Formule1start
Formule1 - Formule1start
 

Race 3

GP van Australië 2023

 

FORMULA 1 ROLEX AUSTRALIAN GRAND PRIX 2023

31 Mrt 2023
03:30 -04:30 Eerste vrije training
07:00 -08:00 Tweede vrije training
01 Apr 2023
03:30 -04:30 Derde vrije training
07:00 -08:00 Kwalificatie
02 Apr 2023
07:00 Race

 

Race: Grand Prix van Australië
Actieve jaren: 1985-2019, 2022-2023
Aantal races: 36

Laatste 5 winnaars:
2022: C. Leclerc - Ferrari
2019: V. Bottas - Mercedes
2018: S. Vettel - Ferrari
2017: S. Vettel - Ferrari
2016: N. Rosberg - Mercedes

 

 

 

Voorbeschouwing

De Grand Prix van Australië is een Formule 1-wedstrijd die wordt gereden op het Albert Park Circuit in Melbourne. Het is sinds 2011 de eerste wedstrijd van het Formule 1-kampioenschap. Uitzondering hierop is 2021. In dat jaar is de race vanwege de coronapandemie verplaatst naar het najaar en is de GP van Bahrein de eerste wedstrijd van het seizoen. Datzelfde geldt ook voor 2022 en 2023. In aanloop naar deze editie van de Australische Grand Prix heeft de organisatie enkele aanpassingen doorgevoerd aan de lay-out, waardoor het inhalen vergemakkelijkt moet worden. Het Melbourne Grand Prix Circuit eert verschillende Formule 1-kampioenen: naar zowel Jack Brabham, Alain Prost, Ayrton Senna als Niki Lauda is een bocht genoemd.

Australië is het kleinste continent, en door sommigen ook beschouwd als het grootste eiland op onze aardbol. In Melbourne, de op één na grootste stad van het land, ligt het circuit Albert Park. Hier vind de derde race van het seizoen plaats. Opvallend is dat we de afgelopen jaren verschillende winnaars hebben gehad, al was het wel telkens Mercedes of Ferrari. De winnaars hadden één belangrijke overeenkomst, namelijk dat zij op de rechte stukken van het circuit enorm snel waren. En dat lijkt dit jaar, gezien de eerste twee races, bij Red Bull Racing het geval! Al moet wel worden vermeld dat Red Bull op dit circuit voor het laatst in 2011 de winst wist te pakken. Max Verstappen wordt alom gezien als de grote favoriet in de Grand Prix van Australië. Red Bull heeft last van een betrouwbaarheidsprobleem met de auto. Het betreft de versnellingsbak en de aandrijfas. Verstappen en zijn teamgenoot Sergio Perez gaan ervan uit dat deze problemen voor komend weekeind zijn opgelost. Met Perez hebben we dan ook meteen een grote concurrent van Verstappen genoemd. De algemene opinie is dat de strijd om de zege in ‘Down Under’ tussen deze twee zal gaan. Toch is enig voorzichtigheid geboden met deze voorspelling. Aston Martin loert, en dan met name Fernando Alonso, op foutjes van de Red Bull coureurs. Maar ook hier denken wij dat de strijd van Aston Martin zal gaan om de derde plaats. Zij gaan strijden met Mercedes en Ferrari om het laatste treetje op het podium. De concurrerende renstallen van Red Bull hopen de schade aan het begin van het seizoen beperkt te houden. Stiekem hopen zij terug te kunnen slaan in de tweede seizoenshelft, want zij kunnen hun aerodynamicapakket beter aanpassen dan Red Bull. Immers heeft Red Bull minder windtunneltijd dan de andere F1 teams. De tijd zal het leren!

 

2022

De Australische Grand Prix is gewonnen door Charles Leclerc. Hij wist in Melbourne Sergio Perez achter zich te houden, hij kwam als tweede over de streep. Achter dit duo kwam George Russell als derde over de streep. Max Verstappen viel in de 39ste ronde stil met een brandstoflek. Verstappen is al twee van de drie race uitgevallen met technische problemen. Mercedes coureur Lewis Hamilton eindigde de race als vierde voor de beide McLarens van Lando Norris en thuisrijder Daniel Ricciardo. Esteban Ocon kwam in de Alpine als zevende over de finish. Valteri Bottas passerde de eindstreep als achtste voor Pierre Gasly. Het laatste puntje was voor Alexander Albon, die daarmee het eerste puntje scoorde voor de renstal van Williams dit seizoen.

 
Australie 2023

De race

Max Verstappen won zijn eerste race in Spanje in het jaar 2016. Een geweldige prestatie aangezien het zijn eerst race was voor Red Bull. Toch had Max het geluk aan zijn zijde omdat de aan kop rijdende Mercedes coureurs Hamilton en Rosberg elkaar geen millimeter gunde en daardoor reden ze elkaar uit de race. Dit voorbeeld zet ik neer omdat de F1 onberekenbaar is. Er zijn talloze voorbeelden te noemen waarin coureurs hun race en zelfs hun Kampioenschap verloren door interne of externe factoren. Ik schrijf  dit in de hoop dat Perez en Verstappen het niet zover laten komen. Zoals het er nu voorstaat is Red Bull oppermachtig en favoriet voor de zege in Australië. Verstappen zal zijn teamgenoot graag voor willen blijven, en die kans is groot te noemen. De andere ereplaats wil Ferrari graag opeisen, ze nemen dan ook updates mee naar Melbourne. Alonso ziet het ook wel zitten met de Aston Martin. Hij werd twee keer derde en wil ook nu zeker voor het podium gaan. Bij Mercedes eindigde George Russel beide voorgaande races voor Lewis Hamilton. Russel gaat goed en is zeker een grote concurrent voor Ferrari en Aston Martin. Met Hamilton weet je het nooit, en hij kan zomaar mopperend en wel een prima race neer zetten. Dit alles , naar verwachting, ver achter de beide Red Bulls. De overige teams hopen aan te haken en zeggen allemaal dat ze het gevoel hebben dat het mogelijk is. Of dat in Australië zal gaan gebeuren betwijfel ik. Onze tweede Nederlander in de Formule 1 dit jaar moet nog wennen. Twee races finishte Nyck de Vries op de veertiende plaats. Zijn teamgenoot Yuki Tsunoda is zijn target. De Vries moet dichterbij komen bij de Japanner, en het liefst hem aftroeven. AlphaTauri is niet de snelste wagen op de baan, maar De Vries weet dat alles dicht bij elkaar zit. Een plaats in de top tien in deze race zal voelen als een overwinning voor Nyck. We gaan duimen voor hem. De race start zondagochtend om 7.00 uur in de ochtend Nederlandse tijd. Vroeg uit de veren en kijken of we een mooie race krijgen voorgeschoteld.  Hoe dan ook, ik wens jullie een mooie GP van Australië toe.

 

 
Verstappen VT1 Australlie

VT1

De eerste vrije training op het circuit van Albert Park in Melbourne zit er al weer op. In Australië werd de snelste tijd van de sessie genoteerd door Max Verstappen. Achter hem ging de tweede tijd naar Lewis Hamilton en werd de derde tijd gereden door Sergio Perez. Fernando Alonso eindigde als viierde voor de beide Ferrari coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz. Nyck de Vries eindigde VT1 als veertiende.

 
Alonso VT2 Australie

VT2

Fernando Alonso sluit de tweede vrije training in Australië af als snelste. Charles Leclerc sloot aan op P2 en Max Verstappen maakte de top drie compleet. Na ongeveer een kwartier begon het te miezeren in Melbourne, wat in de eerste instantie geen probleem leek te zijn, maar later begon het toch vrij hevig te regenen. De teams hebben niet veel data kunnen vergaren in deze natte training, dus staat er nog veel werk voor de boeg voor de zaterdagochtend....lees verder

 
Verstappen VT3 Australie

VT3

De laatste vrije training van het Australische raceweekend zit er ook weer op. Op het circuit van Albert Park in Melbourne werd de snelste tijd genoteerd door onxe landgenoot Max Verstappen. Achter hem prijkte de naam van Fernando Alonso als tweede op de tijdenlijst. De top drie werd in deze sessie compleet gemaakt door Esteban Ocon....lees verder

 

 

MAX VERSTAPPEN OP POLE

1. Max Verstappen
2. George Russel
3. Lewis Hamilton

De polesitter voor de Australische Grand Prix is bekend. Op het circuit van Albert Park in de metropool Melbourne werd de snelste tijd in de kwalificatie gereden door Max Verstappen. Achter hem werd de tweede tijd genoteerd door George Russell. De top drie werd compleet gemaakt door Lewis Hamilton. Sergio Perez plaatste zijn bolide in Q1 in de grindbak en start zondag als laatste....lees verder

 

 

 

Startopstelling GP van Australie

 

 
Verstappen winnaar GP van Australie

Verstappen wint chaotische GP

Max Verstappen heeft een erg incidentrijke GP van Australië gewonnen. De race werd gekenmerkt door verschillende incidenten en crashes. Lewis Hamilton en Fernando Alonso vervolledigden het podium waardoor er maar liefst elf wereldtitels op het podium stonden.

Max Verstappen startte van op de pole maar George Russell kon van op P2 meteen naast Verstappen de binnenkant van de bocht nemen en Verstappen voorbijgaan. De Nederlander moest breed door de eerste bocht waardoor Hamilton in de volgende haakse bocht Verstappen eveneens onder druk kon zetten en hem eveneens passeren. Mercedes op één en twee na de eerste ronde.

Charles Leclerc kende ook een goede start maar met twee Aston Martins moest Leclerc de buitenkant van de bocht nemen. Daarbij stuurde Leclerc iets te vroeg in en raakte hij Lance Stroll die ingesloten zat tussen Alonso en Leclerc. Leclerc in de grindbak, opgave voor de Monegask en meteen de safety car op de baan.

Bij de herstart bleef Russell probleemloos aan de leiding voor Hamilton en Verstappen. Hamilton moest stevig weerwerk bieden tegenover Verstappen. n ronde 7 verloor Alex Albon, die met de Williams mooi in de punten reed, de controle over zijn wagen en crashte hij in de muur. Albon schoof terug op de baan en Nico Hulkenberg kon de Williams F1-bolide maar nipt ontwijken.

We kregen eerst een safety car, waardoor onder andere raceleider George Russell en Carlos Sainz de pitlane inreden voor een bandenwissel. Meteen daarna kregen we een rode vlag waardoor ze hun voordeel kwijt waren. De rest mocht immers een ‘gratis’ bandenwissel doen. Na de rode vlag kregen we een staande herstart maar bij het achter de safety car rijden richting de startgrid reden bijna enkele wagens tegen elkaar.

Bij de herstart bleef Lewis Hamilton aan de leiding voor Max Verstappen, Pierre Gasly schoof op naar de vierde plaats. Iedereen verwachtte vervolgens een titanenstrijd tussen Hamilton en Verstappen maar enkele ronden na de herstart vloog Verstappen erg makkelijk voorbij aan Hamilton. Verstappen eenvoudig aan de leiding, voor Hamilton en Alonso. 

George Russell en Carlos Sainz begonnen na hun ‘slechte getimede’ pitstop aan een moeilijke inhaalrace. Allebei wonnen ze geleidelijk aan opnieuw posities. Sergio Perez, die eveneens toen gestopt was, moest eveneens zijn inhaalrace proberen verder zetten. In ronde 18 zat de race van de ongelukkige George Russell erop. Na de pech van het verliezen van de leiding in de race, vatte deze keer zijn Mercedes F1-bolide vuur. Opgave voor Russell en veel ontgoocheling en frustraties uiteraard.

Russell parkeerde zijn Mercedes F1-bolide aan de uitgang van de pitlane en dat zorgde voor een virtuele safety car. Na de virtuele safety car zagen we Alonso aan de leiding, gevolgd door Lewis Hamilton en Alonso die leek te naderen op Hamilton. Sergio Perez zette zijn inhaalrace verder, al verliep die iets moeizamer dan verwacht. Het was een kwestie van de banden goed te managen, iets dat de Mexicaan normaal erg goed kan.

Wat meer naar voor zagen we een mooie strijd om de vierde plaats met Pierre Gasly in de Alpine, voor Carlos Sainz en Lance Stroll. Sainz zat wat gewrongen tussen beide heren maar slaagde er na verschillende ronden toch in om Gasly te passeren. Carlos Sainz op P4 maar echt wegrijden van Gasly kon de Spanjaard vervolgens niet.

In ronde 32 reed Fernando Alonso op iets meer dan een seconde van Lewis Hamilton. Het leek de voorbode van een mooi gevecht tussen beide heren. Gasly probeerde ondertussen de aansluiting bij Carlos Sainz te behouden. We leken ons op te gaan maken voor een spannend slot waarbij veel zou afhangen van hoe goed iedereen zorg had gedragen voor zijn banden.

Max Verstappen controleerde ondertussen vooraan de race, met nog zestien ronden te gaan had hij meer dan tien seconden voorsprong op Lewis Hamilton. Sergio Perez bleef ondertussen zijn inhaalrace stevig verder zetten. Hij schoof op naar de zevende plaats in de race. Als ‘bandenfluisteraar’ weet hij als geen ander zorg te dragen voor zijn banden en dat kan hem tijdens het slot van de race nog veel opleveren.

Tien ronden voor het einde van de race verremde Max Verstappen zich in de laatste bochtencombinatie voor het opkomen van het rechte stuk van start-finish. Verstappen verloor zo’n vier seconden maar bleef wel comfortabel aan de leiding van de race. In ronde 52 zagen we Lando Norris met een mooi manoeuvre voorbij gaan aan Nico Hulkenberg.

In ronde 54 kregen we plots een safety car en vervolgens een rode vlag nadat Kevin Magnussen tegen de muur reed en zijn haas F1-bolide met drie banden langs de kant van de baan moest parkeren. Max Verstappen schreeuwde zijn ongeloof uit dat er een rode vlag was. Er lagen inderdaad wel redelijk wat brokstukken op de baan en anders zou de race onder de safety car uitgereden worden. Vroeger zou dat gebeurd zijn maar nadat in Monza vorig jaar de race achter de safety car werd beëindigd kwam er veel kritiek, het gevolg is nu dus een rode vlag.

Bij een herstart was alles nog mogelijk en met Verstappen, Hamilton en Alonso op de eerste drie plaatsen kon een herstart voor spektakel zorgen. We kregen een zenuwachtige herstart met veel chaos en aanrijdingen. Carlos Sainz tikte Fernando Alonso aan en vervolgens zagen we ook verderop in het rijdersveld heel wat aanrijdingen. Onder andere teamgenoten Pierre Gasly en Esteban Ocon knalden tegen elkaar en tegen de muur. Verschillende wagens moesten opgeven.

We kregen na lang wachten uiteindelijk een herstart waarbij de oorspronkelijke posities van de vorige herstart worden ingenomen, maar dan zonder uiteraard de wagens die zijn uitgevallen. Carlos Sainz kreeg voor zijn aanrijding met Fernando Alonso een tijdstraf van vijf seconden. De Spanjaard schreeuwde zijn ongeloof uit want we kregen een ‘rollende herstart’ achter de safety car waarbij er niet mag ingehaald worden tijdens de laatste ronde die dus achter de safety car werd afgelegd.

Max Verstappen wint dus de GP van Australië, voor Lewis Hamilton en Fernando Alonso die het podium vervolledigden. Daarmee kregen we maar liefst elf wereldtitels op het podium! Carlos Sainz viel door zijn tijdstraf uit de punten.

Met dank aan F1journaal.be