Formule1 - Formule1start
 

Wie, wat, hoe en waar

Ik publiceer dit stukje op 1 januari 2023. Natuurlijk heb ik dit al eerder getikt, aangezien ik wel aanvoelde dat ik op de eerste dag van het nieuwe jaar niet al te fris en fruitig zal zijn. Ik wens jullie in ieder geval een gezond en gelukkig jaar toe, en dat we weer kunnen genieten van een mooi Formule 1 seizoen. Vanaf deze datum zijn er nog 62 dagen tot aan de eerste F1 race in Bahrein. Daar start het 74ste seizoen in de hoogste autosportklasse, zoals de FIA het liefkozend noemt. Het  aantal van 24 races staan er gepland op de kalender, waarvan 6 met een sprintrace. Vooraf aan de eerste race van dit jaar, zijn er nog de onthullingen van de nieuwe bolides en 3 testdagen voor de teams. In die periode gaan we weer volop speculeren hoe ze ervoor staan, en wie de grote favoriet is voor de Wereldtitel.   

Er staan 2 Nederlander aan de start komend seizoen. Dat 2-voudig Wereldkampioen Max Verstappen aan de start verschijnt kan je geen verrassing noemen. Van Nyck de Vries mag je dat eigenlijk wel zeggen. De Vries rijd komend seizoen bij AlphaTauri naast Yuki Tsunoda. Nyck is in de plaats gekomen voor Pierre Gasly die is overgestapt naar Alpine.  Nyck de Vries maakte in Monza zijn GP debuut bij het team van Williams, omdat Albon in het ziekenhuis lag met een blindedarmontsteking. Toen Helmut Marco en Franz Tost hem daar een uitmuntende prestatie zagen neerzetten, was de keuze al snel gemaakt. Twee Nederlanders in de Formule 1, hoe mooi is dat! Kan nog leuk worden met de GP van Nederland in Zandvoort, direct na de zomerstop op 27 Augustus.

Naast nieuwkomer Nyck de Vries zijn er dit jaar nog twee debutanten. De Australiër Oscar Piastri die voor McLaren gaat rijden en de Amerikaan Logan Sargeant die bij Williams zijn opwachting maakt. Maar wat misschien nog opvallender is, Nico Hulkenberg is terug op de startgrid. De 35-jarige Duitser vervangt Mick Schumacher bij Haas F1. Zijn laatste volledige seizoen was in 2019, toen in dienst van Renault F1. Bij dat team haalde hij in 2018 zijn hoogste eindklassering, een zevende plaats. Bij Haas wordt hij teamgenoot van de 30-jarige Deen Kevin Magnussen. Je kan dus stellen dat Haas bewust heeft gekozen voor ervaring bij zijn coureurs, in plaats van jeugdig elan.

Wie de inschrijflijst bekijkt van 2023 van de Formule 1 ziet iets opvallends. Bij Aston Martin staat de naam Fernando Alonso Diaz bij de coureurs vermeld. In Spanje is het gebruikelijk dat een kind de achternaam van de vader én de moeder krijgt, en dus besloot Alonso zijn moedersnaam erachter te plakken. Waarschijnlijk wil hij met de toevoeging 'Diaz' de band met zijn familie verder aanhalen. Het wordt het twintigste seizoen voor Alonso in de Formule 1 en dan mag je deze toevoeging wel laat en apart noemen. Maar ach, het is wel Alonso, die altijd wel ‘in’ is voor een beetje aandacht.

Wat echter nooit zal veranderen,  zijn de vragen vooraf aan een jaargang Formule 1. Zullen er nog tussentijdse reglementswijzigingen te noteren zijn? De FIA heeft haar ‘International Sporting Code’ in ieder geval al aangepast en die zal een serieuze invloed hebben op de boodschappen die de coureurs nog mogen brengen. De aanpassing zorgt ervoor dat de F1 rijders geen politieke, religieuze of persoonlijke boodschappen meer mogen brengen. De eerste commentaren op de regel zijn er al, en deze zijn behoorlijk negatief. En zullen de gemoederen opnieuw hoog oplopen als het budgetplafond weer ten sprake komt? Hoe zullen de stewards tijdens de raceweekenden omgaan met overtredingen van teams en coureurs, en de bijbehorende straffen in 2023. Dat laatste blijft elk jaar een discussiepunt in de Formule 1. En welk circuit wordt de vervanger van de GP van China, die voor het laatst werd verreden in 2019. China heeft nog steeds te maken met het hardnekkige Coronavirus.

Wie zullen er gaan strijden om de Wereldtitel bij de coureurs en de teams? Wordt het een strijd tussen Red Bull en Mercedes? Of krijgt de nieuwbakken teambaas Frédéric Vasseur van Ferrari het team wel goed georganiseerd en kan het zodoende een gooi doen naar het kampioenschap? En zo kan je nog wel tientallen vragen afvuren, zonder dat je daar nu al een antwoord op krijgt.

Laten we maar gewoon wachten tot 5 Maart, de eerste race van het jaar in Bahrein. Tot die tijd lekker de vragen over je heen laten komen. Wie, wat, hoe en waar worden vaak gaandeweg het seizoen beantwoord.

Hoe dan ook, ik wens jullie een geweldig mooi Formule 1 seizoen toe.

 Terug
Geplaatst: 01-01-2023 11:43:23

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

GP van Bahrein

29 Feb 2024
12:30 -13:30 Eerste vrije training
16:00 -17:00 Tweede vrije training
01 Mrt 2024
12:30 -13:30 Derde vrije training
16:00 -17:00 Kwalificatie
02 Mrt 2024
16:00 Race

  Eindstand  2023
 
  01. Verstappen  575 pnt
  02. Perez  285 pnt
  03. Hamilton  234 pnt
  04. Alonso  206 pnt
  05. Leclerc  206 pnt
  Eindstand 2023
 
  01. Red Bull  860 pnt
  02. Mercedes  409 pnt
  03. Ferrari  406 pnt

         Volledige stand 2023

Laatste wijziging: 04-12-2023