Formule1start
 

Eruit met die Grand Prix

Ik moet het even kwijt. Ik heb een hekel aan die Grand Prix van Monaco. Oké, dit jaar dan even minder vanwege de zege van Max Verstappen, maar over het algemeen is het de meest saaie race van het seizoen. Sterker nog, alleen de kwalificatie is leuk om naar te kijken op Zaterdag, maar de Zondag is het bijna twee uur kijken naar een parade van de F1 bolides. De oud coureurs vinden het zo bijzonder dat je op hoge snelheid mag rijden in smalle straten en langs muren en vangrails, dat ze er bijna een 'hoogtepunt' krijgen bij het zien van de beelden. Dat laatste mag dan wel wat ordinair klinken, maar feit is dat de meeste F1 volgers de televisie aanzetten, en tijdens de race van alles en nog wat doen om de tijd de doden. Ik zou er geen traan om laten als deze Grand Prix van de kalender gehaald wordt.

En dan die televisieregistratie. Man o man wat een drama. Jaar in jaar uit dezelfde beelden vanwege dezelfde opstelling van de camera’s. En dan weten ze ook nog vaak op de verkeerde momenten te schakelen naar waar nog enig actie is. En dan die prijsuitreiking! Close-ups van de fanfare, beelden van monteurs van diverse teams tijdens het gespeelde volkslied van de winnaar. Een shot van veraf op het podium waar je de drie coureurs amper kan herkennen is alles wat er in beeld komt. Uitreiking van de prijzen, ze beginnen met de winnaar, waarom niet met nummer drie?

Voor Monaco is het een reclamespotje, waarbij ik het idee heb dat de Formule 1 een bijzaak is. Prachtig landschap waar de rijken goed kunnen vertoeven in de dure hotels of op hun extreem veel kostende jachten. Monaco GP, trainingen op donderdag omdat ze zo de vrijdag kunnen gebruiken voor economische belangen. Cafés, restaurants en casino’s doen goede zaken op vrijdag. Winkels, en dan vooral de modezaken, draaien een top omzet. Wat moet je anders op de autoloze vrijdag! Het enige doel van Monaco is een lang weekend opvallen en toeristen trekken. Net iets anders zijn dan de overige races op de kalender.

En ben ik dan de enige die hier zo over denkt. Nee, absoluut niet. Ik spreek natuurlijk als F1 liefhebber die, net als zoveel fans, elk jaar de races in de Formule 1 volgen. Ook velen van voor het tijdperk Verstappen. En geloof me, dit wat ik nu tik is wat negentig procent denkt van diegenen die ik spreek. Het is in mijn ogen onbegrijpelijk waarom deze GP zo wordt opgehemeld. Waarom zien wij lijdzaam toe hoe elk jaar deze optocht weer wordt verreden in het kleine Vorstendom dat Monaco heet?

Daarom wil ik een actie opzetten om deze Grand Prix van de Formule 1 kalender te laten halen. Ach nee, laat maar zitten. Wij worden toch niet gehoord door de graaiende handen van Liberty Media, dochtermaatschappij Formula One Group en de FIA. Zij zijn het tenslotte die Monaco op de kalender houden vanwege het enorme bedrag dat zij jaarlijks bijgeschreven krijgen vanuit Monaco. En dus gaan we met ons allen de komende tig jaren nog verder met deze Grand Prix optocht. Gelukkig zijn er nog voldoende races over op de kalender om naar uit te kijken en ja, je kan altijd op de zondag van de F1 race in Monaco wat anders gaan doen, de samenvatting is wel ergens terug te zien en gelukkig ook in de verkorte versie.

Tot zover mijn ongenoegen over Monaco of Monte Carlo of hoe je dit paradijs ook wil noemen!
Met vriendelijke groet aan Prins Albert en familie.
Formule1start.nl

 Terug
Geplaatst: 24-05-2021 13:04:06

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

  Stand per 09-06
 
  01. Verstappen  194 pnt
  02. Leclerc  138 pnt
  03. Norris  131 pnt
  04. Sainz  108 pnt
  05. Perez  107 pnt
  Stand per 09-06
 
  01. Red Bull  301 pnt
  02. Ferrari  252 pnt
  03. McLaren  212 pnt

          Volledige stand 2024

Laatste wijziging: 14-06-2024