Formule1start
 

 

 

 

Race Info:

14 Mrt 2025
02:30 -03:30 Eerste vrije training
06:00 -07:00 Tweede vrije training
15 Mrt 2025
02:30 -03:30 Derde vrije training
06:00 -07:00 Kwalificatie
16 Mrt 2025
05:00 Race

 

Race 2025: Formula 1 Louis Vuitton Australian Grand Prix
Actieve jaren: 1985-2019, 2022-2025
Aantal races: 38
Contract: t/m 2037

Laatste 5 winnaars:
2024: C. Sainz - Ferrari
2023: M. Verstappen -- Red Bull
2022: C. Leclerc - Ferrari
2019: V. Bottas - Mercedes
2018: S. Vettel - Ferrari

   
 

Inleiding

De Grand Prix van Australië is een Formule 1 wedstrijd die wordt gereden op het Albert Park Circuit in Melbourne. Het was van 2011 tot en met 2019 de eerste wedstrijd van het Formule 1 seizoen. Dit jaar mag het circuit de openingsrace 2025 weer eens organiseren. De Australische Grand Prix werd voor het eerst gehouden in 1928. Het evenement vond op verschillende plaatsen in Australië plaats, totdat het in 1985 deel ging uitmaken van het Formule 1 kampioenschap. Tot en met 1995 werd de Australische Grand Prix op het Stratencircuit van Adelaide verreden. In 1996 verhuisde het evenement naar het Albert Park Street Circuit in Melbourne. Michael Schumacher is met vier overwinningen de recordhouder van deze Grand Prix. Max Verstappen wist deze Grand Prix 1 keer te winnen.

 

Vorig jaar

Carlos Sainz won de GP van Australië in 2024, Charles Leclerc finishte als tweede en maakte er zo een dubbeloverwinning voor Ferrari van. Lando Norris eindigde als derde. Max Verstappen moest al in het begin van de race opgeven met een rem probleem. Oscar Piastri moest genoegen nemen met de vierde plek, Sergio Pérez finishte als vijfde en Fernando Alonso werd zesde. Lance Stroll klom door een zware crash van George Russell op naar de zevende plek en Yuki Tsunoda kreeg de achtste plek in de schoot geworpen. Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen gingen er met de negende en tiende plek vandoor. Lewis Hamilton viel uit tijdens de race. Alonso werd na de race teruggezet door een penalty van 20 seconden van plaats zes naar acht, hij werd gezien als de veroorzaker van de crash van Russel. Stroll en Tsunoda schoven hierdoor een plekje op.

 
GP van Australië

Komend weekend

In Australië werden de eerste 11 races gehouden in Adelaide aan de zuidkust van het land, daarna verhuisde de Formule 1 nog zuidelijker naar Melbourne waar 27 races zijn gehouden. In die laatste stad gaan we van start voor het 76ste seizoen in de Formule 1. Tien teams met elk twee coureurs verschijnen er aan de start om uiteindelijk te eindigen met race nummer 24 in Abu Dhabi. Afgelopen jaar werden Max Verstappen bij de coureurs en McLaren bij de constructeurs wereldkampioen. Zij moeten hun titel gaan verdedigen in een, naar verwachting, het meest onvoorspelbare seizoen sinds jaren. Kanshebber voor de wereldtitel Lando Norris kijkt vooruit: "Ik denk dat McLaren beter uit de startblokken zal komen dan een jaar geleden. Het zal verder gelijk op gaan met Ferrari, Mercedes en Red Bull, is mijn inschatting. Het worden stevige duels, maar daar verheugen we ons allemaal op”, aldus de McLaren coureur. De drie testdagen eind februari in Bahrein gaven niet echt een uitsluitsel welk team nu vooraan zal staan in Australië. Hoewel gezegd moet worden dat McLaren een sterke indruk maakte tijdens de tests. Red Bull daarentegen liet een matige indruk achter in Bahrein, en Verstappen oogde niet echt heel tevreden. De vrije trainingen komend weekend kunnen ons wellicht wijzer maken wat betreft de krachtsverhoudingen. En zelfs dan nog weten we niet alles wat betreft de kwalificatie en het verloop van de eerste race dit jaar. De analisten wereldwijd komen met hun verwachtingen, maar zoals je kan raden lopen deze nu al behoorlijk uiteen. Het seizoen 2025 is gepland als het laatste jaar waarin de hybride motor wordt gebruikt die in 2014 in gebruik werd genomen. Dit zal ook het laatste jaar zijn van de generatie auto's die in 2022 werd geïntroduceerd en het laatste jaar van de DRS dat in 2011 werd geïntroduceerd. De vraag is nu al, wie wil nog veel investeren in de huidige bolide die aan het einde van dit jaar in het museum of op de schroothoop terecht komt. De meesten ‘kenners’ denken dan ook dat het team die vanaf het begin van het seizoen het beste presteert, uiteindelijk de beide kampioenschappen zal binnen halen. Ik persoonlijk denk dat die kenners er wel eens naast kunnen zitten. De Formule 1 gaat, en dat hoop ik echt, één van de spannendste jaren sinds tijden tegemoet. En dan bedoel ik dat er meerdere teams en coureurs tot het allerlaatste moment strijden om de titel. Mocht dat niet zo zijn, dan zal deze voorbeschouwing zich in het verloop van het seizoen zichzelf vernietigen. Hoe dan ook, ik wens jullie een mooie Grand Prix van Australië toe.

 

 

Het F1 seizoen 2025 is opnieuw begonnen. In de eerste vrije training voor de Grand Prix van Australië heeft Lando Norris in zijn McLaren vrijdag de snelste tijd genoteerd. Ook Max Verstappen kwam goed voor de dag. De viervoudig wereldkampioen van Red Bull sloot een voor hem probleemloze sessie af met de vijfde tijd, achter respectievelijk Lando Norris, Carlos Sainz, Charles Leclerc en Oscar Piastri. VT1 werd tweemaal onderbroken door een rode vlag, éénmaal vanwege een stevige crash van rookie Oliver Bearman....lees verder.

 

Charles Leclerc heeft tijdens de tweede vrije training in Australië de snelste tijd op de klokken weten te zetten. Leclerc was een tiende sneller dan McLaren coureurs Oscar Piastri en Lando Norris. Voor Max Verstappen liep de sessie niet bepaald op rolletjes. Verstappen had veel onbalans in de RB21 en kwam niet verder dan P7. In de slotfase van de training was het tijd voor de racesimulaties, maar ook daar maakte Red Bull niet de sterkste indruk. Zowel McLaren als Ferrari lijkt wat sneller te zijn dan de Nederlander....lees verder

 

In de derde vrije training op het circuit van Albert Park werd de snelste tijd genoteerd door Oscar Piastri. De tweede tijd ging in deze sessie naar George Russell, terwijl de top drie compleet werd gemaakt door Max Verstappen. Oliver Bearman belande net als in VT1 in de grindbak, twee incidenten in drie sessies, het was een pijnlijk moment. Liam Lawson zette geen tijd neer voor Red Bull, hij klaagde over een gebrek aan vermogen. De Red Bull monteurs hadden hier hun handen vol aan....lees verder

 

 

LANDO NORRIS OP POLE

1. Lando Norris
2. Oscar Piastri
     3. Max Verstappen

Lando Norris heeft poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Australië. De McLaren-coureur troefde Oscar Piastri en Max Verstappen af in een spannende kwalificatie. George Russell en de verrassende Tsunoda completeerden de top vijf. Liam Lawson kon na Q1 gaan douchen, net als Mercedes coureur Kimi Antonelli....lees verder

 

 

 

 

Norris wint in Australische chaos

Lando Norris heeft de eerste Grand Prix van 2025 op zijn naam geschreven. De McLaren-coureur moest er wel hard voor werken onder wisselende weersomstandigheden. Uiteindelijk finishte Max Verstappen als tweede, terwijl Oscar Piastri zijn kansen op een podium vergooide met een spin tijdens een late regenbui. Verstappen kwam slechts enkele tienden tekort op Norris. George Russell greep het laatste podiumplekje voor Alexander Albon en Kimi Antonelli.

Na een droge kwalificatie waarin beide McLarens zich op de eerste startrij kwalificeerden met Lando Norris op de pole voor Oscar Piastri was het uitkijken wat Max Verstappen van op de derde plaats zou kunnen. We kregen immers een regenrace en een start op een natte baan. Regen, heel wat rookies op de startgrid en nieuwe wagens die voor de eerste keer in de regen moeten rijden, dat is daar immers een ideale mix voor. 

Tijdens de formatieronde kregen we al meteen een eerste crash want Isack Hadjar verloor in de eerste bochtencombinatie de controle over zijn wagen. De start van de race werd dan ook uitgesteld. Hadjar werd in de paddock getroost door de vader van Lewis Hamilton. Met een kwartier vertraging kregen we dan toch de start van de race. Lando Norris bleef aan de leiding van de race, voor Oscar Piastri die moest verdedigen tegenover een goed gestarte Max Verstappen. Verstappen schoof op naar de tweede plaats, Piastri viel terug naar de derde plaats.Wat verderop zagen we ook Charles Leclerc een erg goede start maken, Leclerc won enkele posities en schoof op naar de vijfde plaats.

Jack Doohan verloor even later de controle over zijn wagen, Doohan zijn race zat erop en we kregen de safety car op de baan. Ook achter de safety car bleef het echter figuurlijk ‘rijden op eieren’. In de laatste bocht van het circuit verloor Carlos Sainz de controle over zijn wagen en crashte hij, ook zijn race zat erop. Daarmee was hij de derde racewinnaar op rij in Australië die het jaar daarna moest opgeven.

We kregen na enkele ronden achter de safety car een ‘rollende start’. Daarbij bleef Lando Norris aan de leiding voor Max Verstappen, Oscar Piastri op zijn beurt kon Verstappen niet echt bedreigen. Vooral op de baan blijven was de boodschap, zeker tijdens deze beginfase van de race en de eerste race van het seizoen. Het was ook een kwestie van zo goed mogelijk de wagens op de ideale rijlijn te houden, daar droogde het circuit immers op terwijl het naast die ideale rijlijn duidelijk een heel stuk natter lag.

De intermediates niet te laten oververhitten was ook belangrijk, dit om de levensduur van de banden zo lang mogelijk te houden. Raceleider Lando Norris probeerde zijn intermediates al na enkele ronden af te koelen door op het rechte stuk langs start-finish een alternatieve rijlijn te hanteren. Kimi Antonelli ging voorbij aan Nico Hulkenberg maar kort daarna spinde hij omdat hij te fel over het gras was gereden. Antonelli hield de wagen net uit de muur en moest even later opnieuw voorbij gaan aan Hulkenberg.

Vijftien ronden ver in de race zagen we Lando Norris, Max Verstappen en Oscar Piastri redelijk dicht bij elkaar rijden zonder elkaar echt aan te vallen. Twee ronden later zagen we Max Verstappen echter plots meer dan twee seconden achter Lando Norris rijden. Even later volgde echter ook nog een foutje van Verstappen die bij het aanremmen voor een bocht een beetje rechtdoor ging en daarvan profiteerde Oscar Piastri meteen om voorbij te gaan aan Verstappen.

Liam Lawson zagen we in de andere Red Bull dan weer een plaats goedmaken na een risicovol inhaalmanoeuvre op Esteban Ocon. Lawson slaagde er echter in de wagen onder controle te houden en applaus volgde van op de tribunes. Vooraan zagen we beide McLarens ondertussen stevig wegrijden van Max Verstappen, ze reden allebei een verschroeiend hard tempo dat Verstappen duidelijk niet kon volgen. Charles Leclerc had ondertussen last van te veel water in zijn cockpit en daar reageerde zijn race-engineer op met ‘legendarische woorden’.

Lewis Hamilton reed ondertussen al ronden lang achter Alex Albon in de Williams. Voor Hamilton, die normaal zeer goed is in de regen, was het duidelijk nog zoeken naar het juiste gevoel in de wagen. Ook aan de radioboodschappen van zijn race-engineer had hij ‘weinig boodschap’. Vooraan zagen we Oscar Piastri naderen op Lando Norris. Beide McLaren hadden ondertussen een voorsprong van zo’n 15 seconden op Max Verstappen. Voor McLaren was het een kwestie van beide wagens veilig aan de finish krijgen en maximaal punten scoren, daarom kreeg Piastri te horen dat hij achter Norris moest blijven.

Piastri ging even iets te breed in een bocht waardoor er grind op de kerbstones kwam te liggen. Toeval of niet, net in dezelfde bocht crashte Fernando Alonso even later en kregen we de safety car op de baan. Weg de grote voorsprong van beide McLarens en al de wagens die de pitlane binnen kwamen. Bijna alle wagens kwamen binnen voor droogwberbanden. Een risico want naast de ideale rijlijn lag het nog nat en er was uiteraard ook nog kans op regen. Achter de safety car leek de twijfel bij Lando Norris toe te slaan. Vooral omwille van de wisselend weersomstandigheden was er twijfel over wanneer er al dan niet eventueel teruggekeerd zou worden van clicks naar intermediates. 

Tijdens de safety car kregen we een ‘momentje’ tussen Max Verstappen en Oliver Bearman die na een pitstop uit de pitlane kwam gereden. Op droogweerbanden reden de McLarens na de herstart weg van Verstappen. Amper twee ronden verder begon de voorspelde regen uit lucht te vallen en dat zorgde voor heel wat schuivers. Beide McLarens gingen door de grindbak en ook Max Verstappen ondervond moeite om op de baan te blijven.  Piastri leek vast te komen te zitten in het gras maar uiteindelijk slaagde de Australiër er tot vreugde van het thuispubliek toch in om opnieuw weg te rijden. We kregen spektakel want verschillende rijders gingen naast de baan en opnieuw kregen we de safety car op de baan.

De wagens opnieuw binnen om over te schakelen op intermediates. Lando Norris bleef uiteindelijk aan de leiding van de race, al reed Lewis Hamilton kort wel aan de leiding van de race omdat ze bij Ferrari beide wagens iets te lang op de baan lieten. Bij de herstart bleef Lando Norris aan de leiding voor Max Verstappen. Charles Leclerc op zijn beurt kende een goede en aandachtige herstart waarbij hij meteen voorbij ging aan Lewis Hamilton. 

We kregen nog een superspannend slot van de race waarin Max Verstappen kwam aansluiten bij Lando Norris en de Brit tijdens de laatste twee ronden nog stevig onder druk zette. Ondanks de hulp van DRS geraakte Verstappen echter niet meer voorbij aan Norris. Piastri haalde Lewis Hamilton tijdens het slot nog in en dat met een gewaagd inhaalmanoeuvre. Lando Norris mocht zo dus aan het einde van een incidentrijke en spectaculaire GP van Australië zegevieren, voor Max Verstappen en George Russell die het podium vervolledigde. Feestje dus bij McLaren maar eigenlijk hadden ze op de plaatsen één en twee moeten finishen. Oscar Piastri moest na zijn schuiver echter tevreden zijn met de negende plaats.

Met dank aan F1journaal.be