Formule1start.nl
Formule1 - Formule1start
 

 

Opmerkelijk

Wat waren de opmerkelijke oftewel spraakmakende gebeurtenissen tijdens of na een race in het seizoen 2018, Formule1start zet ze op een rijtje.

 

 

Australië
Williams coureur Sergey Sirotkin had de twijfelachtige eer om als eerste uitvaller van het nieuwe seizoen de boeken in te gaan. De oorzaak van zijn uitvalbeurt? Een boterhamzakje in de remleiding waardoor de remmen oververhit raakten. “ik weet hoe bizar het klinkt, en het was geeneens lunchtijd” aldus rookie Sirotkin.

 

Bahrein
Kimi Raikkonen maakte een geplande pitstop voor een bandenwissel. Nog voordat de monteur van Ferrari linksachter de soft kon vervangen door een supersoft, werd de Finse coureur echter al weggestuurd. Daarbij werd de monteur door de bolide overreden, waarbij hij een gebroken scheen- en kuitbeen heeft opgelopen.

 

China
Dat een pitstop belangrijk is, dat weten we. Het gaat om tienden van seconden die belangrijk zijn voor het verloop van de race. Er blijft echter ruimte voor discussie. Mercedes maakte een stop van 1,83 seconde, gebaseerd op hun pitstoplicht. De officiële tijd dat de Fin stilstond was 2,15 seconden. Tja, de wonderen der techniek!

 

Azerbeidzjan
Kevin Magnussen heeft meerdere keren zijn excuses aangeboden bij Pierre Gasly na de clash tussen de twee in de Grand Prix van Azerbeidzjan. Het ging om de uitspraak van Magnussen nadat hij Gasly bijna van de baan drukte. Magnussen vertelde tegen de pers: "Ik durf te sterven in de wagen, dat houdt mij niet tegen." Sorry!

 

Spanje
Sergey Sirotkin had grote problemen met zijn zitcomfort tijdens de race. De zitproblemen maakte zijn leven er tijdens de race niet gemakkelijker op. “Het was echt een kwestie van overleven" tijdens de race, die al met al qua rijden ook al niet een vlekkeloze race reed. Er was dus geen reet aan voor de Rus!

 

Monaco
Alonso reed hier volgens eigen zeggen zijn saaiste race ooit. De coureur vermoede al van tevoren dat het een optocht zou gaan worden. Ik zei een paar dagen geleden al tegen Prins Albert van Monaco dat het misschien tijd is om het circuit langer te maken. We rijden rondjes van 1.11 hier. Er zijn hier toch wel meer straten waar we overheen kunnen racen!

 

Canada
Sebastian Vettel bezig was aan zijn zeventigste en daarmee laatste ronde. Een official vroeg Model Winnie Harlow de vlag te zwaaien, maar Vettel moest op dat moment nog aan de laatste ronde beginnen. De rijders zetten de race voort terwijl her en der al marshals met vlaggen langs de baan stonden te zwaaien. De situatie werd aangepakt als bij een rode vlag na ronde 69, waardoor de uitslag een ronde werd teruggezet tot ronde 68.

 

Frankrijk
Volgens Sebastian Vettel heeft de tegenwind hem geholpen bij zijn opmars in de GP van Frankrijk. Vettel botste in de openingsronde met Valtteri Bottas en viel daardoor terug naar de zeventiende plek, maar finishte uiteindelijk als vijfde. "Ik was eerlijk gezegd verrast omdat we daardoor een uitstekende slipstream kregen. Als de wind de andere kant op had gestaan, dan was het denk ik lastiger geweest."

 

Oostenrijk
Max Verstappen won de GP en Hamilton was de sigaar. Er kwam een verkeerd geplande pitstop voor Hamilton waardoor strateeg James Vowles van Mercedes de woeste Hamilton zijn excuus aanbood over de boorradio. “Het is mijn fout Lewis, ik heb jouw overwinning vandaag weggegooid." Dit bleek inderdaad het geval, al maakte een late uitvalbeurt van Hamilton zijn fout iets minder zwaar.

 

Engeland
Max Verstappen viel op het slot uit met een remprobleem. Vervelend natuurlijk maar er was nog iets wat de Nederlander dwars zat. De ontevredenheid over het vermogen van de Renault motor groeit. “Het was een drama, het leek wel alsof wij in een andere klasse rijden. “Alsof het Formule 1 tegen Formule 2 was”, aldus de licht geïrriteerde Verstappen.

 

Duitsland
“Lewis – box, box”. Tijdens een saftycar riep het team van Mercedes Hamilton naar binnen. Bij het inrijden naar de pitstraat hoorde hij over de radio no, no, no. Hamilton reed in verwarring snel over het gras weer de baan op. Hamilton won uiteindelijk de race. De stewards, waaronder ex-rijder Mika Salo, gaven Hamilton na afloop een reprimande voor dit incident.

 

Hongarije
"Het is gewoon een schijtzooi”, aldus Max Verstappen nadat hij met motorproblemen al vroeg uitviel tijdens deze GP. “Je betaalt gewoon vele miljoenen voor een A-product aan Renault, maar dat is het niet. Het slaat echt nergens op". De dag erop bood Verstappen zijn verontschuldigingen aan voor zijn woordgebruik, maar bleef wel bij zijn standpunt.

 

België
Charles Leclerc heeft na de startcrash in de race op Spa-Francorchamps aan de media aangegeven blij te zijn met de rol van de Halo. Leclerc kreeg de auto van Alonso over zich heen die werd getorpedeerd door Hulkenberg. Max Verstappen twijfelde of `de teenslipper` daadwerkelijk wel zo’n grote rol heeft gespeeld tijdens de crash in België, zoals door velen wordt beweerd.

 

Italië
De Haas VF-18 van Grosjean werd na afloop van de GP gediskwalificeerd. In een statement melde de FIA "Het referentievlak van auto #08 [Grosjean] voldoet niet aan artikel 3.7.1 en de nadere toelichting die is gegeven in TD/033-18, gepubliceerd op 25 juli 2018". Het had in ieder geval te maken met de vloer van de bolide. Ik verwijs u door naar HIER.

 

 

Singapore
Naar aanleiding van een discussie tijdens de rijdersbriefing na de eerste training, trok de FIA een gele lijn achter de kerbstones bij het uitkomen van Bocht 7. Het doel was om zo visueel te maken waar coureurs in overtreding zouden zijn bij het overschrijden van de limieten. Whiting ontkende echter het effect van de gele lijn. "Het was eerlijk gezegd een verspilling van de verf"

 

Rusland
Vettel werd derde en zag wellicht de WK titel uit het zicht verdwijnen. Bottas eindigde als tweede, maar zag zijn zege de mist in gaan toen teamorders de Fin opdracht gaven teamgenoot Hamilton voorbij te laten gaan. Hamilton won de race, maar met een zeer bittere nasmaak in de mond. Dus na afloop van deze GP was er misschien wel het meest chagrijnige podium ooit.

 

 

Japan
Haas kreeg gedurende de GP van Japan geen data binnen van de auto van Romain Grosjean. Een brandje (olielekkage waardoor de kabels smolten) in de bolide van de Fransman in de openingsfase van de race op Suzuka was daar de oorzaak van. Grosjean verwoorde na afloop dit voorval als volgt: "Als je in de eerste ronde een brandje in de auto hebt, dan is dat normaal gesproken niet goed."

 

Amerika
Niet alles bij Red Bull is even goed. Max Verstappen tegen de pers, na zijn grandioze race in Amerika waar hij als tweede over de finish kwam: "Ik was zo hard aan het pushen dat mijn schoen kapot is", vertelde hij met een brede glimlachlach. "Nog een paar rondjes en dan had ik mijn tenen geschaafd. We hebben het verkeerde materiaal gebruikt."

 

 
Knipsel.jpg

Mexico
Verstappen zegevierde en teamgenoot Ricciardo viel, voor de achtste keer in dit seizoen tot nu toe, weer uit. Terwijl Max aan het feestvieren was stond Ricciardo tegen de pers zijn frustratie te uiten. Ricciardo: ”Die auto van mij...ik laat Gasly er in rijden. Ik ben er klaar mee." Ricciardo vertrekt na dit seizoen naar Renault en wordt bij Red Bull opgevolgd door Pierre Gasly.

 

Brazilië
Na de race en de dagen erna ging het maar over één ding, de botsing tussen Verstappen en Ocon. Het koste Verstappen de zege en Max was daar zachtjes gezegd niet blij mee. Na afloop, bij de weegschaal, duwde Verstappen Ocon een aantal keren weg. Max was woest en noemde Ocon een idioot en dat hij zich gedroeg als een ‘pussy’. Alles is inmiddels vergeven, maar vergeten…?!

 

Abu Dhabi
Alonso vond het nodig om drie rondes achter elkaar dezelfde bocht keihard af te snijden tijdens de race in Abu Dhabi. Hiervoor kreeg hij drie keer straf. De stewards waren flink verbaasd toen ze ronde na ronde Alonso van vijf strafseconden en een punt op zijn licentie moesten voorzien. Racedirector Charlie Whiting vond dit alles een beetje overdreven:” Ach, het was zijn laatste race, he”.

Stand 2017

  Stand 14 April
 
  01. Hamilton
  68 pnt
  02. Bottas   62 pnt
  03. Verstappen   39 pnt
  04. Vettel   37 pnt
  05. Leclerc   36 pnt
  06. Gasly   13 pnt
  07. Raikkonen   12 pnt
  08. Norris   08 pnt
  09. Magnussen   08 pnt
  10. Hulkenberg   06 pnt
  --- ---------------------- ----------
  01. Mercedes 130 pnt
  02. Ferrari   73 pnt
  03. Red Bull       52 pnt

VOLLEDIGE STAND 2019

Coureur van de dag

Australië: Bottas -  Bahrein: Leclerc - China: Albon - Azerbeidzjan: - Spanje: - Monaco: - Canada: - Frankrijk: - Oostenrijk: - Engeland: - Duitsland: - Hongarije: - België: - Italië: - Singapore: - Rusland: - Japan: - Mexico: - Amerika: - Brazilië: - Abu Dhabi: -

Laatste wijziging: 19-04-2019