ik maar in het midden. Ja, natuurlijk zien we Verstappen steeds minder in beeld, maar achter de huidige Wereldkampioen valt er nog veel te beleven. Het ‘middenveld’ bestaat niet meer volgens sommige oud coureurs en analisten. Daarom kan je deze de laatste tijd goed volgen, en dat maakt het ook leuk om naar te kijken. Ook in Oostenrijk gaan we er gemakshalve maar van uit dat deze groep weer volop zal gaan strijden om de punten. En Verstappen zullen we alleen in de eerste en laatste ronde zien, of als hij een foutje maakt. Minder leuk voor de sponoren van Verstappen, maar het is wat het is. Natuurlijk is Verstappen mede afhankelijk van de auto en het team, maar als coureur is hij op dit moment de beste, daar kan geen twijfel over bestaan. En dus richten wij ons op Alonso, Perez, Hamilton, Russel, Leclerc en Sainz. Of zit er in Oostenrijk een verassing aan te komen? Vorig jaar wist Leclerc met een haperend gaspedaal de zege te pakken, en eindigde Verstappen als tweede omdat Sainz zijn motor het met een grote plof begaf. Spektakel en spanning genoeg tijdens de GP van vorig jaar. We gaan afwachten wat deze Grand Prix in 2023 ons komend weekend te bieden heeft. Hoe dan ook, ik wens jullie een mooie GP van Oostenrijk toe.

 

 
Verstappen VT Oostenrijk

Vrije training

De eerste en enige vrije training van het Oostenrijkse Grand Prix-weekend zit erop. Op de Red Bull Ring in Spielberg werd de snelste tijd genoteerd door Max Verstappen. Achter hem werd de tweede tijd gereden door Carlos Sainz. De top drie werd compleet gemaakt door Charles Leclerc. Verstappen reed zijn tijd echter op de medium band, terwijl de beide Ferrari coureurs dit deden op de zachtere soft....lees verder

 

 
Kwalificatie GP

VERSTAPPEN OP POLE

1. Max Verstappen
2. Charles Leclerc
3. Carlos Sainz

De startopstelling voor de Oostenrijkse Grand Prix van zondag is bekend. De pole position ging naar Max Verstappen . De top drie werd compleet gemaakt door Charles Leclerc en Carlos Sainz. De kwalificatie werd vooral gekenmerkt door de vele geschrapte rondetijden  vanwege het overschrijden van de witte lijnen (track limits). ....lees verder

 

 
Sprint Shootout

VERSTAPPEN OP POLE

1. Max Verstappen
2. Sergio Perez
3. Lando Norris

De tweede Sprint Shootout uit de geschiedenis van de Formule 1 zit er alweer op. Op de Red Bull Ring werd de snelste tijd gereden door Max Verstappen . Hij deelt straks in de Sprint de eerste startrij met niemand minder dan Sergio Perez. De top drie werd in deze Shootout compleet gemaakt door Lando Norris....lees verder

 

 
Max verstappen

Verstappen wint Sprintrace

Max Verstappen won de chaotische Sprint van de Grand Prix van Oostenrijk 2023. De Nederlander voelde zich zoals gewoonlijk weer als een vis in het water. Even was hij in gevecht met zijn teamgenoot, maar na één ronde bouwde de tweevoudig wereldkampioen een voorsprong op die hij niet meer uit handen gaf. Verstappen domineerde de Sprint en kwam met een voorsprong van zeventien seconden over de finish. Pérez maakte het Red Bull één-tweetje compleet. Carlos Sainz eindigde de race als derde.

Verstappen kwalificeerde zich op de pole voor de sprintrace met naast hem teamgenoot Sergio Perez. In tegenstelling tot tijdens de ‘Sprint Shootout’ kregen de rijders bij het begin van de sprintrace meteen regen voorgeschoteld. Iedereen startte de race op de intermediates, al probeerde Bottas even op slicks maar nog voor de start kwam hij opnieuw binnen voor intermediates. Bottas riskeerde weinig want hij moest anders van op P19 aan de race beginnen.

ergio Perez nam tijdens de start de leiding van de race over van Verstappen. Met het mes tussen de tanden verdedigde de Mexicaan erg fel tegenover Verstappen maar na enkele bochten ging Verstappen opnieuw voorbij aan Perez. Door Perez stevig af te dreigen verloor Perez zelfs de tweede positie aan Nico Hulkenberg.Na een opwindende openingsronde van de sprintrace leek alles tijdens de eerste ronden wat in zijn plooi te vallen. Verstappen bouwde geleidelijk aan een kloofje van enkele seconden uit op Nico Hulkenberg, die op zijn beurt dan weer een seconde voorsprong had op Perez.

In de achterhoede zagen we beide Mercedes-rijders langzaam aan poroberen om posities goed te maken. Op spektakel meer vooraan was het wachten tot halverwege de sprintrace toen Sergio Perez eindelijk Nico Hulkenberg wist te passeren, een ronde later volgde Carlos Sainz zijn voorbeeld

Lando Norris slaagde er in ronde 16 in om Charles Leclerc te passeren toen die een foutje maakte. Ondertussen kregen we een droge rijlijn en dat deed George Russell gokken door op droogweerbanden over te schakelen. Beide Aston Martins kwamen ondertussen aansluiten bij Nico Hulkenberg. De Duitser leek volledig door zijn intermediate-banden te zitten en pitte eveneens voor slicks. Ook verschillende andere rijders die buiten de punten reden riskeerden een overstap op slicks.

Vooraan bleef Max Verstappen gewoon doorgaan op slicks, Verstappen had ondertussen een voorsprong van zo’n zestien seconden op teamgenoot Sergio Perez. De rijders op slicks waren duidelijk sneller dan de rijders op intermediates maar gezien de achterstand kwam de overwinning van Verstappen nooit echt in gevaar.

Met dank aan F1journaal.be

 

 

Startopstelling GP van Oostenrijk

 
Verstappen Oostenrijk

Verstappen geeft opnieuw demonstratie

Max Verstappen heeft op dominante wijze de GP van Oostenrijk gewonnen. Charles Leclerc bevestigde de vooruitgang van Ferrari met een tweede plaats terwijl Sergio Perez een sterke inhaalrace beloond zag met een derde plaats op het podium.

Max Verstappen kwam redelijk goed weg bij de start al probeerde Charles Leclerc zowel in de eerste bocht alsook de bochten daarna voorbij te gaan aan de Nederlander. Verstappen bleef echter aan de leiding, voor Charles Leclerc en Carlos Sainz. Yuki Tsunoda ging met zijn AlphaTauri echter breed door de grindbak en we kregen al meteen de safety car op de baan. Tsunoda kwam binnengereden voor een nieuwe voorvleugel.

Bij de herstart bleef Max Verstappen vlot aan de leiding, het kwam niet tot incidenten maar vooral in het midden van het rijdersveld werd er erg dicht bij elkaar gereden. Verstappen bouwde vervolgens een voorsprong uit van zo’n 2-3 seconden op Charles Leclerc. Beidee Ferrari’s volgden in elkaars spoor en Sainz zette Leclerc een beetje onder druk. Bij Ferrari besloten ze echter op Leclerc voorlopig voor Sainz op de baan te laten en hem niet te vertellen aan de kant te gaan voor Sainz.

Wat verderop zagen we Sergio Perez druk uitoefenen op George Russell en werk maken van zijn inhaalrace. Perez slaagde er uiteindelijk in om Russell te passeren. Ondertussen deed Lando Norris meermaals zijn beklag over Lewis Hamilton die de baanlimieten niet zou respecteren. Een bestraffing dreigde voor Hamilton. Net als Hamilton kreeg ook Yuki Tsunoda de zwart-witte vlag getoond.

In ronde 14 kregen we een virtuele safety car nadat Nico Hulkenberg zijn Haas F1-bolide met een motorprobleem aan de kant moest zetten. Heel wat rijders profiteerden ervan om een pitstop te maken. Max Verstappen en beide Ferrari’s waren echter net de ingang van de pitlane gepasseerd. Verstappen bleef buiten terwijl beide Ferrari’s met een ronde vertraging toch de pitlane inreden voor een bandenwissel. Na het verdwijnen van de virtuele safety car had Verstappen een voorsprong van zo’n zestien seconden op Charles Leclerc.

Lewis Hamilton kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor het meermaals niet respecteren van de baanlimieten. Ook Yuki Tsunoda kreeg voor dezelfde inbreuk een tijdstraf van vijf seconden. Hamilton werd even later op indrukwekkende wijze gepasseerd door Carlos Sainz. In tegenstelling tot de sprintrace van gisteren kregen we vandaag heel wat spektakel en inhaalmanoeuvres te zien.

In ronde 25 kwam Max Verstappen als leider in de race binnen, een stuk later dan de andere rijders en daarmee kwam Charles Leclerc aan de leiding van de race. Verstappen kwam achter beide Ferrari’s opnieuw op de baan. Carlos Sainz werd echter al snel gepasseerd en de jacht op Charles Leclerc kon aangevat worden. Ondertussen deelde de wedstrijdleiding constant waarschuwingen uit voor het niet respecteren van de baanlimieten. Ook Carlos Sainz kreeg uiteindelijk een tijdstraf van vijf seconden.

Lewis Hamilton en Lando Norris zagen we ondertussen strijden voor de vierde plaats. Norris werd er door McLaren aan herinnerd dat het belangrijk was om absoluut de baanlimieten te respecteren, zeker gezien het feit dat Hamilton een tijdstraf had gekregen. Verstappen naderde snel op Charles Leclerc, op de harde band was Verstappen duidelijk sneller dan Leclerc die op de medium band stond.

Charles Leclerc verdedigde stevig tegenover Verstappen maar de Monegask moest zich uiteindelijk gewonnen geven. Verstappen passeerde Leclerc en greep de leiding in de race.

Met nog dertig ronden te gaan had Verstappen een voorsprong van bijna negen seconden op Charles Leclerc, Carlos Sainz volgde op zijn beurt op vier seconden van Leclerc. Door de vele tijdstraffen kon er vooral in het middenveld nog bijzonder veel verschuiven. Perez was nog steeds bezig aan zijn inhaalrace en haalde Alonso in om de vijfde plaats te claimen. Bij het ingaan van ronde 46 kwam Carlos Sainz binnen voor zijn tweede pitstop. De Spanjaard onderging zijn tijdstraf van vijf seconden en kwam daardoor achter Lando Norris opnieuw de baan op. Niet lang want enkele bochten verder haalde Carlos Sainz al opnieuw Norris in om de vierde plaats te veroveren. Norris volgde vervolgens in het spoor van Sainz.

Even later kwam ook Charles Leclerc binnen waardoor Verstappen en Perez op de plaatsen één en twee kwamen te liggen. Allebei moesten ze echter nog een tweede pitstop maken. Na zijn pitstop bleef Verstappen comfortabel aan de leiding van de race, Perez kwam als vijfde opnieuw de baan op, op een viertal seconden van Sainz en Norris die streden voor de laatste podiumplaats. Lando Norris bleef aansluiting hebben bij Carlos Sainz maar het was vooral Sergio Perez die kwam aansluiten bij het duo.

Met nog vijftien ronden te gaan ging Sergio Perez voorbij aan Lando Norris en de Mexicaan begon vervolgens te jagen op Carlos Sainz in de Ferrari. Gezien Perez een stuk sneller was dan beide Ferrari’s bood Carlos Sainz stevig weerwerk, ongetwijfeld om Perez zoveel mogelijk op te houden en de tweede plaats van Charles Leclerc veilig te stellen. 

n ronde 62 slaagde Perez er na meerdere ronden strijden eindelijk in om Carlos Sainz te passeren. Max Verstappen reed ondertussen nog steeds comfortabel aan de leiding met zo’n twintig seconden voorsprong op Charles Leclerc terwijl Perez nu de top drie vervolledigde.

Met nog twee ronden te gaan kwam Max Verstappen opnieuw binnen voor een nieuw setje zachte banden. Verstappen wou nog een ultieme poging doen om de snelste rondetijd te rijden. Een risico want tijdens een pitstop kan altijd wel iets mislopen, ook al had hij voor de pitstop zo’n 24 seconden voorsprong op Leclerc.

In de allerlaatste ronde reed Max Verstappen inderdaad nog de snelste ronde en daarmee scoorde hij nog een extra wk-punt. Verstappen domineerde de race, ook al moest hij even de leiding afstaan aan Charles Leclerc die als tweede finishte. Sergio Perez reed een ijzersterke inhaalrace van finishte na een start van op P15 als derde op het podium.

Note: Er zijn kleine wijzigingen in de WK-stand nadat de wedstrijdleiding ver na afloop van de Grand Prix van Oostenrijk nog nieuwe straffen heeft doorgevoerd. Dit had gevolgen voor Carlos Sainz, Lewis Hamilton en Pierre Gasly, die hierdoor plaatsen moesten inleveren. Lando Norris, Fernando Alonso, George Russell en Lance Stroll konden hiervan profiteren. lees meer.....

Met dank aan F1journaal.be