Formule1start
Formule1 - Formule1start
 

Schrijversblok?

Schrijversblok is het tijdelijke onvermogen van een schrijver om tot schrijven te komen. Het schrijfproces verloopt deels onwillekeurig. De schrijver is gedeeltelijk afhankelijk van factoren die niet onder zijn controle vallen, wat soms leidt tot een verlies van inspiratie (Wikipedia)

Inspiratie vinden. Dat laatste is een waarheid als een koe. Al een jaar of acht schrijf ik de voorbeschouwing van de Formule 1 races op deze website. Je bent bezig om iets op papier te zetten over iets wat nog moet plaats gaan vinden. Deels doe je dit met gebruikmaking van de geschiedenis van de race die gaat komen, en de resultaten die zijn gemaakt in het huidige jaar waar de competitie plaats vind. Wat de Formule 1 betreft is dat wel wat eentonig geworden. Je kan het Mercedes niet kwalijk nemen. Zeven jaar lang heersen ze nu al in de Koningsklasse van de autosport, met Hamilton als hun bijna onoverwinnelijke coureur. En geweldige prestatie van het Duitse merk, daar valt bijna niks op af te dingen. Elk begin van een seizoen denk je dat een ander team het gevecht kan aangaan, maar telkens blijkt Mercedes over de langste adem te beschikken. En dat maakt het voor ons schrijvers van de voorbeschouwingen er niet gemakkelijker op.

Het wordt voorspelbaar. Sommigen schrijven al over de historie in de voorbeschouwing op hun website. Anderen noemen alleen nog maar het nieuws en feiten op, voorafgaande de race. Er zijn zelfs autosportsites die helemaal zijn gestopt met de voorbeschouwing op een race. En dat is vrij logisch gezien het feit dat je hoopvol en vol verwachting een prognose wil doen, maar telkens moet erkennen dat tijdens het schrijven weer de naam Mercedes opdoemt. Het woord eentonig komt steeds vaker voor in je denkbeeld, wanneer je de letters en woorden die je typt in beeld verschijnen. Dat geeft je te denken, hoe los ik dit op?

Steeds probeer je iets te bedenken om de sleur van de voorbeschouwingen tegen te gaan. Denken en denken hoe je iets voor kan schotelen aan je lezers, zonder dat je alsmaar in herhaling valt. En in dit jaar, waar de races elkaar in hoog tempo opvolgen, wordt het er niet eenvoudiger op. Staren naar het scherm, prakkiseren over hoe en wat, en maar zien wat er zich uit die grijze massa ontpopt. Ondertussen nu al denkend hoe ik volgend seizoen iets op papier moet zetten. Dat laatste is natuurlijk wel weer afhankelijk hoe de teams presteren, en met name die teams die nu al een tijd naar de kont staren van een Mercedes bolide.

De Engelsen noemen het een ‘writer’s block’, wij een schrijversblok. Zover is het nog niet, maar voor mij persoonlijk geldt wel dat het steeds moeilijker wordt. Och, arme ik. Ik vraag u daarom vergiffenis, mochten de voorbeschouwingen van de afgelopen races wel erg op elkaar lijken dit seizoen. Ik hoop nog ergens dit seizoen enig inspiratie te vinden, en anders gooi ik het volgend seizoen het over een andere boeg. Hoe? Nog geen idee, maar het zal wel helpen als Mercedes wat minder dominant wordt of andere teams wat sneller. De Formule 1 probeert met nieuwe ideeën en regels de boel op gang te trekken, maar ze moeten wel opschieten. Straks zit ik niet in een schrijversblok, maar de Formule 1 met een ‘raceblok’.

 Terug
Geplaatst: 21-09-2020 13:29:33

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

Race 7

GP van Spanje

2 Juni 2023
13:30 -14:30 Eerste vrije training
17:00 -18:00 Tweede vrije training
3 Juni 2023
12:30 -13:30 Derde vrije training
16:00 -17:00 Kwalificatie
4 Juni 2023
15:00 Race

  Stand Coureurs 28-05
 
  01. Verstappen  144 pnt
  02. Perez  105 pnt
  03. Alonso    93 pnt
  04. Hamilton    69 pnt
  05. Russel    50 pnt
  Stand Teams 28-05
 
  01. Red Bull  249 pnt
  02. Aston Martin  120 pnt
  03. Mercedes  119 pnt

         Volledige stand 2023

Laatste wijziging: 31-05-2023