Formule1 - Formule1start
 
Clair Williams

Arme Clair

Ze was zo positief aan de vooravond van de start van het Formule 1 seizoen. Ze vertelde aan iedereen die het maar wilde horen dat Williams F1 in 2020 zal opstaan en zelfs zou gaan wedijveren met de teams uit de middenmoot van 2019. Maar het COVID-19 virus kan wel eens behoorlijk roet in het eten gooien. Het Coronavirus verlamd zo’n beetje de gehele wereld. En daar maakt ook de Formule 1 deel van uit. Inmiddels zijn er 7 races uitgesteld en Monaco heeft zelfs de GP van de 2020 kalender geschrapt. Voor een sport als de Formule 1, die draait op astronomische bedragen, betekent dat natuurlijk een enorm inkomstenverlies en, net zoals overal, zullen de zwakke broertjes daar ‘t eerst het slachtoffer van worden.

Williams is zo’n zwak broertje. Hoe mooi alles werd voorgespiegeld door Claire in februari, de financiën zijn in verhouding klein in vergelijking met de grote teams zoals Mercedes, Ferrari en Red Bull. Het huishoudboekje van Claire is gebaseerd op het komende seizoen. Maar dit boekje kan overboord, nu de inkomsten al voor een deel wegvallen. Natuurlijk zal er nu worden bespaard op de reis en verblijfkosten van en naar de diverse circuits, maar ook Claire kan niet weten of deze nog worden ingehaald tijdens of na de zomer. Ook de sponsors zullen niet staan te juichen bij Williams, immers komen zij voorlopig niet in beeld. Net zoals veel bedrijven over de gehele aardbol, zal ook Williams de klap voelen.

Je kan vinden en zeggen wat je wilt over Bernie Ecclestone, maar toen hij de macht had over de Formule 1, lette hij wel op de ‘kleintjes’. Wanneer hij voelde dat er een team in zwaar weer terecht kwam, probeerde Bernie wel voor ze te zorgen. Of Liberty Media daar ook een regeling voor klaar heeft liggen, dat weet ik niet. Maar voor Claire en haar team zou dat wel eens een reddingsboei kunnen zijn. Williams slaagt er al een aantal seizoenen nog maar net in om het hoofd boven water te houden, en dit virus dat zich over de wereld uitzaait, kan voor Claire en het team wel eens verstrekkende gevolgen hebben.

Natuurlijk heb ik Williams als voorbeeld, maar ook voor Racing Point en Haas zullen dit geen gemakkelijke tijden zijn. Kleinere teams die veelal het moeten hebben van geldschieters. Maar als de teams zodanig veel verlies gaan lijden in deze barre tijden, bestaat de kans dat deze mannen met hun slinkende portemonnees ook wel eens zullen afhaken. Wil de Formule 1 een levensvatbaar bestaan behouden, dan zal Liberty Media miljoenen dollars moeten gaan investeren in deze teams. En geloof me, de grote teams zullen daar weinig bezwaar tegenin brengen. Zonder kleintjes kan de Formule 1 niet bestaan.

En dus zal Claire waarschijnlijk snel gaan aankloppen bij de Formule 1 bazen, of zij bij haar. Clair Williams zal rond deze tijd veel aan tafel bivakkeren bij Papa Frank. Steun zoeken bij hem om te kijken of hij een oplossing weet voor dit immense probleem wat boven het hoofd hangt van de Britse renstal. Laten we hopen dat Claire, Frank en Liberty een oplossing gaan vinden voor het voortbestaan van Williams. Want het zou toch vreselijk zijn als Williams het na ruim 40 jaar Formule 1 het voor gezien houdt. Het team bracht 7 individuele wereldkampioenen voort en won 9 keer het constructeurs-kampioenschap. Echt hoor, ik hoop dat het niet zover komt en dat er een oplossing komt. Maar tot die tijd voel ik met je mee, ‘arme Clair’.

 Terug
Geplaatst: 27-03-2020 13:40:10

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier