Formule1start.nl
Formule1 - Formule1start
 

Sprintraces in 2022

  • Grand Prix van Emilia-Romagna, 22-24 april
  • Grand Prix van Oostenrijk, 8-10 juli
  • Grand Prix van Brazilië, 11-13 november
 

Uitleg

De top acht van de sprintrace krijgt punten. De winnaar krijgt acht punten, de nummer twee krijgt zeven punten en de nummer drie mag zes punten bijschrijven. Dit loopt zo door tot een punt voor de nummer acht. (Dat betekent dat het maximale aantal punten voor een sprintraceweekend op 34 punten staat, als een coureur beide races wint en de snelste ronde op de zondag rijdt).

De sprintrace wordt verreden over 100 kilometer. Pitstops zijn niet verplicht, maar coureurs kunnen wel binnenkomen als zij daarvoor kiezen.

De uitslag van de sprintrace bepaalt de startvolgorde voor de Grand Prix. De winnaar van de sprintrace mag dus op Pole-positie vertrekken. Wie uitvalt in de sprintrace op zaterdag, zal de race op zondag achter in het veld moeten starten. Let op: In 2021 werd de Pole toegekend aan de winnaar van de sprintrace, in 2022 krijgt de snelste man uit de kwalificatie deze eer.

Wat als een team schade rijd in de sprintkwalificatie? Het team krijgt de mogelijkheid om beschadigde onderdelen te vervangen voor de hoofdrace op zondag. Deze onderdelen moeten dan echter wel exact hetzelfde zijn. Dat is omdat de auto’s na de sprintrace onder de parc fermé-regels vallen. Dan mogen er geen aanpassingen meer gedaan worden aan de wagen.