Formule1start
Formule1 - Formule1start
 
Mercedes F1

Teamlintje

Na Jack Brabham, Jackie Stewart (beiden drie wereldtitels) en Stirling Moss (geen titels!) is Lewis Hamilton de vierde Britse F1 coureur die door de Engelse Koningin Elizabeth is geridderd. De 35-jarige Hamilton mag zich door deze onderscheiding voortaan 'Sir Lewis' noemen. Het is de Brit van harte gegund en ik weet dat Hamilton deze eer en onderscheiding deelt met zijn team van Mercedes f1. Hij heeft het immers voor een groot deel te danken aan de Duitse autofabrikant.

Mercedes F1. Meer dan 1000 werknemers verdeeld over de thuisbasis Brackley – Verenigd Koninkrijk, waar zeven dagen in de week 24 uur per dag wordt gewerkt. En in Brixworth, waar de motoren worden ontworpen en  gebouwd. Mercedes F1 werkte in 2020 met een geraamd budget van €450,- miljoen Euro. Het team heerst sinds 2014 in de Formule 1 dankzij een mix van de beste technici, technologie en leidinggevenden. Mercedes heeft goede coureurs in dienst en Lewis Hamilton behoort zeker tot de top in de Formule 1. Deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat er 7 wereldtitels op rij zijn veroverd door het team, een unieke prestatie in de geschiedenis van de Formule 1.

Nu komt het! Ik heb persoonlijk een gruwelijke hekel aan lintjes en onderscheidingen die worden uitgereikt aan individuele sporters door vorstenhuizen van welk land dan ook. Misschien ben ik wel stik jaloers op al die sporters, die deze eer ten deel vallen omdat ze een begaafd atleet zijn. Of omdat ze een geboren talent zijn, of omdat ze rijke ouders hebben of toevallig zijn ontdekt. En dan ook nog een team om zich heen hebben die de sporter de kans geeft om zijn/haar topsport uit te oefenen met trainingen en begeleiding die daarbij horen, en vaak ook met een riant salaris/inkomen. O ja, ze moeten er hard voor werken, hoor je ze vaak zeggen. Dat is natuurlijk zeker waar, maar dat geldt ook voor een groot deel van de bevolking op deze aardkloot. Harde zwoegers die naamloos en roemloos werken voor een handvol Euro’s zonder alle faciliteiten die topsporters wel hebben.

Toen Lewis Hamilton, geveld door het COVID-19 virus, niet aan de start kon verschijnen in de 2020 grand Prix van Sakhir, mocht George Russel plaats nemen in de bolide van Hamilton. Zijn eerste race in een Mercedes bracht hem bijna de overwinning. Zegt dat wat over George Russel of over de Formule 1 auto van Mercedes. Feit is wel dat Hamilton dagenlang niets van zich liet horen na deze prestatie van de Williams coureur en Mercedes. Nu is het niet mijn bedoeling om Hamilton hier af te gaan kraken, want hij is een op en top sporter en waarschijnlijk ook wel een goed mens. Ik wil hier alleen maar mee zeggen dat de sporter de eer krijgt, maar uit dit voorbeeld blijkt dat het team er omheen, wel degelijk een enorme invloed heeft op de prestatie van de sporter. En ja, er zijn altijd uitzonderingen.

Een lintje, een onderscheiding. In Nederland ben je na een wereldse sportprestatie in één klap ridder in de orde van Oranje Nassau. In Engeland mag je dan ‘Sir’ of ‘Dame’ voor je naam zetten. Geweldig mooi voor die sporters, en vermoedelijk staan de eerder genoemde harde zwoegers te klappen in hun handen voor deze atleten. Ik zeg, een sporter op deze wijze eren voor zijn geleverde prestatie is wat mij betreft uit den boze. Ook voor Lewis Hamilton en zijn mede topatleten op deze wereld. Dus hierbij een welverdiend applaus voor al die mensen rond de geëerde atleten. En wat mij betreft, een staande ovatie en een koninklijke onderscheiding voor het ‘Sir’ Mercedes team!

 Terug
Geplaatst: 01-01-2021 10:39:00

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier

Race 7

GP van Spanje

2 Juni 2023
13:30 -14:30 Eerste vrije training
17:00 -18:00 Tweede vrije training
3 Juni 2023
12:30 -13:30 Derde vrije training
16:00 -17:00 Kwalificatie
4 Juni 2023
15:00 Race

  Stand Coureurs 28-05
 
  01. Verstappen  144 pnt
  02. Perez  105 pnt
  03. Alonso    93 pnt
  04. Hamilton    69 pnt
  05. Russel    50 pnt
  Stand Teams 28-05
 
  01. Red Bull  249 pnt
  02. Aston Martin  120 pnt
  03. Mercedes  119 pnt

         Volledige stand 2023

Laatste wijziging: 31-05-2023