Formule1start.nl
Formule1 - Formule1start
 

GP van Bahrein
Esteban Ocon en Sebastian Vettel hadden een touche tijdens de Grand Prix van Bahrein. Tijdens een inhaalactie schatte de Duitser de situatie verkeerd, in en reed hij achterop de Alpine van Ocon. Vettel bood direct na de race zijn excuses aan Ocon, omdat hij van mening was dat het zijn fout was. Ocon accepteerde het excuus met de mededeling dat ze toch niet om de punten streden. Nou ja, geen punten? Vettel verliet Bahrein wel met 5 punten in zijn pocket, al waren het helaas wel strafpunten!

 

GP van Emilia Romagna
Geweldige Grand Prix met een zege voor Max Verstappen. De 2 kemphanen Hamilton en Verstappen hebben dit weekend ons weer een mooie race voorgeschoteld Overigens deden beide coureurs wel een opmerkelijke uitspraak tijdens het weekend. Max wist na een foutje in kwalificatie (Q3) te melden dat hij geen robot was maar ook maar een mens. Hamilton zijn uitglijder tijdens de race was een zeldzame fout en vertelde hij: ‘ik ben ook maar een mens!. WAT KRIJGEN WE NOU! het zijn mensen! Hmmm, dat geeft je wel te denken.

 

GP van Portugal
Driver of the Day: Sergio Perez. Er gaan echter geruchten dat niet Perez maar de Rus Nikita Mazepin de meeste stemmen had gekregen na de GP van Portugal. Mazepin rijdt tot nu toe steevast achterin het veld en weet alleen het nieuws te halen door zijn rijstijl en de escapades in zijn privé leven. De FI kon dan ook niet anders dan de Mexicaan uitroepen tot coureur van de dag om nog wat geloofwaardig over te komen, en om deze grap te maskeren. Vanzelfsprekend zal de F1 dit niet bevestigen. Wedden dat we in 2022 deze rubriekvan de F1 niet meer terug zullen zien!

 

GP van Spanje
Volgens Haas-teambaas Günther Steiner was het niet nodig voor Toto Wolff om over de boordradio te klagen over zijn coureur. Hij nam tijdens de race contact op met de wedstrijdleiding om aan te geven dat Nikita Mazepin in de weg reed: 'Dit gaat ons een positie kosten', stelde de Mercedes-topman. Steiner: “Ik denk dat Mazepin het vandaag uitstekend gedaan heeft als we het hebben over blauwe vlaggen, misschien wilde Wolff gewoon wat publiciteit.” Dat Wolff soms de ‘aandacht’ zoekt kunnen wij niet ontkennen (zie foto)

 

GP van Monaco
Opmerkelijke zaken zijn er genoeg te vermelden, toch Max? Maar we hebben een grappige anekdote gevonden. Een motoragent vond het vreemd dat een groene Aston Martin zonder nummerplaten zich op het afgesloten circuit wou begeven, en hield deze dan ook aan. Bernd Mayländer kon met de nodige moeite uitleggen dat hij de officiële bestuurder van de F1 safety-car was en dat hij een verkenningsrondje op het circuit wou afleggen. De wetsdienaar bood na veel wikken en wegen zijn excuses aan… oké, foutje, bedankt!

 

GP van Azerbeidzjan
Wat een opmerkelijke slotronden in Baku, maar daar ga ik het niet over hebben. Red Bull heeft na de pech en mazzel nog wel meer aan het hoofd. Er valt namelijk eerdaags een ‘flinke’ boete op de deurmat bij het team. Sergio Perez reed namelijk bij de vrije trainingen te hard de pitstraat in. Hij reed 1.7 kilometer boven de toegestane maximale 80 kilometer. En in de wereld waar teams met miljoenen smijten, is de boete vanzelfsprekend ook enorm hoog. Kosten van deze overtreding, U leest het goed: €200.00. Tjonge, dat is een flink gat in het budgetplafond.

 

GP van Frankrijk
Na de GP in Frankrijk is er een tussenballans opgemaakt hoeveel Euries er zijn uitgegeven aan schade van de F1 bolides. Het totaal: €11.249.500. Dat is een aardig bedrag die de 10 teams hebben uitgegeven. Natuurlijk is het niet alleen de schuld van de rijder, maar is het wel opvallend dat bij Lando Norris de teller op nul staat. Max Verstappen heeft voor €435.000 aan voorvleugels vernield. Koploper is Mercedes coureur Valtteri Bottas: €1.934.000. Zou Valtteri bij de grootste Finse verzekeringsmaatschappij Sampo Oyj verzekerd zijn?

 

GP van Stiermarken
Lando Norris eindigde de race als vijfde, een prima resultaat. Maar daar dacht de McLaren coureur niet aan. Hij dacht alleen aan de eerste ronden waarbij hij voor lag op Bottas en Perez. “Ik reed grinnikend achter het stuur de eerste ronden op de Red Bull Ring” aldus Lando. “Het was cool om met een mindere auto ze ronden lang voor te blijven, en ik weet dat zij zich daar behoorlijk aan irriteerden”. Na een tiental ronden moest hij zich gewonnen geven en beide rijders laten passeren. Is dat nou typische Britse humor?

 

GP van Oostenrijk
Oké, opmerkelijk of niet, maar Max verstappen reed in Oostenrijk een geweldig weekend. Even opsommen: 1ste in VT1, derde in VT2, 1ste in VT3. De Pole positie tijdens de kwalificatie, snelste ronde in de race, van start tot finish aan de leiding (inclusief een extra pitstop) en daardoor winnaar van deze Grand Prix. 26 punten binnen gehaald en daardoor 14 punten uitgelopen op naaste belager Lewis Hamilton. Het verschil in de WK stand is opgelopen tot 32 punten. Tja, hoort eigenlijk niet in deze rubriek thuis en dat is dan wel weer opmerkelijk!

 

GP van Engeland
Toto Wolff deed na de race en de crash van Verstappen een opmerkelijke uitspraak bij Sky Sports: ”Dit is een felle titelstrijd tussen de beste coureur ooit en iemand die wat minder goed is. Er was een crash tussen twee kemphanen en dat zagen we in het verleden ook meerdere keren. Dat is keihard racen en dat hoort erbij, maar gelukkig is Max oké.' De Mercedes teambaas had ook nog tijd voor een grapje: ” Gelukkig heeft Lewis niet gecrasht met zijn teamgenoot”. Hoe zou Wolff gereageerd hebben als het andersom was geweest?.... ‘Legt oranje bril weg!’

 

GP van Hongarije
Lewis Hamilton weet vaak de aandacht naar zich toe te trekken. Groot is zijn inzet voor gelijkheid (BLM) samen met Mercedes in de F1 en erbuiten, zijn uitgebreide collectie dure auto’s, zijn omgang met veel bekende vrouwelijke artiesten en zijn passie voor modieuze kleding om maar wat op te noemen. Lewis Hamilton is een persoon die je mag of niet, een tussengebied is er niet. Maar om in Hongarije helemaal alleen aan de herstart te verschijnen, na een crash met meerder auto’s, was wel erg veel om aandacht vragen!

 

GP van België
Een door regen verpeste Grand Prix. Jammer voor de fans die, wetende dat er een risico bestaat op slecht weer, geen F1 race hebben kunnen zien. Je kan er een mening over hebben hoe alles is verlopen, maar Norris behield gelukkig zijn humor. Tijdens een interview met Verstappen bij Sky Sports grapte Norris: “ Wat een race maat, ongelooflijk gereden van je, al kwam ik wel aardig bij je in de buurt” De Nederlander beaamde dit met een lach: “Ja, het was zwaar deze zondag”. Viel er tgelukkig nog wat te lachen in Spa!

 

GP van Nederland
Superlatieven kwamen ze tekort, alle volgers van de F1. Max Verstappen zegeviert op kolkend Zandvoort. Toch was de vraag achteraf, hoe ging Max met die enorme druk om? Horner gaf uitsluitsel:” het lijkt net alsof hij helemaal geen druk voelt. Hij zat bijvoorbeeld nog gewoon op z'n gemak een DTM-race te kijken vlak voor de kwalificatie. Voor de rest benaderde Max dit F1 weekend net als andere voorgaande. Soms leek het alsof hij geen idee had dat er 70.000 mensen voor hem aan het juichen waren”. Met andere woorden, gewoon Max!

 

GP van Italië
Lewis Hamilton is trots op de beslissing van de wedstrijdleiding om Max Verstappen hard te bestraffen voor het incident tijdens de Italiaanse GP. Volgens de Brit is de straf een belangrijk gegeven voor de toekomst om dergelijke incidenten te voorkomen. “De actie van Max leidde tot een gevaarlijk moment, dus het is goed dat we hiernaar kijken. Niemand wil een ander blesseren.” Psychologie van de bovenste plank van Hamilton en heerlijk dat selectieve geheugen van de Brit. Tip voor Verstappen: lezen en dan ‘delete’.

 

GP van Rusland
Opmerkelijk? Was het de 100ste zege van Lewis Hamilton? Max Verstappen die van de laatste plaats op de startgrid naar de tweede plek op het podium reed? Of Lando Norris die door de neervallende regen in de laatste ronden een bijna zekere GP zege verspeelde? Moeilijk kiezen en vandaar dat ik Bottas eruit pik. In Italië een motorwissel en de race daarop in Rusland opnieuw onderdelen wisselen aan de motor. Mercedes zorgt voor onbegrip bij Bottas en hij laat dat weten op zijn Instagram. Een leuke cynische foto!

 

GP van Turkije
Die actie van Sebastian Vettel, was het nu lachen of was het om te huilen? Feit is dat iedereen wist dat het te nat was voor slicks, en van een viervoudig wereldkampioen mag je verwachten dat hij niet de fout maakt om toch op pofielloze banden te gaan rijden. Schaapachtig lachend gaf Vettel, bij verschillende media, toe dat deze zet een miskleun van hem was. Tja, al 15 jaar in de Formule 1, en dan jezelf zo te kakken zetten. Over het team van Aston Martin zal ik het maar niet hebben. Aantal punten voor Vettel deze race: 0