Formule1start.nl
Formule1 - Formule1start
 

Race 18: GP van Amerika 2018

 
GP van Amerika

2018 FORMULA 1 UNITED STATES GRAND PRIX

19 okt 2018
17:00-18:30 Eerste vrije training
21:00-22:30 Tweede vrije training
20 okt 2018
20:00-21:00 Derde vrije training
23:00-00:00 Kwalificatie
21 okt 2018
20:10 Race

 

Race: Grand Prix van de Verenigde Staten
Actieve jaren: 1959-1980, 1989-1991, 2000-2007, 2012-2017
Aantal races: 39

Laatste 5 winnaars:

2017: L. Hamilton - Mercedes
2016: L. Hamilton - Mercedes
2015: L. Hamilton - Mercedes
2014: L. Hamilton - Mercedes
2013: S. Vettel - Red Bull Racing

 

 
Voorbeschouwing GP van Amerika 2018

Race 18

De Grand Prix van de Verenigde Staten werd voor de eerste keer gehouden in 1959 en voor de laatste keer in 2016. Omdat er in de periode tussen 1976 en 1984 meer dan één race per jaar gereden werd in de Verenigde Staten werden er naast de Grand Prix van de Verenigde Staten ook Formule 1 races georganiseerd onder andere namen. Vanaf 2012 wordt de race in de Verenigde Staten gereden op het Circuit of the Americas nabij Austin, Texas. Het circuit is ten zuidoosten van de hoofdstad aangelegd, nabij het internationale vliegveld van de stad. Lewis Hamilton won 6 keer in Amerika en heeft daarmee het record in handen.

 

 
Lewis Hamilton Amerika

2017: Hamilton wint op COTA

Lewis Hamilton heeft op redelijk vlotte wijze de GP van de Verenigde Staten gewonnen. Sebastian Vettel finishte als tweede waardoor Hamilton nog niet zeker is van de wereldtitel. In de laatste bochten pakt Verstappen alsnog Raikkönen en weet alsnog het podium te pakken. Wat een geweldige inhaalrace van de Nederlander die op plaats 16 startte. Echter besloot de wedstrijdleiding Verstappen een 5 seconden straf te geven, waaroor Raikkonen alsnog derde werd.

Hamilton en Vettel op de eerste startrij en de Duitser kende een erg goede start. Vettel zette voor de eerste bocht meteen de aanval in op Hamilton en ondanks dat Hamilton probeerde te verdedigen ging Vettel meteen voorbij aan Hamilton. Ondertussen waren het Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo die zich in de kijker reden. De Fin en de Australiër waren een intens duel aan het uitvechten. 

Verderop in het rijdersveld reed ook Max Verstappen in de tweede Red Bull zich in de kijker. Na amper vijf ronden reed de Nederlander al op de negende plaats, een mooie prestatie wetende dat Verstappen van op de zestiende plaats moest vertrekken. Lewis Hamilton kwam tijdens de openingsronden echter al snel opnieuw aansluiten bij Sebastian Vettel en na enkele ronden passeerde Hamilton met de hulp van DRS de Duitser op het rechte stuk. Hamilton dus opnieuw aan de leiding, voor Vettel en teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen bleef het ene na het andere inhaalmanoeuvre doen. Verstappen reed al snel als zesde.

Nadat de F1-piloten aangekondigd werden door Michael Buffer, de legendarische speaker van de bokswereld, liet diezelfde Buffer ook nog eens “let’s get ready to rumble” weerklinken. De opwarmronde werd bovendien ook nog eens op gang gevlagd door niemand minder dan Usain Bolt.

Hamilton en Vettel op de eerste startrij en de Duitser kende een erg goede start. Vettel zette voor de eerste bocht meteen de aanval in op Hamilton en ondanks dat Hamilton probeerde te verdedigen ging Vettel meteen voorlangs. Ondertussen waren het Valtteri Bottas en Daniel Ricciardo die zich in de kijker reden. De Fin en de Australiër waren een intens duel aan het uitvechten.

Verderop in het rijdersveld reed ook Max Verstappen in de tweede Red Bull zich in de kijker. Na amper vijf ronden reed de Nederlander al op de negende plaats, een mooie prestatie wetende dat Verstappen van op de zestiende plaats moest vertrekken. Lewis Hamilton kwam tijdens de openingsronden echter al snel opnieuw aansluiten bij Sebastian Vettel en na enkele ronden passeerde Hamilton met de hulp van DRS de Duitser op het rechte stuk. Hamilton dus opnieuw aan de leiding, voor Vettel en teamgenoot Valtteri Bottas.

Max Verstappen bleef het ene na het andere inhaalmanoeuvre doen. Verstappen reed immers al als zesde. In ronde 16 kregen we drama bij Red Bull. Nadat hij zijn pitstop had afgewerkt moest Daniel Ricciardo amper een ronde later opgeven door een probleem met de Renault-motor. Geen vermogen meer en opgave dus voor de Australiër.

Een ronde later kwam Sebastian Vettel de pits in voor zijn pitstop. De Duitser viel daardoor terug van de tweede naar de vijfde plaats. In ronde achttien volgde Bottas, waarna een ronde later ook raceleider Hamilton de pits opzocht. Hamilton kwam voor Vettel opnieuw op de baan, al was het verschil wel verkleind van meer dan drie seconden naar slechts enkele tienden. Raikkonen en Verstappen reden ondertussen vooraan, al moesten ze allebei wel nog hun eerste pitstop afwerken.

Na een pitstop voor Raikkonen kregen we een kort gevecht tussen Hamilton en Verstappen. Het echte drama speelde zich echter iets verder af want Fernando Alonso moest in ronde 25 nog maar eens opgeven door een probleem met de Honda-motor. Opgave voor de Spanjaard, die nog eens zijn gal spuwde over de boordradio. Vooraan hadden we nog steeds Hamilton met iets meer dan vier seconden voorsprong op Vettel, gevolgd door Bottas, Raikkonen en Verstappen.

Wat verderop zagen we Felipe Massa en het Force India-duo Ocon en Perez dicht bij elkaar rijden terwijl Carlos Sainz in zijn Renault kwam aanlsuiten. De Spanjaard voerde de druk op en passeerde Perez. Vooraan kwam Kimi Raikkonen ondertussen aansluiten bij landgenoot Valtteri Bottas in de Mercedes. Meteen daarachter reed Max Verstappen maar de Nederlander zocht voor een tweede keer de pits op. Sebastian Vettel volgde het voorbeeld en de Duitser viel terug van de tweede naar de vierde plaats. Vettel kwam echter vlak voor Verstappen opnieuw op de baan.

Vooraan bleven Hamilton en Bottas gewoon buiten, dit terwijl die laatste onder druk werd gezet door Raikkonen. In ronde 42 forceerde Raikkonen zich vervolgens aan het einde van het rechte stuk voorbij aan Bottas. Met nog zes ronden te gaan kwam Vettel alvast aansluiten bij Bottas.

Een ronde later liet Raikkonen Vettel passeren terwijl Verstappen ondertussen de aanval inzette op Bottas. De Fin moest een ronde later ook Verstappen laten passeren. Met nog drie ronden te gaan hadden we daardoor Lewis Hamilton, voor Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen in de Ferrari. Verstappen volgde meteen daarachter. Verstappen zette in de allerlaatste ronde de aanval nogmaals in op Raikkonen. Enkele bochten voor het einde passeerde Verstappen Raikkonen, waardoor hij na een indrukwekkende inhaalrace alsnog op het podium leek te finishen. De Nederlander ging bij zijn inhaalmanoeuvre echter naast de baan, waardoor de stewards Verstappen een tijdstraf van vijf seconden gaven. Niet Verstappen maar dus wel Raikkonen op het podium.

Hamilton won probleemloos voor Vettel, die Hamilton ziet uitlopen maar de beslissing in de titelstrijd wel minstens tot binnen een week in Mexico kon uitstellen.

01. L. Hamilton Mercedes 1:33:50.993
02. S. Vettel Ferrari +10.143
03. K. Raikkonen Ferrari +15.779
04. M. Verstappen Red Bull +16.768
05. V. Bottas Mercedes +34.967
06. E. Ocon Force India +1:30.980
07. C. Sainz Jr. Renault +1:32.944
08. S. Perez Force India +1 ronde
09. F. Massa Williams +1 ronde
10. D. Kvyat Toro Rosso +1 ronde
11. L. Stroll Williams +1 ronde
12. S. Vandoorne McLaren +1 ronde
13. B. Hartley Toro Rosso +1 ronde
14. R. Grosjean Haas +1 ronde
15. M. Ericsson Sauber +1 ronde
16. K. Magnussen Haas +1 ronde
Opgaves:
17. F. Alonso McLaren +32 ronden
18. D. Ricciardo Red Bull +42 ronden
19. P. Wehrlein Sauber +51 ronden
20. N. Hulkenberg Renault +53 ronden

Met dank aan F1 journaal.be