
Race Info:
04 Juli 2025
13:30 - 14:30 Eerste vrije training
17:00 - 18:00 Tweede vrije training
05 Juli 2025
12:30 - 13:30 Derde vrije training
16:00 - 17:00 Kwalificatie
06 Juli 2025
16:00 Race

Race 2025: Formula 1 Qatar Airway British Grand Prix
Actieve jaren: 1950-2025
Aantal races: 75
Contract: t/m 2034
Laatste 5 winnaars:
2024: L. Hamilton - Mercedes
2023: M. Verstappen - Red Bull
2022: C. Sainz - Ferrari
2021: L. Hamilton - Mercedes
2020: L. Hamilton - Mercedes


Inleiding
De Formule 1 GP van Groot-Brittannië is de oudste race op de F1 kalender en wordt verreden op het legendarische circuit van Silverstone. De Grand Prix van Groot-Brittannië vormt de bakermat van de Formule 1 en is er al sinds het begin bij, sterker nog: op 13 mei 1950 was Silverstone gastheer van de allereerste Formule 1 race aller tijden! Vrijwel alle teams hebben een link met Groot-Brittannië, danwel met Silverstone. Lewis Hamilton is recordhouder met een aantal van negen overwinningen. Max Verstappen wist deze Grand Prix 1 keer te winnen.

Vorig jaar
Lewis Hamilton is op het circuit van Silverstone erin geslaagd om tijdens een erg spannende en knotsgekke race voor de negende keer de GP van Groot-Brittannië te winnen, een absoluut record. Max Verstappen en Lando Norris vervolledigden het podium. Oscar Piastri en Carlos Sainz completeerden de top vijf op Silverstone, terwijl Hülkenberg na een sterke race als zesde aan de finish kwam. Lance Stroll en Fernando Alonso eindigden als zevende en achtste in de thuisrace van Aston Martin. Alexander Albon en Yuki Tsunoda pakten de laatste punten. Sergio Pérez kon geen potten breken in de Britse Grand Prix en kwam als zeventiende over de streep. Hamilton heeft er 946 dagen op moeten wachten sinds zijn laatste overwinning in de Formule 1 en zet meteen een nieuw record neer. Niet eerder won een coureur 9 races op één circuit.

Komend weekend
Toen Lewis Hamilton 17 jaar geleden de Grand Prix van Groot-Brittannië wist te winnen, kon hij onmogelijk vermoeden dat hij dit nog eens acht keer zou gaan doen op Silverstone. Negen overwinningen op hetzelfde circuit en dan ook nog eens in je thuisrace, een ongeëvenaarde prestatie die zeker het vermelden waard is. Of Hamilton zijn 10de zege gaat pakken is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Vorig jaar won de Brit hier ook tegen alle verwachtingen in. De GP van Engeland, zoals wij het hier bij Formule1start noemen, is de twaalfde race op de F1 kalender 2025 en dat betekent dat we na deze race op de helft van het seizoen zijn aanbeland. We komen hier nog wel op terug in een special, want de tijd hiervoor is aanwezig aangezien de volgende race in België pas drie weken na deze GP plaats vind. Maar eerst dus de race op het iconische Silverstone. Er verschijnen 4 Engelsen aan de start namelijk Hamilton, Russell, Norris en Bearman. Van die vier is Lando Norris wel heel geliefd bij zijn fans in Engeland. Er is een tribune op Silverstone naar hem vernoemd en deze was in september vorig jaar al uitverkocht. Het rechte stuk van de start/finish is overigens genoemd naar Sir Lewis Hamilton, je hebt altijd baas boven baas! Na zijn winst in Oostenrijk is Lando Norris zeker een grote kanshebber op de winst op zijn thuiscircuit, maar heeft hij natuurlijk in Oscar Piastri een geduchte tegenstander. Bij McLaren F1 zullen ze regelmatig hun handen voor hun ogen slaan wanneer de twee kemphanen elkaar opjagen voor de winst. Beide coureurs weten na Oostenrijk wel dat één van de twee een zeer grote kans maakt om er vandoor te gaan met de WK titel. Zeker nadat Kimi Antonelli in Oostenrijk al in bocht drie Max Verstappen uit de race kegelde. Geen punten dus voor Verstappen en McLaren profiteerde optimaal van deze meevaller. Na afloop van de race vorig weekend kon je aan de reacties van Verstappen en Red Bull opmaken dat de handdoek al is geworpen, en dat al halverwege het seizoen. Maar goed, het seizoen is nog lang (een heerlijk cliché overigens) en kan nog veel leuks gaan opleveren en zeker ook de nodige spanning. Het verschil tussen WK leider Piastri en nummer twee Norris bedraagt na Oostenrijk 15 punten. Beide coureurs staan nog steeds vriendelijk en lachend naast elkaar voor de camera’s voor en na een race, maar de vraag is: hoe lang nog? Er komt een moment dat ze elkaar hard gaan bestrijden voor de titel, en zullen er spanningen ontstaan tussen de twee teamgenoten. Misschien kan je het al zien op de foto na afloop van de race op Silverstone. O ja, Kimi Antonelli heeft een gridstraf van 3 plaatsen gekregen voor deze Britse race. Hij kreeg de straf voor het akkefietje met Verstappen. Nou ja, Verstappen kennende zal dat hem volledig een worst zijn, hij schiet er zelf namelijk helemaal niets mee op. Hoe dan ook, ik wens jullie een mooie Grand Prix van Engeland toe.

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Groot-Brittannië. Lando Norris en Oscar Piastri noteerden de tweede en derde tijd, terwijl Max Verstappen maar net in de top tien staat. Onder meer de beide Racing Bulls-coureurs en Alex Albon in de Williams zijn sneller dan Verstappen. Onze landgenoot klaagde over de balans in zijn RB21. Er is dus nog werk aan de winkel voor Red Bull Racing.....lees verder

Lando Norris heeft ervoor gezorgd dat de vrijdag in Engeland twee thuisrijders met de snelste tijden ervandoor zag gaan. De McLaren coureur hield in VT2 Charles Leclerc en Lewis Hamilton op afstand, met Oscar Piastri op de vierde plek. Na een moeizame sessie klom Max Verstappen op naar de vijfde positie, vlak voor de Mercedes-coureurs. In de racesimulaties/long runs maakte Max Verstappen overigens een duidelijk sterkere indruk maar ook McLaren en Ferrari deden het goed....lees verder

In de derde en laatste vrije training van het raceweekend in Groot-Brittannië, op het prachtige circuit van Silverstone, werd de snelste tijd genoteerd door Charles Leclerc. Achter hem ging de tweede tijd naar Oscar Piastri, terwijl Max Verstappen de top drie compleet maakte. Gabriel Bortoleto spinde op het einde van de sessie in een snel gedeelte van de baan. Hij knalde door het gras, brak zijn voorwielophanging en zorgde voor een rode vlag en het einde van VT3....lees verder

MAX VERSTAPPEN OP POLE
1. Max Verstappen
2. Oscar Piastri
3. Lando Norris
Max Verstappen stunt: hij sloeg aan het einde van Q3 toe! De Nederlander schoot met een fenomenale ronde naar de eerste tijd, terwijl Lando Norris en Lewis Hamilton hun kansen lieten liggen na kleine foutjes. Oscar Piastri start als tweede, voor Lando Norris, en George Russell. Hamilton en Charles Leclerc staan met twee tienden achterstand pas op de derde startrij, voor Kimi Antonelli....lees verder

Norris wint regentombola op Silverstone
De Grand Prix van Groot-Brittannië op Silverstone bleek een spectaculaire te worden, waarbij de regen een dominante rol speelde. Uiteindelijk wist Lando Norris de race te winnen, en Oscar Piastri en Nico Hulkenberg gingen mee naar het podium. Voor Hulkenberg was het zijn allereerste podium uit zijn F1 carrière.
Voorafgaand aan de GP van Groot-Brittannië had het deze voormiddag al geregend in Silverstone en ook toen de wagens richting de startgrid mochten rijden regende het wat. Een logische keuze dus om de wagens op intermediates richting de startgrid te rijden. Het zag er dan ook naar uit dat we een start op een natte baan zouden krijgen. De festiviteiten voorafgaand aan de race vonden alvast plaats met de paraplu in de hand. Tijdens de formatieronde zagen we al heel wat droge stukken op het circuit van Silverstone. De vraag was dan ook wanneer de rijders zouden overschakelen van intemediates naar slicks.
Niet bijzonder lang bleek het antwoord want verschillende rijders kwamen na de formatieronde binnen om de intermediates in te ruilen voor slicks. Geen Charles Leclerc en George Russell daardoor op de startgrid want beide heren vertrokken vanuit de pitlane op slicks. Enkele lege plaatsen dus op de startgrid en Max Verstappen kende een goede start, al had hij wel wat moeite om Oscar Piastri af te houden richting de eerste bocht. Wat verderop kwam het tot contact tussen Esteban Ocon en Liam Lawson, Lawson zijn race zat erop en we kregen meteen een virtuele safety car.
Toen de virtuele safety car voorbij was kregen we meteen opnieuw een stevige schuiver van Bortoleto die daardoor in de grindbak terecht kwam. Bortoleto kon echter wel opnieuw wegrijden. Even later zat de race van Bortoleto er dan toch op en opnieuw kregen we een nieuwe virtuele safety car. Ja inderdaad, het werd een bijzonder onvoorspelbare en spectaculaire race in Silverstone.
Eenmaal we opnieuw aan het racen waren ging Oscar Piastri stevig jagen op Max Verstappen. Piastri was duidelijk sneller dan Verstappen. In ronde acht ging Oscar Piastri voorbij aan Max Verstappen, dit tot dolle vreugde van het thuispubliek. Ondanks het feit dat Piastri een Australië was kon hij duidelijk op de steun van de Britse fans rekenen, hij is immers de teamgenoot van Lando Norris en rijdt voor een Brits team.
Tegen ronde 13 begon het opnieuw harder te regenen, tijd voor de rijders om van banden te wisselen. Vooral de leiders van de race moesten echter nog minstens een halve ronde op hun oude intermediates door de hevige regen rijden. Lando Norris ging in de hevige regen voorbij aan Max Verstappen, opnieuw dolle vreugde bij het Britse thuispubliek. Piastri, Verstappen en Norris kwamen uiteraard binnen voor een bandenwissel maar bij Lando Norris kwam de band links vooraan moeilijk van de wagen. Daardoor verloor Norris de tweede positie opnieuw aan Verstappen.
De safety car kwam vervolgens op de baan omdat de omstandigheden te moeilijk waren. Er viel zoveel regen dat het extreem glad was en bovendien was de zichtbaarheid voor de rijders bijzonder slecht. Wanneer de safety car dan van de baan ging kregen we al bijna meteen opnieuw de safety car op de baan. Isack Hadjar reed immers achteraan in op Kimi Antonelli en crashte vervolgens in de TecPro-barriers.
Toen de safety car opnieuw van de baan ging kregen we een erg vreemde start. Occar Piastri hield plots in, waardoor Verstappen voor Piastri kwam te rijden. Het zorgde ervoor dat de stewards het incident onderzochten. Wanneer er dan toch herstart werd ging Piastri op een goed moment opnieuw op het gas en vervolgens verloor Max Verstappen in een bocht de controle over de wagen en spinde hij. Verstappen belandde net naast de baan, verloor heel wat plaatsen, maar kwam gelukkig dus niet in de vangrails terecht. Verstappen kon zijn race verder zetten maar mocht van in het middenveld een ‘mini-inhaalrace’ proberen aanvatten. Voor het plots remmen voorafgaand aan de herstart na de safety car-fase kreeg Oscar Piastri een tijdstraf van tien seconden. Daardoor leed Lando Norris dus virtueel aan de leiding van de race.
Silverstone is één van de favoriete circuits van Lewis Hamilton en hij presteert er meestal bijzonder goed. De voorbije elf Britse GP’s stond Hamilton steeds op het podium en ook nu wou hij duidelijk richting het podium rijden. Zijn eerste slachtoffer was Pierre Gasly. Lance Stroll reed ondertussen op de derde plaats, virtueel dus op het podium, maar Stroll werd bedreigd door Nico Hulkenberg. Hulkenberg beet zijn tanden figuurlijk stuk op Lance Stroll maar na enkele ronden kreeg Nico Hulkenberg de hulp van DRS dat eindelijk opnieuw werd geactiveerd. Hulkenberg kon daardoor eindelijk voorbij aan Lance Stroll. Zou Nico Hulkenberg, die van op P19 aan de race was begonnen, eindelijk zijn allereerste F1-podium behalen? Lewis Hamilton hoopte daar nog een stokje voor te steken.
In ronde 39 kwam George Russell binnen om zijn intermediates in te wisselen voor slicks. Een gokje van Russell en Mercedes, zou het net te vroeg zijn voor droogweerbanden of toch niet? Bij het opnieuw op de baan komen ging George Russell meteen naast de baan. Nadien werd de baan toch iets droger en de overige rijders volgden zijn voorbeeld. Ook de andere rijders ondervonden tijdens hun eerste rondje na het verlaten van de pitlane heel wat moeilijkheden om de wagen op de baan te houden.
Toen Oscar Piastri binnen kwam voor zijn bandenwissel moest hij eerst zijn tijdstraf van tien seconden ondergaan. Daarmee kwam Lando Norris dus aan de leiding, voor Oscar Piastri en Nico Hulkenberg die nog steeds op weg leek naar zijn allereerste podiumplaats. Max Verstappen, die op de zesde plaats reed, deed ondertussen nog maar eens over de boordradio uitvoerig zijn beklag over zijn wagen. Lando Norris leek ondertussen onbedreigd richting de overwinning te rijden, Oscar Piastri kreeg te horen dat er geen teamorders zouden gegeven worden. Logisch want Piastri reed op meer dan zes seconden van Lando Norris.
Nico Hulkenberg was ondertussen onderweg naar zijn allereerste F1-podium. De Duitser kon het zelf niet geloven maar het gebeurde wel degelijk. Hulkenberg mocht samen met Lando Norris en Oscar Piastri mee op het podium. Dolle vreugde bij Lando Norris voor zijn overwinning maar de derde plaats en dus een podiumplaats voor Nico Hulkenberg zorgde voor dolle taferelen en enorm veel vreugde bij het Stake F1 team. Max Verstappen eindigde de race uiteindelijk als vijfde en beperkte zo ondanks zijn schuiver toch enigszins de schade.