Formule1start.nl
Formule1 - Formule1start
 

F1 2014

Een aantal weken na het einde van het Formule1 jaar 2014 toch maar in de virtuele pen geklommen. Na negentien races mocht Lewis Hamilton zich, voor de tweede keer in zijn carrière, laten kronen tot Wereldkampioen. Elf wedstrijden wist de Brit winnend af te sluiten, en is de eindzege dik verdiend te noemen. Samen met zijn teamgenoot Nico Rosberg, die tweede werd in de eindrangschikking, heerste het Mercedes duo het jaar 2014. Mercedes won ook op overtuigende wijze de titel bij de constructeurs. Na een periode van Red Bull lijkt Mercedes de komende jaren het te kloppen team.

Het F1 jaar 2014 zal niet de boeken ingaan als het meest spectaculaire racejaar in de koningsklasse van de racesport. Daar was de suprematie van Mercedes nu eenmaal te groot voor. Maar om nu te zeggen dat het saai was, is in mijn ogen ook niet correct. We hebben genoten van een aantal mooie races, waarbij er werd gevochten om elke plaats en was de wederopstanding van Williams F1 team een waar genot om naar te kijken. Ricciardo wist drie keer zijn Red Bull als eerste over de finish te rijden, en ook dat mag een goede prestatie genoemd worden van de altijd breed lachende Australiër. De ex- wereldkampioen Sebastian Vettel reed een vrij kleurloos seizoen, en mag volgend jaar zijn geluk beproeven bij Ferrari.

Het jaar 2014 kende ook dieptepunten. Zo was er de enorme crash van Jules Bianchi in Japan. De Fransman van Caterham ligt op dit moment in een ziekenhuis in Nice, en men is voorzichtig met medisch nieuws. De toestand van Jules wordt nog altijd kritiek maar stabiel genoemd. Het is te hopen, voor hem en zijn naasten, dat de sympathieke Fransman weer de oude wordt. De kleine teams hadden het financieel erg moeilijk dit jaar. Marussia en Caterham kwamen onder curatele te staan aan het einde van het seizoen. Marussia werd failliet verklaard en Caterham kon na een financiële ‘bedelactie’ nog aan de start verschijnen voor de laatste race in Abu Dhabi. Het is op het moment van schrijven nog onduidelijk of beide teams in 2015 aan de start verschijnen.

Ik sluit af met een beetje kritiek, een eigen mening dus. Het jaar 2014 was niet het seizoen waarop ik stiekem had gehoopt. Het was mij allemaal even te klinisch. Door alle regelgevingen voor en tijdens het seizoen leek het wel of de coureurs niet allemaal voluit durfden te racen, bang voor reprimandes of schorsingen. Bernie Ecclestone en de zijnen zullen toch eens bij zichzelf ten rade moeten gaan of dit jaar 2014 wel de juiste graadmeter is geweest voor de toekomst. De Formule 1 volgers grommen en willen spektakel en echte races zien. Races waarbij zo nu en dan eens een schouderduwtje wordt uitgedeeld, zonder dat de coureur bang is dat hij zichzelf na afloop terugvindt op de laatste plaats wegens een straf uitgedeeld door de jury. Natuurlijk moeten er regels zijn voor de veiligheid van de mannen in en om de auto’s, maar laat het alsjeblieft geen jurysport gaan worden. Dan haak ik echt af, en ga wel turnen kijken. Dat laatste moet je met een korreltje zout nemen. Maar veel Formule1 volgers haken af, als je danzij alle regels door de bomen het bos niet meer ziet.

In 2015 is Formule1start er weer bij, en hier op Formule1start maar met een paar regeltjes.

 Terug
Geplaatst: 13-12-2014 13:16:50

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

Stand 2017

  Stand 14 April
 
  01. Hamilton
  68 pnt
  02. Bottas   62 pnt
  03. Verstappen   39 pnt
  04. Vettel   37 pnt
  05. Leclerc   36 pnt
  06. Gasly   13 pnt
  07. Raikkonen   12 pnt
  08. Norris   08 pnt
  09. Magnussen   08 pnt
  10. Hulkenberg   06 pnt
  --- ---------------------- ----------
  01. Mercedes 130 pnt
  02. Ferrari   73 pnt
  03. Red Bull       52 pnt

VOLLEDIGE STAND 2019

Coureur van de dag

Australië: Bottas -  Bahrein: Leclerc - China: Albon - Azerbeidzjan: - Spanje: - Monaco: - Canada: - Frankrijk: - Oostenrijk: - Engeland: - Duitsland: - Hongarije: - België: - Italië: - Singapore: - Rusland: - Japan: - Mexico: - Amerika: - Brazilië: - Abu Dhabi: -

Laatste wijziging: 19-04-2019