Formule1start
Formule1 - Formule1start
 

Race 2

GP van Saoedi Arabië 2023

 

FORMULA 1 STC SAUDI ARABIAN GRAND PRIX 2023

17 Maart 2023
14:30 - 15:30 Eerste vrije training
18:00 - 19:00 Tweede vrije training
18 Maart 2023
14:30 - 15:30 Derde vrije training
18:00 - 19:00 Kwalificatie
19 Maart 20223
18:00 Race

 

Race: Grand Prix van Saoedi-Arabië
Actieve jaren: 2021 - 2023
Aantal races: 2

Laatste winnaars:
2022: Max Verstappen - Red Bull
2021: Lewis Hamilton - Mercedes

 

 

Voorbeschouwing

De Grand Prix van Saoedi-Arabië is een Formule 1 race die sinds 2021 op de kalender staat. De race vindt plaats in Jeddah aan de Rode Zee. Het is het op een na langste circuit op de kalender vam 2023 op  het Circuit Spa-Francorchamps na. De avondrace wordt in zijn geheel onder lamplicht verreden. Het Jeddah Street Circuit is ontworpen door Hermann Tilke, die een aanzienlijk deel van de huidige F1 circuits heeft ontworpen.

In de havenstad Jeddah, de op één na grootste stad van het moslimland Saoedi-Arabië, vind race twee plaats van dit seizoen. Op dit stratencircuit wordt gemiddeld de op één na hoogste snelheid gereden, alleen op het Italiaanse circuit Monza ligt dit iets hoger. Coureurs zijn nog wel wat kritisch over de veiligheid van het Jeddah circuit. Men heeft naar hen geluisterd en daarom zijn er op verschillende punten meer ruimte gecreëerd tussen de baan en de muur om het zicht te verbeteren, vooral in de bochten. Na zijn imposante zege in Bahrein is Max Verstappen de te kloppen man. Iedereen was onder de indruk van de snelheid van Max en Red Bull, zeker nadat bekend werd dat Verstappen op het einde van de race niet op vol vermogen heeft gereden. Een één-tweetje werd het voor Red Bull in Bahrein, en men vreest voor een herhaling in Saoedi-Arabië. Dat laatste is geen uitgemaakte zaak, aangezien dit circuit heel anders is dan Bahrein. Zeker snelheid is hier belangrijk en het asfalt is veel vriendelijker dan Bahrein voor de banden. Er zal minder slijtage zijn, wat zeker in het voordeel is van onder andere Ferrari. Red Bull zien de ‘rode brigade’ als de grootste uitdager, het komend raceweekeinde. Het is pas de tweede race van 2023, en er valt nog weinig te zeggen over de krachtsverhoudingen in het F1 veld. Toch zijn er veel volgers die Max Verstappen nu al zien als de topfavoriet voor de Wereldtitel in 2023. Het gaat zelfs al zover dat men een saai seizoen verwacht in de Formule 1. Ik sluit mij daar niet bij aan, omdat het daar veel te vroeg voor is. Het seizoen telt nog 22 races, en tijdens dit lange seizoen kan er veel gebeuren. Natuurlijk liet Red Bull in de eerste race zien dat ze erg sterk zijn, maar geloof me dat Mercedes, Ferrari en ook wel Aston Martin nu al echt niet de handdoek in de ring gooien. Ik verwacht nog veel strijd vooraan, en dat kan wellicht in Jeddah al het geval zijn.

 

2022

Max Verstappen heeft na een indrukwekkende strijd met Charles Leclerc de GP van Saoedi-Arabië gewonnen. De allereerste overwinning voor Max Verstappen met het startnummer 1 op de wagen en dat na een echte titanenstrijd. Carlos Sainz vervolledigde het podium terwijl Sergio Perez zijn polepositie deels niet kon verzilveren door een safety car vlak na zijn pitstop. De Mexicaan finishte uiteindelijk als vierde. George Russel stuurde zijn Mercedes naar een vijfde stek. Esteban Ocon kwam als zesde over de eindstreep voor Lando Norris in de McLaren. Pierre Gasly eindigde de race als achtste en Kevin Magnussen als negende. Lewis Hamilton slaagde er, deels door de verschillende uitvallers, in om net in de punten te finishen.

 
Voorbeschouwing GP van Saoedi Arabie

De race

Max Verstappen zal goed geluimd aan het weekend beginnen. Hij en Sergio Perez weten namelijk dat ze een goede bolide onder de kont hebben en tevens een goed team. Ook bij Aston Martin zal er weinig chagrijn te zien zijn, immers haalde Fernando Alonso het podium in Bahrein en ook Lance Stroll reed een behoorlijke goede race. Bij Mercedes en Ferrari zullen ze wat meer gespannen zijn. Het verschil met Red Bull baart de beide teams zorgen. Ze moeten een inhaalslag maken, en dan laat Red Bull nog even fijntjes weten met een grote update te komen in Azerbeidzjan. Toch weten we dat Mercedes tot veel in staat is qua team. Ze zullen zich absoluut gaan verbeteren, maar Hamilton vreest dat het verschil met Red Bull niet zomaar teniet is gedaan. Datzelfde geldt ook voor Ferrari, hoewel de snelheid er wel inzit. Ze hebben een probleem met de bandenslijtage en dat wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de aerodynamica. Een aanpassing aan dit probleem kan wel eens ten koste gaan van de snelheid op de rechte stukken. Dus voor deze beide teams is er veel werk aan de winkel. Aston Martin zal wel de kat uit de boom kijken en doorgaan op de ingeslagen weg. Of dat genoeg is om serieus Red Bull te gaan bedreigen is een ander verhaal. Even een cliché dan maar – de tijd zal het leren. Bij McLaren is het treurnis en lijkt het erop dat het team blij mag zijn als het kan meedraaien in de middenmoot. De kans bestaat dat Lando Norris dit seizoen wat minder vrolijk zal ogen dan voorgaande jaren. Nyck de Vries reed in Bahrein een behoorlijke race, maar wil natuurlijk meer dan dat. Zijn teamgenoot Yuki Tsunoda bij AlphaTauri was sneller en dat zal De Vries graag anders zien. Bij het team was men tevreden met Nyck en weet men dat hij even tijd nodig heeft. Onze landgenoot kennende zal hij in Saoedi-Arabië al voor Tsunoda willen finishen, en waarom niet? Zondag start de race om 18.00 uur Nederlandse tijd. Bord op schoot dus en kijken hoe deze race gaat verlopen. Wordt het weer Max Vertappen die net als vorig jaar de zege pakt? Hoe dan ook, ik wens jullie een mooie GP van Saoedi-Arabië toe.

 

 
Verstappen VT1

VT1

Max Verstappen is, ondanks dat hij pas op vrijdag arriveerde, perfect begonnen aan het Grand Prix-weekend in Saoedi-Arabië. De coureur van Red Bull Racing noteerde de snelste rondetijd tijdens de eerste vrije training in Jeddah. Sergio Pérez en Fernando Alonso completeren de top drie. Lance Stroll deed het uitstekend met een vierde plek, gevolgd door Russell en Hamilton. Sainz en Leclerc werden respectievelijk zevende en elfde....lees verder

 
Verstappen VT2

VT2

De eerste twee vrij trainingen op het Jeddah Corniche Circuit zitten er alweer op. Onder het Saoedische kunstlicht werd in de tweede vrije training de snelste tijd genoteerd door Max Verstappen. De tweede tijd van de sessie werd een prooi voor Fernando Alonso. Sewrgio Perez maakte de top drie in VT2 compleet.  Charles Leclerc en Sainz noteerden slechts de negende en de tiende tijd....lees verder

 
Verstappen VT3

VT3

Wie houdt Max Verstappen in de kwalificatie van de Saoedische GP van de pole af? Na de derde en laatste vrije training lijkt er slechts één serieuze kandidaat te zijn: teamgenoot Sergio Pérez. Net als in de eerste sessies domineert de wereldkampioen op het supersnelle stratencircuit in Jeddah, is ruim een halve seconde sneller dan zijn Mexicaanse collega. Fernando Alonso noteert met de Aston Martin de derde tijd. De Spanjaard doet bijna een tel langer over een vliegende ronde....lees verder

 

 

Kwalificatie

SERGIO PEREZ OP POLE

1. Sergio Perez
2. Charles Leclerc
3. Fernando Alonso

In de Saoedische straten ging de pole position dit keer naar Sergio Perez . Hij was sneller dan Charles Leclerc, die de tweede tijd van de kwalificatie noteerde. De top drie werd zojuist compleet gemaakt door Fernando Alonso. Verstappen eindigde als 15de omdat zijn aandrijfas het in Q2 begaf....lees verder

 

 

 

 
Winnaar Sergio Perez

Zege voor Sergio Perez

Sergio Perez heeft met beide handen zijn kans gegrepen om de GP van Saoedi-Arabië op zijn naam te schrijven. Max Verstappen beperkte na een sterke inhaalrace de schade door als tweede te finishen, Fernando Alonso vervolledigde het podium.

Sergio Perez kende van op de polepositie geen al te beste start en Fernando Alonso ging meteen voorbij aan Perez. Een droomstart voor Alonso maar hij kreeg even later een tijdstraf van vijf seconden omdat hij op de startgrid niet correct zijn plaats had ingenomen. In de vierde ronde ging Perez al meteen opnieuw voorbij aan Alonso waardoor de Mexicaan opnieuw aan de leiding van de race kwam.

Charles Leclerc en Max Verstappen waren ondertussen begonnen aan hun inhaalrace. Allebei wonnen ze geleidelijk aan de ene na de andere positie. In ronde 12 ging Max Verstappen al voorbij aan Lewis Hamilton. Hamilton bood maar weinig weerwerk tegenover Verstappen, als zevenvoudig wereldkampioen beseft hij als geen ander dat zijn strijd niet die met Verstappen was.

Amper twee ronden later kwam Verstappen aansluiten bij Charles Leclerc. De Monegask stuurde kort daarna zijn Ferrari de pits in voor een bandenwissel. Beide Ferrari’s voerden een pitstop uit. Achteraf gezien net iets te vroeg want meteen na die twee pitstops kwam Lance Stroll met zijn Aston Martin F1-bolide stil te staan en kwam de safety car de baan op.

Iedereen die nog geen pitstop had gemaakt profiteerde van de safety car-fase om een pitstop te maken en zo dus minder tijd te verliezen. Ideaal voor Fernando Alonso die ook nog zijn tijdstraf van vijf seconden moest ondergaan. Bij de herstart na de safety car bleef Sergio Perez aan de leiding van de race. Lewis Hamilton stond op de medium band en kon meteen Carlos Sainz op de harde band inhalen.

Max Verstappen ging achtereenvolgens voorbij aan George Russell en Fernando Alonso. Verstappen lag daardoor halverwege de race op de tweede plaats. Vooraan dus Perez en Verstappen, afwachten of de Nederlander zou kunnen komen aansluiten bij zijn Mexicaanse teamgenoot. Daarachter Alonso voor het Mercedes-duo George Russell en Lewis Hamilton. Daarbij was het ook uitkijken naar wat Hamilton op de medium band zou kunnen terwijl de andere rijders in de top tien op de harde bandencompound stonden. Bij Williams sloot ondertussen het noodlot toe bij Alex Albon. Gelukkig voor Perez kwam er geen nieuwe safety car.

Met nog vijftien ronden te gaan had Sergio Perez een voorsprong van iets minder dan vijf seconden op Max Verstappen. Cruciaal voor Perez zijn ambities om te kunnen strijden voor de wereldtitel was dat hij zou winnen en Verstappen achter zich zou houden. Afwisselende reden ze allebei om beurten de snelste ronde. Ieder wk-punt is cruciaal in de strijd voor de wereldtitel.

Verstappen, die tijdens de kwalificatie al een probleem had met de aandrijfas, deed zo’n dertien ronden voor het einde van de race zijn beklag over een vreemd geluid bij de aandrijving van zijn wagen tegen hoge snelheid. Opnieuw problemen op de Red Bull F1-bolide van Verstappen?

Met nog tien ronden te gaan was het Sergio Perez, voor Max Verstappen, Fernando Alonso, George Russell, Lewis Hamilton, Carlos Sainz en Charles Leclerc. Opvallend was dat ondanks de mogelijke problemen bij Red Bull beide wagens ondanks een grote voorsprong op Alonso voluit bleven gaan in plaats van gewoon de posities te handhaven.

Tijdens het slot van de race zagen we Kevin Magnussen het laatste wk-punt afsnoepen van Yuki Tsunoda, de Japanner schreeuwde het uit over de boordradio. Vooraan reed Sergio Perez probleemloos richting de overwinning, voor Max Verstappen en Fernando Alonso die het podium vervolledigden.

Daarachter werd Ferrari opvallend genoeg verslagen door beide Mercedes-rijders. George Russell finishte op P4, gevolgd door Lewis Hamilton, Carlos Sainz en Charles Leclerc. Een tegenvallend raceweekend dus voor Ferrari, een mentale opsteker dan weer voor Mercedes. Red Bull lijkt echter mijlenver voorsprong te hebben op de rest van het rijdersveld. Binnen twee weken is er met de GP van Australië de derde race van het seizoen.

Note: Fernando Alonso heeft een tijdstraf van tien seconden gekregen na de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Het team van Aston Martin heeft een tijdstraf van de Spanjaard op een verkeerde manier aangepakt, net zoals het team van Alpine bij Esteban Ocon een week eerder. Het team raakte de auto te vroeg aan bij het dienen van een vijf seconden tijdstraf. Hierdoor neemt George Russell de derde plek over van Alonso, die hierdoor op 99 podiums blijkt steken.

Ngekomen bericht: Lang leve de F1, Fernando Alonso is alsnog als derde geplaatst!

Met dank aan F1Journaal.be