Formule1start
Formule1 - Formule1start
 

Voorspellingen

Ja, ik ben zoals zovelen nieuwsgierig. En in dit geval wat anderen denken over de Formule 1, en dan met name over het komende seizoen. Specifiek richtte ik mij op voorspellingen van Formule 1 redacteuren van F1 sites in diverse landen. Vooral landen zoals Nederland, Engeland en Italië, want die hebben een team of coureur als kanshebber voor de Titel in 2023. Zijn zij neutraal of toch chauvinistisch wat betreft hun favoriete landgenoot?

Italië:
De Italiaanse F1 sites zijn over het algemeen behoudend wat betreft de kansen van Ferrari, en dan met name over Charles Leclerc. De Italianen zien toch Max Verstappen als de grote favoriet voor de Wereldtitel. Dat heeft mede te maken met de overmacht van Verstappen en Red Bull in 2022. De F1 redacteuren zien niet in dat Ferrari zomaar Red Bull kan evenaren, laat staan passeren. Zij denken dat Ferrari zeker wel een stap voorwaarts zal gaan maken, maar vrezen dat Red Bull dit ook doet, ondanks minder tijd die zij kunnen besteden in de windtunnel. Deze straf kreeg Red Bull opgelegd na de overtreding van de budget cap in 2021. Verder vrezen de Italianen ook Mercedes, waar ze van overtuigd zijn dat zij zich gaan mengen in de titelstrijd. Ook weten ze niet zeker of de nieuwe teambaas bij Ferrari, Cedric Vasseur, wel in een kort tijdbestek het team naar zijn hand kan zetten. De fansites zien Ferrari wel winnen. Charles Leclerc wordt de nieuwe Kampioen volgens hen. Hij heeft veel geleerd in 2022 en zal deze fouten niet opnieuw maken en ook het team zal beter functioneren volgens de fans. Het stijgende paard (het logo van Ferrari) zal alleen voor de start van het seizoen te zien zijn, daarna zal men een galopperend paard zien die alles en iedereen achter zich laat. Ondanks alle voorspoedige berichten uit de Ferrari hoek, willen de motorsportsites niet te vroeg juichen, ze hebben hun lesje wel geleerd na vorig seizoen. Vorig jaar vloog Ferrari uit de startblokken, en zag men Leclerc al kampioen worden. Nu wordt Max Verstappen het meest getipt en zien ze een harde strijd om plaats twee tussen Mercedes en Ferrari. De toekomst zal het uitwijzen!

Engeland:
De algemene opinie op de Engelse F1 fansites is dat Mercedes dit jaar terug gaat slaan. Veel redacteuren zien zelfs Hamilton zijn achtste Wereldtitel binnen halen en George Russel als tweede eindigen. Volgens hen is Red Bull de pineut met de windtunnelstraf. Mercedes heet 17% meer tijd om te testen dan Red Bull. Verder zagen zij Mercedes aan het einde van vorig seizoen weer opbloeien. De race in Brazilië, met een één-tweetje van Mercedes, geeft de Engelsen veel vertrouwen voor 2023. Toch zijn de grote sportsites in Engeland wat behoudender. Zij zien niet zomaar Lewis Hamilton even de titel pakken. Het is niet alleen dat ze het gat moeten dichten met Red Bull, ze moeten er zelfs overheen. Verder zien zij Ferrari als een grote concurrent. Deze sites voorspellen een spannend seizoen en neigen toch naar Max Verstappen als uiteindelijke winnaar. Het ‘leuke’ van de Engelse pers is dat er volop wordt gespeculeerd en geroddeld. Veel vragen worden er al gesteld. Is de verhouding tussen Verstappen en Perez bij Red Bull wel goed te noemen. Er zijn er zelfs die denken dat Ricciardo gaandeweg het seizoen het stoeltje zal gaan overnemen van Sergio Perez. Zal Carlos Sainz wel tevreden zijn met een tweede plek achter Leclerc. Een machtsstrijd bij Ferrari zal Mercedes wel goed uitkomen! Er zijn er zelfs die zich afvragen of Russel wel genoegen zal nemen om tweede viool te spelen achter Hamilton. Heerlijk die Engelsen, ze stoken het vuurtje nu al op. Maar al met al zitten ze wel klaar voor een nieuwe strijd tussen Verstappen en Hamilton, en daar kijken de meeste wel naar uit. Want nog steeds zit de uitkomst van Abu Dhabi in 2021 ze niet lekker. Ze eisen bijna revanche van Mercedes en dan met name van Lewis Hamilton.

Nederland:
Tja, en zet dan de Oranje bril maar op. Natuurlijk ziet men in Nederland Max Verstappen komend seizoen zijn derde Wereldtitel op rij binnen halen. Er wordt nu al veel geschreven over 2023. Redacteuren wordt al gevraagd om hun voorspellingen te doen en ook de sites zelf blikken al vooruit. Er wordt al veel gestaard in de glazen bol, en velen zien Max Verstappen al met zijn derde WK trofee in zijn handen. Vanzelfsprekend zijn er ook nog sites die wat genuanceerder zijn. Verstappen wordt ook daar gezien als kampioen in 2023, maar wordt er wel bij gezegd dat het niet zo makkelijk zal gaan als afgelopen jaar. In Nederland zien zij ook wel dat Mercedes en Ferrari geduchte tegenstanders zullen/gaan worden. Max Verstappen zal geen 15 races gaan winnen dit jaar, en records zullen niet zomaar verbroken gaan worden door onze landgenoot. Toch is het positivisme enorm in Nederland. En natuurlijk is dat niet geheel onbegrijpelijk, gezien de resultaten van Verstappen en Red Bull in 2022. Zijn er dan ook neutrale F1 sites in Nederland? Het antwoord is zeker een ja. Wij zijn niet het land van de tabloids zoals in Engeland. In Nederland wordt er meer gekeken naar prestaties, ook van de tegenstander in de Sport. Ook die waardering is er, ook al lijkt dat soms wel te worden vergeten. Als die Oranje bril afgaat kan je niet anders dan tot de conclusie komen dat de Formule 1 dit jaar wel eens erg interessant kan gaan worden met meerdere kanshebbers op de Wereldtitel. En eerlijk gezegd moet dat ook zo zijn. Spanning en sensatie is waarvoor je na een circuit gaat of voor de buis plaatsneemt. Maar hoe dan ook, zet je Oranje bril maar op….Max Verstappen wordt ook in 2023 Wereldkampioen!*

*Ps: die laatste regel kan, om diverse redenen, in het lopende seizoen worden aangepast!