Formule1start
 

Terug in de toekomst.....

Zittend aan de tafel, kijk ik al roerend in mijn glas Kotof om mij heen. Mijn dochter zit te lezen op haar tablet/pc/telefoon ding of zo. Mijn schoonzoon is buiten bezig met de garagedeur, die wil niet goed sluiten. Mijn kleinzoon kijkt naar het grote t.v. scherm. Hij vergroot één van de beeldjes om te kijken naar de herhaling van de Formule1-S race op het Kiwikirk circuit in Nieuw Zeeland, die vanmorgen heel vroeg plaatsvond. Mijn gedachten dwalen op dat moment af naar de tijd van de Coronacrisis in 2020. In April van dat jaar verloor ik mijn vrouw aan deze onzichtbare vijand, zij overleed op het IC van ons plaatselijke ziekenhuis. Die pijn voel ik nog elke dag, vooral omdat wij geen afscheid konden nemen van haar zoals ik het had gewild. 2020 was het jaar waarin de wereld op zijn kop stond, waarin het leven in een soort van slow motion aan ons voorbij trok. Voor mijn gezin was het een hele moeilijke tijd.

Ik ben altijd al een echte Formule 1 fan geweest. Senna, Prost, Schumacher, Lauda, Hamilton om zo maar eens een paar namen te noemen. Man, wat heb ik daarvan genoten. En dan natuurlijk de opkomst van Max Verstappen, onze enig Nederlandse wereldkampioen Formule 1 tot nu toe. Ik zie me nog eind December 2020 zitten voor de televisie, terwijl het buiten in ons land eindelijk weer eens echt sneeuwde. Verstappen die in de laatste race in Abu Dhabi, na een 14 tal knotsgekke races, de titel binnenhaalde. Even vergat ik alles om mij heen, en voor het eerst na het overlijden van mijn eega stond ik te lachen en te juichen middenin de kamer. Kippenvel moment was dat, zeker omdat het verkorte seizoen leek voorbestemd voor Lewis Hamilton. De Brit kwam net een paar punten tekort om zijn titel te prolongeren, en moest lijdzaam toezien hoe de jonge Nederlander zijn eerste titel, van de drie in het totaal, binnenhaalde. Het was overigens de enige race in dat seizoen die werd verreden met publiek. Het was een prachtig moment, waar de impact van Corona werd vergeten. Daar dank ik vandaag de dag onze Nederlandse Formule 1 held nog steeds voor.

Ik voel een hand op mijn arm. Kleinzoon is naast mij komen zitten en vraagt of alles goed gaat. Ik kijk naar dat lieve koppie van hem en antwoord dat alles in orde is. “Zullen we samen naar de rest van de F1-S race kijken, opa” vraag hij. Ik aai hem over zijn bol, en zonder wat te zeggen sta ik op. Mijn kleinzoon begint te lachen en te juichen en pakt mijn hand om plaats te nemen op de bank. Ik kijk even naar mijn dochter, die opkijkt vanachter dat ‘ding’ van haar,  en een knikje geeft en een glimlach op haar gezicht tovert. Op dat moment komt mijn schoonzoon binnen met de mededeling dat de garagedeur weer prima werkt. Ik kijk naar mijn kleinzoon die al gespannen en onrustig wacht tot ik ga zitten. Ik neem plaats naast hem en samen kijken we naar de rest van de race in Nieuw Zeeland.

Als de race af is verlaat de familie de woning om af te reizen naar hun eigen plekje. Alleen achtergebleven neem ik nog even plaats op de bank. Het scherm vraagt of ik nog wat wil zien. Ik hoef niet lang na te denken en spreek de opdracht om de F1 race van Abu Dhabi van 2020 in zijn geheel uit te zenden. Het scherm start op en de historische opname van de race vangen aan. En jawel, twintig jaar na dato komt er opnieuw een brede grijns op mijn gezicht bij het zien van de beelden. En zachtjes mompel ik….bedankt Formule 1.

 Terug
Geplaatst: 17-05-2020 09:33:21

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier