Formule1start
 

Opmerkelijk 2024 F1

 

 

Bahrein
Na 52 rondjes kreeg een geïrriteerde Yuki Tsunoda het verzoek om Daniel Ricciardo te laten passeren, zodat Ricciardo op zachte banden alsnog naar voren kon rijden. Na lang aarzelen en vol ongeloof voldeed Tsunoda aan het verzoek. Het lukte Ricciardo echter niet om naar voren te rijden, maar hij gaf zijn plaats ook niet terug aan Tsunoda. Na de finish reed Tsunoda nog bijna tegen Ricciardo aan. 私は怒っています – “ik ben boos” aldus Tsunoda tegen de Japanse pers. De kans dat beide coureurs van RB verder door het leven gaan als vrienden, is aanzienlijk kleiner geworden.

 

Saoedi-Arabië
Heb je dat ook wel eens gehad, dat je iets hebt gezegd waarvan je later denkt: dat kan ik beter maar nooit meer zeggen. Sergio Perez heeft daar lak aan. Dit weekend in Jeddah, bij de sportzender ESPN, vertelde de Mexicaan opnieuw doodleuk dat hij dit jaar gaat voor de WK titel in de Formule 1. Hetzelfde riedeltje als vorig jaar en het jaar daarvoor. Waarom doe je dat jezelf aan? Even voor Sergio: vorig jaar werd je dan nog wel tweede, maar op 290 punten achterstand van Max. Oké dan maar, namens ons en Max Verstappen voor de zoveelste keer: succes!

 

Australië
Carlos Sainz wint knap de GP van Australië. Op P12 eindigde ‘Danny Ric’ zoals hij in de paddock wordt genoemd. Daniel Ricciardo rijdt voor Visa Cash App RB. De Australiër beleefd een teleurstellende start van het seizoen. Wat vind hijzelf hiervan: ”Ik voel mij goed en geloof me, ik ben positief. Ik geloof sterk in een vrij snelle ommekeer. Ik wil gewoon blijven racen. Ik weet zeker dat ik nog wat meer geloof in mezelf zal vinden. Ik moet me gewoon op mezelf blijven concentreren”. Halleluja Ricciardo. Maar ik, als nuchtere Hollander, zeg: eerst zien, dan geloven!

 

Japan
Verstappen bouwde zijn voorsprong in het kampioenschap na zijn zege in Japan weer uit. Max is tevreden over de start van het seizoen en dan vooral over de progressie van de bolide. Verstappen zegt hierover: ”het is nog vroeg in het seizoen, maar we leren en zien steeds meer verbeterpunten van de auto”. Onze landgenoot vervolgt met een opmerkelijke uitspraak: “Ik weet zeker dat we nog veel beter en sneller worden gaandeweg de komende races”! Ow jee, lekker dan, de concurrenten kunnen, met nog 20 races te gaan, hun lol op!

 

China
Op het einde van een Safety-Car situatie klapte Lance Stroll vlak voor de chicane achterop de voor hem rijdende Ricciardo. Op zich al dom en zijn schuld, maar Lance vond dat niet. Hij gaf Ricciardo de schuld omdat hij remde, en noemde hem zelfs een idioot. Ricciardo was laaiend om deze opmerking en dat lokte hem zelfs tot de woorden ‘fuck die gozer’. En iedereen, behalve Aston Martin, waren duidelijk in hun mening – Lance Stroll zat fout! Welnu, dit noopt ons om vanaf heden Lance Stroll altijd af te beelden met een clownsneus op. Lekker puh!

 

Miami
Lando Norris behaalde zijn eerste Formule 1 zege. Eerlijk is eerlijk, wie gunt hem dat niet! Maar ik wil het even hebben over de brokkenpiloot Kevin Magnussen, die weer eens strafpunten behaalde. De Deen heeft 10 strafpunten, en bij 12 mag je een race als toeschouwer bekijken. Dus Kevin, even op Imola een collega eraf beuken en je hebt een vrij weekend tijdens de GP van Monaco. En bij mooi weer, kan je daar ook nog heerlijk flaneren en een terrasje pakken. En wie weet is er ook nog een attractie aanwezig met botsauto’s. Wat wil je nog meer!!

 

Emilia-Romagna
Verstappen won voor Norris en Leclerc. Die laatste heeft iets opgemerkt tijdens de race bij Red Bull en McLaren. Leclerc: “McLaren en Red Bull doen op de rechte stukken iets vreemd met hun energie en de motor. We zullen het moeten bekijken maar het is niet iets dat we zelf niet kunnen veranderen. We zullen het bekijken en oplossen” aldus Leclerc. Oké, dan begrijp ik dat Ferrari gaat spioneren bij die teams of er komt een protest bij de FIA als ze het zelf niet kunnen oplossen. Hmm, zaak voor Sherlock Holmes misschien?

 

Monaco
Na 39 races zonder winst wist Charles Leclerc weer te winnen. Zijn ‘eigen’ GP van Monaco, een zege die hem zeker is gegund. Verder mijn felicitaties aan de FIA, Liberty Media en Monaco. De Grand Prix aldaar heeft een nieuw record in handen om trots op te zijn. De eerste tien coureurs na de kwalificatie waren ook exact de eerste tien in de uitslag van deze race. Er is dus geschiedenis geschreven en dat vraagt om meer. Deze race moet nog minstens 10 jaar op de F1 kalender. Ps: dit laatste was sarcastisch bedoelt en sorry alvast voor mijn taalgebruik *^#@&$#?!. 

 

Canada
Verstappen won de zinderende GP. Maar het had weinig gescheeld of Max had de race misschien niet gewonnen door een overstekende bosmarmot. Verstappen dacht dat er puin lag op de baan maar zag op het laatste moment dat het een levend wezen was. Door flink te remmen dacht hij het dier net te hebben ontweken. George Russel zag het rijdend achter Max allemaal gebeuren en wist na afloop te melden dat de bosmarmot ongedeerd was gebleven. Alle dierbescherming instanties over de gehele wereld kunnen dus opgelucht ademhalen.