Formule1start.nl
Formule1 - Formule1start
 

GP van Australie 2020

 

Formula 1 Rolex Australian Grand Prix 2020

?? 2020
02:00 - 03:30 Eerste vrije training
06:00 - 07:30 Tweede vrije training
?? 2020
04:00 - 05:00 Derde vrije training
07:00 - 08:00 Kwalificatie
?? 2020
06:10 Race

 

Race: Grand Prix van Australië
Actieve jaren: 1985-2020
Aantal races: 35

Laatste 5 winnaars:

2019: V. Bottas - Mercedes
2018: S. Vettel - Ferrari
2017: S. Vettel - Ferrari
2016: N. Rosberg - Mercedes
2015: L. Hamilton - Mercedes

 

 
Voorbeschouwing GP van Australie 2020

Race 1: Voorbeschouwing

De Grand Prix van Australië wordt gereden op het Albert Park Circuit in Melbourne. Het is sinds 2011 de eerste wedstrijd van het F1 seizoen. De Australische GP werd voor het eerst gehouden in 1928. Het evenement vond op verschillende plaatsen in Australië plaats, totdat het in 1985 deel ging uitmaken van het Formule 1 kampioenschap. Vanaf toen tot 1995 werd de Australische Grand Prix op het circuit van Adelaide verreden. In 1996 verhuisde het evenement naar Melbourne. Melbourne is zeker tot 2023 gastheer van de F1. Recordhouder is Michael Schumacher met 4 overwinningen.

 
Melbourne F1

Het Australische Melbourne is de meest zuidelijkste stad ter wereld die meer dan 1 miljoen inwoners telt. Melbourne organiseert al jaren een Grand Slam tennistoernooi en in de paardensport is Melbourne een begrip. Verder werden er hier de Olympische zomerspelen van 1956 gehouden en in 2010 het WK wielrennen. Een echte sportstad gelegen in de deelstaat Victoria. Het in deze stad gelegen circuit Albert Park is voor de 25ste keer gastheer van de Formule 1. De eerst winnaar op dit stratencircuit was de Brit Damon Hill in 1996, de laatste Valtteri Bottas. Na de wintertests in Barcelona waren de meeste teams euforisch over de auto van 2020. Snel en betrouwbaar waren de meest uitgesproken woorden na de zes testdagen. Echter zullen we pas in Melbourne zien of de technici en coureurs daadwerkelijk vooruitgang hebben geboekt. Wel moet worden gezegd dat de ‘kenners’ van de Formule 1 de GP van Australië niet zien als graadmeter voor de rest van het jaar 2020. Mercedes, Red Bull en Ferrari zullen hoogst waarschijnlijk, net als voorgaande jaren, wel de dienst uit gaan maken komend seizoen. Voor ons volgers is het te hopen dat deze drie teams dichter bij elkaar zijn gekomen, zodat we vanaf race 1 in Australië tot en met de laatste race in Abu Dhabi (of misschien wel China) boeiende gevechten zullen zien om de Grand Prix overwinningen.

 
Uitlag Australie 2020

Bottas wint Australië 2019

Valtteri Bottas kende in 2018 niet zijn beste seizoen, waarna de Fin beloofde sterker terug te komen in 2019. Het winnen van de GP van Australië heet inderdaad sterker terugkomen. De Fin had een betere start dan teamgenoot en polesitter Lewis Hamilton en hield dat gedurende de race vast. Lewis Hamilton werd tweede en Max Verstappen vervolledigde het podium....Lees verder

 
Voorbeschouwing GP van Australie 2020

DE RACE

Het Corona virus houdt de wereldburgers in zijn greep. Het Virus zorgt ervoor dat (sport) evenementen met grote bezoekersaantallen veelal worden afgelast. Zo ook de GP van China in de Formule 1, die voorlopig van de kalender is gehaald. De GP van Bahrein wordt verreden zonder publiek. Zoals het zich nu laat aanzien gaan de andere races in de F1 gewoon door en dus ook die van Australië. Ferrari beweert dat zij niet de snelheid hebben om mee te kunnen doen om de zege in deze eerste Grand Prix. En dus zijn alle ogen gericht op Mercedes en Red Bull. Mercedes mag ook dit jaar weer tot de grote favoriet worden bestempeld. Lewis Hamilton kan dit jaar veel records verbreken of evenaren. Maar vooral wil de Brit dit jaar zijn zevende wereldtitel binnenhalen en daarmee op gelijke hoogte komen met recordhouder Michael Schumacher. Dat Hamilton in Australië de zege pakt is geen uitgemaakte zaak, immers won hij op Albert Park maar twee keer. In 2008 en in 2015 kwam hij als eerst over de finish en daaruit blijkt dat de seizoenopener niet direct een favoriet is van Hamilton. Bij Red Bull willen ze dit jaar de jongste Wereldkampioen ooit afleveren. Samen met motorleverancier Honda denkt Red Bull een goede kans te maken met Max Verstappen. De Nederlander heeft zijn contract inmiddels verlengd en hoopt dat hij de ambitie van Red Bull dit jaar kan waarmaken. Een overwinning in Australië zal een mooie opmaat zijn voor de rest van het seizoen. Maar natuurlijk zijn er meer kapers op de kust. Valtteri Bottas, Charles Leclerc en ook Sebastian Vettel kunnen het Hamilton en Verstappen nog knap lastig maken. Verder is het kijken naar de ‘middenmoot’, waar McLaren, Renault, Force India en Alpha Tauri het wel eens onder elkaar spannend kunnen maken. Of Haas en Williams bij deze laatst genoemde groep kunnen aanhaken is afwachten, maar Williams ziet het na een teleurstellend 2019 het weer helemaal zitten komend seizoen. De tijd zal het leren, en wij kunnen in Australië al een klein beetje zien hoe de teams ervoor staan. De race start komende zondag 15 Maart om 06.10 uur Nederlandse tijd. Dat betekent vroeg uit de veren wil je dit live voor de buis meemaken. Dus: waar je ook bent of kijkt, ik wens jullie een mooie GP van Australië toe.