Veranderingen bij de coureurs in 2023
Van team/functie veranderd
Fernando Alonso: Alpine → Aston Martin
Pierre Gasly: AlphaTauri → Alpine
Daniel Ricciardo: McLaren → Red Bull Racing (test- en reservecoureur)
Nieuw/teruggekeerd in de Formule 1
Oscar Piastri: Alpine (reservecoureur) → McLaren
Nyck de Vries: Formule E (Mercedes-Benz EQ) → AlphaTauri
Logan Sargeant: Formule 2 (Carlin) → Williams
Nico Hülkenberg: Aston Martin (reservecoureur) → Haas
Uit de Formule 1
Sebastian Vettel: Aston Martin → carrière beëindigd
Nicholas Latifi: Williams → geen contract voor 2023
Mick Schumacher: Haas → geen contract voor 2023
Technisch reglement
Nadat er gedurende het seizoen 2022 vaak porpoising-problemen zijn voorgekomen, stelt de FIA voor om wijzigingen in het reglement aan te brengen om excessieve porpoising te beperken. De vloerhoogte boven het wegdek wordt 15 mm hoger en de achterzijde van de diffuser wordt ook verhoogd, met een nog te bepalen verandering in hoogte. De stijfheid van de diffuserrand wordt verhoogd en een extra sensor wordt verplicht gesteld om het fenomeen porpoising beter in de gaten te houden. De zijdelingse vloerafbuigingstesten zullen ook strenger worden.
Naar aanleiding van het ongeluk van Zhou Guanyu tijdens de GP van Groot-Brittannië in 2022, zal er nu een afgeronde bovenkant op de rolbeugel vereist zijn, waardoor de kans kleiner wordt dat deze tijdens een ongeval in de grond graaft; er zal een wijziging worden doorgevoerd om te zorgen voor een minimale hoogte voor het aangrijpingspunt van de homologatietest; er komt een nieuwe fysieke homologatietest waarbij de belasting de rolbeugel in voorwaartse richting duwt; er komt een definitie van nieuwe tests, uit te voeren door berekening.
Sportief reglement
Met de bedoeling het bandengebruik in de toekomst duurzamer te maken, zal de Formule 1 bij twee races in 2023 een proef doen met een vermindering van de toegewezen bandensets van 13 naar 11. Bij deze races wordt het gebruik van banden in de kwalificatie verplicht gesteld als hard in Q1, medium in Q2 en zacht in Q3, ervan uitgaande dat het droog weer is. Teams zijn gewoonlijk vrij om te kiezen met welke bandensamenstelling ze rijden tijdens de kwalificatie.
Gewijzigde puntenverdeling
Volgens de herziene regels krijgt de winnaar van een race waarin twee rondes minder dan 25 procent van de totale raceafstand is afgelegd, zes punten. Als 25 procent tot 50 procent van de raceafstand is voltooid, krijgt de winnaar dertien punten en tot 75 procent negentien. Bij meer dan 75 procent van de raceafstand wordt de normale puntentelling gehanteerd.

Sprintraces in 2023
- Grand Prix van Azerbeidzjan
- Grand Prix van Oostenrijk
- Grand Prix van België
- GP van Qatar
- GP van Amerika
- GP van Brazilië
Uitleg
De top acht van de sprintrace krijgt punten. De winnaar krijgt acht punten, de nummer twee krijgt zeven punten en de nummer drie mag zes punten bijschrijven. Dit loopt zo door tot een punt voor de nummer acht. (Dat betekent dat het maximale aantal punten voor een sprintraceweekend op 34 punten staat, als een coureur beide races wint en de snelste ronde op de zondag rijdt).
De sprintrace wordt verreden over 100 kilometer. Pitstops zijn niet verplicht, maar coureurs kunnen wel binnenkomen als zij daarvoor kiezen.
De uitslag van de sprintrace bepaalt de startvolgorde voor de Grand Prix. De winnaar van de sprintrace mag dus op Pole-positie vertrekken. Wie uitvalt in de sprintrace op zaterdag, zal de race op zondag achter in het veld moeten starten. In 2021 werd de Pole toegekend aan de winnaar van de sprintrace, vanaf 2022 krijgt de snelste man uit de kwalificatie deze eer.
Wat als een team schade rijd in de sprintkwalificatie? Het team krijgt de mogelijkheid om beschadigde onderdelen te vervangen voor de hoofdrace op zondag. Deze onderdelen moeten dan echter wel exact hetzelfde zijn. Dat is omdat de auto’s na de sprintrace onder de parc fermé-regels vallen. Dan mogen er geen aanpassingen meer gedaan worden aan de wagen.
Klik voor meer informatie op INFO
Banden 2023 F1
In 2023 komt er een nieuwe bandenset bij. Vorig jaar waren er vijf soorten droogweerbanden waar Pirelli uit kon kiezen, C1 tot C5. Elk weekend kozen ze er drie uit die vervolgens als zacht, medium en hard werden betiteld. Zo kan het ene weekend de C3-band ‘zacht’ zijn, terwijl diezelfde band de week erop de rol van harde band vervult. Dit jaar komt er een set bij: de C0. Dit is de hardste set van allemaal.
Wat vorig jaar een uitdaging voor de coureurs bleek te zijn, was de temperatuur in de banden. Het opbouwen hiervan ging te langzaam en wanneer je eindelijk warmte in het rubber had, sleten de banden snel. Daarom heeft Pirelli nieuwe banden ontwikkeld. Wel krijgen die banden minder hitte mee van de bandenwarmers. Vorig jaar mochten de dekens nog tot 100 graden Celsius gestookt worden; dit jaar tot 70 graden. Info TopGear