Formule1start
Formule1 - Formule1start
 

 

 

Bahrein
Max Verstappen won oppermachtig de GP van Bahrein. Het was voor hem zijn eerste zege op dit circuit. Sergio Perez maakte er een één-tweetje van. Alles verliep dus naar wens voor Red Bull. Voor McLaren verliep de race totaal niet naar wens. Piastri viel in ronde 15 al uit en Norris parkeerde de auto 2 ronden voor het einde in de pitbox. Toch zag grappenmaker Norris na dit desastreus verlopen weekend nog wel een lichtpuntje. Hij maakte 5 pitstops in de race en dat was een goede ervaring voor de monteurs. Aan cynisme geen gebrek bij Lando.

 

Saoedi-Arabië
Perez wint in Saoedi-Arabië. Alonso wordt derde achter Verstappen. O nee, toch niet, of wel. Alonso wordt na de podiumceremonie plots vierde, omdat zijn straf van 5 seconden in de pits niet goed was uitgevoerd. Straf die hij kreeg omdat hij niet goed stond opgesteld bij de start. Zijn team Aston Martin diende een protest in en kon de stewards overtuigen dat de pit-straf niet terecht was. Zo kreeg Alonso na middernacht, zo’n vijf uur na de race, alsnog zijn podiumplaats terug. Blijft een rare combinatie: een trage FIA in een snelle racesport!

 

Australië
Verstappen wint voor het eerst in zijn carrière de GP van Australië. Het slot van de race eindigde in, zoals Verstappen verwoorde, in een puinzooi. Uiteindelijk stonden er drie coureurs op het podium die samen goed zijn voor 11 Wereldtitels. Door het wegvallen van de GP van China, zijn er vier weken rust aangebroken tot de volgende race. Het team van Ferrari zal deze ‘pauze’ wel goed kunnen gebruiken. Zowel Leclerc als Sainz moeten mentaal weer opgelapt worden na de slechtste start sinds jaren in de F1. Mamma Mia, dat wordt een hele klus!

 

Azerbeidzjan
Sergio Perez won de GP van Azerbeidzjan, Max Verstappen finishte als tweede voor Charles Leclerc. Tenminste zo is de officiële uitslag van deze Grand Prix. Toch gaf de podiumceremonie wat verwarring. Perez op het hoogste treetje klopt, maar op het ereschavot stond Leclerc onder de vlag van Nederland op twee, en Verstappen onder de vlag van Monaco op drie. Nou moet wel gezegd worden dat de coureurs zelf de fout maakten, en als organisatie grijp je niet in. Stel je voor, dat zou toch raar staan, zo vlak voor de huldiging….ik schud maar meewarig mijn hoofd, pffff

 

Miami
Max Verstappen reed een superieure race van startpositie negen naar de winst. Entertainment stond vooral voorop bij de organisatie van deze Grand Prix. Big, Bigger, Biggest lijkt de slogan daar te zijn. De race leek wel bijzaak in de show, en de coureurs leken dat ook een beetje zo te voelen. Ze kijken in ieder geval uit naar de races in Europa. Toch leek één coureur zich als een vis in het water te voelen. Mode-icoon Lewis Hamilton kon zich weer helemaal uitleven op zijn kledij. Het resultaat? Ach, het is wat je mooi vind!

 

Monaco
Max Verstappen reed een dijk van een kwalificatie. Vanaf Pole wist hij ook de race in Monaco te winnen. Een mooie prestatie, vooral als je bedenkt dat velen Fernando Alonso als de grote kanshebber tipten op de zege. De Spanjaard reed ook een goede race, maar moest erkennen dat Verstappen gewoonweg te goed was dit weekend. Natuurlijk werd er door Red Bull een feestje gebouwd na afloop van de Grand Prix en er was een opmerkelijke gast aanwezig. Jawel, Alonso juichte net zo hard mee met de Red Bull renstal. Een publiciteitsstunt of gewoon sportief?

 

Spanje
Verstappen reed feilloos naar de winst. Maar ik ga even terug naar de derde vrije training, en dan met name naar Lance Stroll. Hij belande tijdens de regenachtige sessie in de grindbak, waar stenen liggen van enkele centimeters groot. Het team melde na zijn uitstapje: Lance ‘box, box’. Stroll kwam met een vraag: ‘Waarom?” Team: “we willen de vloer nakijken”. Even serieus, dat weet toch elke coureur, dat de vloer een belangrijk onderdeel is van de auto! Ik vraag me af, is dit opmerkelijk van Stroll? Nou, laten we zeggen, dom geboren en niets bijgeleerd! Pff…..

 

Canada
Verstappen won de race in Canada. Met de overwinning komt het totale moyenne van de renstal op de magische honderd overwinningen, terwijl Verstappen met zijn 41e overwinning Ayrton Senna weet te evenaren. Feit was wel dat hij dat deed met een passagier aan boord. Helaas was deze wel overleden, het betrof namelijk een vogel die halverwege de race de brak educt was ingevlogen. Het is nu wachten op protesten van dierenorganisaties tegen de F1. Opmerkelijk: De reclame slogan van het Red Bull drankje….’Red Bull geeft je vleugels’!!

 

Oostenrijk
Track limit. Opmerkelijk: 1200 overtredingen werden er gesignaleerd door de wedstrijdleiding tijdens de 90 minuten durende race op zondag. Uiteindelijk werd er na protest van Aston Martin deze bekeken, en werd de uitslag vijf uur na de finish aangepast. Veel coureurs bleken te veel de witte lijnen te hebben overschreden en kregen strafseconden. En de teams en coureurs maar klagen en protesteren. Ik zeg, doe je werk als professioneel coureur goed en denk aan de ons. Ik kon het in ieder geval allemaal niet meer volgen! En U?

 

Engeland
Verstappen won in Engeland zijn zesde race op rij. Red Bull heeft nu 11 races achter elkaar gewonnen. Dat zijn toch wel cijfers om U tegen te zeggen. De concurrentie ziet alleen nog een strijd om de tweede en derde plek en dat moet dan maar de motivatie zijn voor elke race die dit jaar nog gaat komen. Tot overmaat van ramp kondigde Verstappen na de race ook nog aan dat Red Bull voor Hongarije updates meeneemt. De andere teambazen dachten misschien even dat het humor was van Max. Maar nee, Verstappen melde meteen erbij dat het geen grap was. OMG!

 

Hongarije
Red Bull en Max Verstappen breken het ene record na het andere. Tijdens de persconferentie op de Hungaroring kreeg Verstappen, na zijn zevende zege op rij dit seizoen, de vraag voorgelegd welke records hij allemaal nog gaat verbreken. "Hopelijk blijft het niet bij 44 zeges, dat zou verschrikkelijk zijn. Het moet snel 45 worden. Het getal 44 is al jarenlang het vaste startnummer van rivaal Lewis Hamilton, dus een grapje met een wat sarcastische achterliggende gedachte. En snel? Welnu Max, de GP van België komt eraan!

 

België
AlphaTauri coureur Yuki Tsunoda eindigde als tiende in de GP van België en pakte een welverdiend punt. Daniel Ricciardo kwam echter niet verder dan de zestiende plaats, 23 seconden achter teamgenoot Tsunoda. Zijn excuses waren duidelijk: Op het gebied van snelheid hebben we het erg moeilijk, Ik denk niet dat we de banden aan de praat kregen, veel last van ‘vuile lucht’ en gebrek aan kennis van de auto. Zo dan, dat is nogal een rijtje met redenen waarom het minder ging in de race. Ps: Nyck, die stiekeme glimlach kan nu wel van je gezicht!

 

Nederland
Wat een geweldige spectaculaire race hebben we gezien. Maar ook André Rieu, het Johan Strauss Orkest en dj La Fuente met een prachtig uitvoering van het Wilhelmus voorafgaand aan de race. Alles in beeld gebracht door de regie van de F1. Ook het volkslied tijdens de huldiging werd mooi gezongen door een zangeres en in beeld gebracht. Nou ja, alleen haar rug dan. De regie denkt waarschijnlijk dat ons kleine landje maar één zangeres heeft en dat wij wel weten wie dat is. Voor diegenen die het nog niet weten, Emma Heesters verdiende het moment van ‘Fame’.

 

Italië
Zijn 10de zege op rij voor Max, ze hebben geschiedenis geschreven. Ook al meent Toto Wolff van Mercedes dat dit alleen maar een statistiekje is voor Wikipedia. Toto deed ook nog een uitspraak over het incident van Hamilton en Piastri tijdens de race. Hamilton zat fout aldus Toto en Lewis gaf dit toe. "Dat soort sportiviteit moet je bewonderen bij Lewis. De rest zeurt en zeikt alleen maar en probeert alleen maar onder een straf uit te komen." Toto even dit, zo’n 90 camera’s leggen alles vast. Overigens een fijne sneer naar de andere coureurs, heel sportief!

 

Singapore
Max Verstappen eindige slechts als vijfde in deze race, en dat op zich is al opmerkelijk dit seizoen. Verstappen verbreekt record na record, maar dit keer was het de beurt aan Fernando Alonso. In de zestiende ronde van de race in Singapore deed de 42-jarige Alonso iets waar niemand ooit eerder in slaagde, hij behaalde een totaal van 100.000 gereden racekilometers in de Formule 1, dat is zo’n twee en een half keer de aarde rond. Een geweldige prestatie, maar ik ben wel benieuwd wie dat zo precies heeft bijgehouden?